Όταν η Λάρνακα πρωτοπορούσε με αυτοσχέδιες διαφημίσεις μεγάλων εταιρειών

Μπορεί σήμερα το κομμάτι της διαφήμισης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας να έχει αναχθεί σε ολόκληρη επιστήμη, με μελέτες, δημιουργικές ομάδες, γραφικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, πίσω στη δεκαετία του ’60 όμως τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, και για κάποιους πολύ πιο ευφάνταστα και δημιουργικά.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Λούης Περεντός ο οποίος διαθέτει πλούσιο αρχειακό υλικό, δημοσίευσε στη μόνιμη στήλη που διατηρεί στην ιστοσελίδα larnakaonline.com.cy «ΠΕΡΕΝΤΟΣ STORIES», ένα αφιέρωμα με αυτοσχέδιες διαφημιστικές καμπάνιες της δεκαετίες του ’60 για γνωστά προϊόντα, οι οποίες έχουν έντονες αναφορές στην κυπριακή παράδοση, και σαφώς είναι επηρεασμένες από τη μόδα της εποχής.

 

«Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η δημιουργία του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας έφερε τους νέους της εποχής κοντά. Με την αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας η ανάπτυξη ήταν στην καθημερινότητα και οι νέες ιδέες έβρισκαν εύφορο έδαφος ανάμεσα στους νέους με όνειρα και αυθορμητισμό.

 Σκοπός της Κυβέρνησης ήταν να μειωθούν οι εισαγωγές και να δημιουργηθούν τοπικές βιομηχανίες. Υπήρχαν ήδη μερικά ανεξάρτητα διαφημιστικά γραφεία, όχι όμως τόσα πολλά. Μερικές μεγάλες εμπορικές εταιρείες διέθεταν δικό τους διαφημιστικό τμήμα και οι πιο πολλές από αυτές είχαν την έδρα τους στη Λευκωσία ή στη Λεμεσό. Μια παρέα από τη Λάρνακα είχε το δικό της τρόπο για να ασχοληθεί με το φωτομόντελιγκ και τη διαφήμιση, λέξεις σχεδόν άγνωστες για την εποχή εκείνη.

Όπου εύρισκαν διαφημιστικές πινακίδες, πόζαραν και έβγαζαν/δημιουργούσαν τις δικές τους διαφημίσεις. Σε μια περίπτωση πρωταγωνιστές ήταν ο φωτογράφος Παύλος Χειλίδης , η Τούλλα Χειμωνίδου και ο Ντίνος Πούμος. Η εταιρία ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ανέθεσε στο φώτο-ΠΑΥΛΑΚΗΣ να συνεννοηθεί με μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Πνευματικού Ομίλου Λάρνακας και να ετοιμάσει σειρά διαφημιστικών φωτογραφιών για τη δημιουργία ενός ημερολογίου.

 Ωραίες πόζες και πρωτότυπες για την εποχή. Και με εφευρετικότητα. Στο αυτοκίνητο που βλέπουμε υπήρχε αυτοκόλλητο άλλης εταιρείας πετρελαιοειδών και η κοπέλα άπλωσε το χέρι της με τρόπο για να την…καλύψει. Μετά από διάφορες επιλογές, μια από τις φωτογραφίες κόσμησε το σχετικό ημερολόγιο. Η γυναίκα-μοντέλο της φωτογραφίας, παρά τη συντηρητική εμφάνισή της (παραδοσιακή στολή), ζήτησε την άδεια της οικογένειάς της για να λάβει μέρος.

 Έκαναν το κέφι τους για να βρούμε κι εμείς σήμερα αφορμή να τους σχολιάζουμε. Μια εποχή χωρίς πολύ ανταγωνισμό και με σχετικά περιορισμένες απαιτήσεις σε θέματα διαφήμισης».

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ