Σήμερα θα περάσει κοντά από τη Γη μεγάλος αστεροειδής

Έχει διάμετρο 650 μέτρων, ονομάζεται «2014 JO25» και εντοπίστηκε μόλις πριν από τρία χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή σε απόσταση 5 περίπου φορές μικρότερη από την απόσταση Γης-Σελήνης.


Τον εντόπισαν μόλις 3 χρόνια πριν, κάτι που σημαίνει ότι αν είχε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας δεν θα υπήρχε ο χρόνος για να αποτραπεί αυτή η σύγκρουση.


Τόσο κοντινό πέρασμα του συγκεκριμένου αστεροειδή δεν έχει υπάρξει εδώ και 400 χρόνια και δεν αναμένεται να υπάρξει για άλλα 2.600 χρόνια.

Παρότι όμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για χιλιάδες χρόνια δεν θα έχουμε πέρασμα του συγκεκριμένου αστεροειδή, τον εντόπισαν μόλις 3 χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι αν είχε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, δεν θα υπήρχε ο χρόνος για να αποτραπεί αυτή η σύγκρουση που θα ήταν σφοδρότατη και μοιραία για ένα μεγάλο μέρος της ζωής στη Γη.

Ο «2014 JO25» θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την πλευρά του Ήλιου και κατόπιν θα συνεχίσει την πορεία του προς τον Δία και θα επιστρέψει προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Ο επόμενος αστεροειδής που αναμένεται να περάσει κοντά από τη Γη είναι ο «199-AN10», διαμέτρου περίπου 800 μέτρων, που το 2027 αναμένεται να φτάσει σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ