Είσαι άθεος; Μη μας πρήζεις!

«Αν δεν θες να γιορτάζεις το Πάσχα, απλώς δεν το γιορτάζεις. Δεν πας στις λειτουργίες, τρως τις μπριζολίτσες σου τη Μ. Παρασκευή και την ώρα της Ανάστασης βλέπεις "House of Cards" με τον καλό σου. Δεν βγαίνεις στη βεράντα να φωνάξεις: "έλα κόσμε να φάμε κοψίδια"».

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή το πάρτι κρεατοφαγίας που διοργανώνει η Ένωση Άθεων Θεσσαλονίκης τη Μεγάλη Παρασκευή, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, η δημοσιογράφος Λίλα Σταμπούλογλου, σχολιάζει με άρθρο της στο protagon.gr την απόφαση αυτών των ανθρώπων να προχωρήσουν σε με τέτοια κίνηση, προβάλλοντας την μάλιστα τόσο έντονα.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο από το protagon.gr

«Εντάξει, ομολογώ ότι έχει μια πλάκα όλο αυτό, τουλάχιστον αν δεν πιστεύεις σε θεούς και θρησκείες ή αν είσαι ένας μετριοπαθής πιστός έστω. Αν είσαι η κυρία Λουκά ή ο Νίκος Νικολόπουλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και δεις πάρτι με κοψίδια στην πλατεία της πόλης σου Μεγάλη Παρασκευή, θα βγάλεις φλύκταινες το πιθανότερο.

Έχουν όμως και μια ανωριμότητα τέτοιες πρωτοβουλίες. Το να κάνω κάτι για να μπω στο μάτι των πιστών, για να τους σηκωθεί η τρίχα, είναι λίγο σαν εφηβική συμπεριφορά τύπου: βγαίνω με το φίλο σου για να με δεις και να ζηλέψεις. Ζούμε βέβαια σε μια χώρα όπου η Εκκλησία έχει έντονη παρουσία ακόμα και σε τομείς που δεν θα έπρεπε να έχει. Αν δεν έχεις σχέση μαζί της σ’ ενοχλεί. Δεν μπορεί, σ’ ένα κοσμικό κράτος, να κάνουν ανασχηματισμό οι αρχιεπίσκοποι. Ωστόσο, αντιδράσεις όπως η πρόσκληση για κρεατοφαγία τη Μεγάλη Παρασκευή, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Υστέρα, είναι και το άλλο. Το να προσδιορίζεσαι ως άθεος είναι λάθος. Είναι σαν να δημιουργείς μια άλλου τύπου θρησκεία, την α-θρησκεία. Οι άνθρωποι δεν προσδιορίζονται από μια μη θέση. Άθεος είναι αυτός που δεν πιστεύει, ναι, αλλά σε τι; Δεν πιστεύει στο Θεό, αλλά δεν πιστεύει και στον Μωάμεθ και στο Δωδεκάθεο και σε χιλιάδες άλλες θρησκείες. Στην τελική, ένας άθεος είναι κάποιος που δεν πιστεύει σε όσες θρησκείες δεν πιστεύει κι ένας χριστιανός, συν μιας επιπλέον. Επομένως, ο συνειδητός μη πιστός οποιαδήποτε θρησκείας, είναι ένας κανονικός άνθρωπος που διαχωρίζει χωρίς φανατισμό τη θέση του απ’ τη όποια πίστη κι απ’ τους πιστούς των διάφορων θρησκειών.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Ένωσης Άθεων επιβεβαίωσα τη σκέψη μου. Ήταν σαν να έβλεπα μια εκκλησιαστική ιστοσελίδα απ’ την ανάποδη: «Θέλεις να συμμετέχεις στην πρώτη αθεϊστική οργάνωση; Θέλεις να σταματήσεις να πληρώνεις άγιο φως, θρησκευτικές ορκωμοσίες, κηδείες, βαφτίσια, μνημόσυνα;  Έλα μαζί μας». Κάπως έτσι σε προσεγγίζει και η κυρία της ενορίας για να σου κάνει κατήχηση στο Θεό. Αυτοί σε προσεγγίζουν για να σου κάνουν κατήχηση στην αθεΐα. Σαν να θέλουν δηλαδή να σε προσηλυτίσουν ως πιστό στη μη πίστη.

Νομίζω, δεν χρειάζεται τόση φασαρία. Αν δεν θες να γιορτάζεις το Πάσχα, απλώς δεν το γιορτάζεις. Δεν πας στις λειτουργίες, τρως τις μπριζολίτσες σου τη μεγάλη Παρασκευή και την ώρα της Ανάστασης βλέπεις «House of Cards» με τον καλό σου. Δεν βγαίνεις στη βεράντα να φωνάξεις: «έλα κόσμε να φάμε κοψίδια». Όποιος θέλει, το κάνει.ΥΓ. Ισχύει βέβαια και το αντίθετο: Είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος; Μη μας πρήζεις κι εσύ».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ