7 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για το Αυγόρου

Το χωριό του Γιάννη Μαργάρη…

 


Article featured image
Article featured image

Αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη του Κύπριου Γιάννη Μαργάρη στον τελικό του ελληνικού «The Voice », όλοι μιλούν για το Αυγόρου, το χωριό όπου κατάγεται.   

Με αφορμή τη δημοσιότητα που πήρε τις τελευταίες ημέρες το μικρό χωριό της Επαρχίας Αμμοχώστου, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε 7 πράγματα γι’ αυτό, που ίσως δεν τα γνωρίζατε.

 

Το χωριό της πατάτας

Το χωριό Αυγόρου είναι ένα από τα «Κοκκινοχώρια» του νησιού. Είναι γνωστό για το πλούσιο κόκκινο έδαφός του και φημισμένο για τα γεωργικά προϊόντα του. Λόγω του ξεχωριστού εδάφους της περιοχής, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, το χωριό παράγει νόστιμες πατάτες.

 

Φεστιβάλ πατάτας

Το Αυγόρου, καθώς και τα υπόλοιπα «Κοκκινοχώρια», φημίζεται για το πλήθος των γεωργικών προϊόντων που καλλιεργεί. Πρωταγωνίστρια όμως, των γεωργικών προϊόντων της περιοχής δεν είναι άλλη από την πατάτα, το φεστιβάλ της οποία διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στο χωριό. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ Πατάτας, έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τόσο φαγητά με διάφορες παραλλαγές της πατάτας όσο και γλυκά.

 

Ονομασία χωριού

Το χωριό πήρε το όνομά του από τα λουτρά του βασιλέα της Σαλαμίνας Ευαγόρα, που βρίσκονται στην κοινότητα.

 

Βοτανόκηπος Cyherbia

Στο χωριό θα βρεις ένα όμορφο πάρκο γεμάτο βότανα και λουλούδια με την ονομασία Cyherbia. Το πάρκο έχει το σχήμα της Κύπρου και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις το «γύρο του νησιού» σε 10 λεπτά. Θα μπεις μέσα σ’ ένα μεγάλο λαβύρινθο και η πρόκληση είναι να καταφέρεις να βρεις την έξοδο και τα 7 κρυμμένα αντικείμενα. Εκεί υπάρχουν συνολικά 9 διαφορετικοί βοτανόκηποι και κατάστημα με όλων των ειδών βιολογικά προϊόντα.

 

Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου

Στην οικία Κούτρα, ένα σπάνιο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής, στεγάζεται το «Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου». Στο μουσείο εκτίθενται, εκτός από δωρεές από προσωπικές συλλογές των κατοίκων της κοινότητας, σημαντική λαογραφική συλλογή του Ιδρύματος Πιερίδη που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σπάνια ξυλόγλυπτα έπιπλα του 18ου και του 19ου αιώνα, μοναδικής αξίας παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά, φορεσιές, είδη αργυροχοιας και αγγειοπλαστικής, μια σειρά από εννέα έργα ζωγραφικής του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου της Κύπρου Μιχαήλ Κάσσιαλου, καθώς και πολλά άλλα παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία.

 

Φεστιβάλ Λεβάντας

Κάθε χρόνο το Βοτανικό Πάρκο Cyherbia στο Αυγόρου, διοργανώνει το καθιερωμένο Φεστιβάλ Λεβάντας. Οι επισκέπτες στο φεστιβάλ μπορούν να απολαύσουν το χρώμα και το άρωμα στους κήπους λεβάντας, να παρακολουθήσουν απόσταξη αιθέριου ελαίου λεβάντας και να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια χειροτεχνίας με λεβάντα, για μικρούς και μεγάλους.

 

Εναλλακτικό καφενείο «Ως Πολλάτε Λακκιρτίν»

 Στο χώρο του Εθνογραφικού Μουσείου του Αυγόρου, λειτούργησε πρόσφατα ένα εναλλακτικό φιλανθρωπικό καφενείο με την ονομασία «Ως Πολλάτε Λακκιρτίν». Το καφενείο αποτελεί πρωτοβουλία της θεατρικής νεανικής ομάδας «Δημιουργείν» η οποία αποτελείται από νέους του χωριού, αλλά και της υπόλοιπης επαρχίας Αμμοχώστου. Στόχος του καφενείου είναι η φιλανθρωπική προσφορά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού όλα τα καθαρά έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ