Ευρώπη: Οικοδεσπότης υλικού παιδικής πορνογραφίας

Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί στο νέο παγκόσμιο κέντρο για τη φιλοξενία εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, όπως προκύπτει από το πόρισμα της ετήσιας έκθεσης που συνέταξε το βρετανικό Ίδρυμα Internet Watch Foundation. 


Article featured image
Article featured image

Από την έκθεση διαπιστώνεται ότι το 60% του υλικού παγκοσμίως βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 19%. Η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ευρωπαϊκών εθνών που φιλοξενεί παράνομο περιεχόμενο, σύμφωνα με το IWF. «Η κατάσταση αντιστρέφεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η Σούζι Χάργκριβς, διευθύνων σύμβουλος του IWF. «Η Ευρώπη αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και δεν είναι πλέον η Βόρεια Αμερική». Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 περίπου το 57% των ιστοσελίδων που περιείχαν εικόνες ή βίντεο κακοποίησης παιδιών βρίσκονταν στη Βόρεια Αμερική, ενώ το 2016 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 37%. Όπως αναφέρεται, περίπου 34.212 ιστοσελίδες με αυτού του είδους το περιεχόμενο βρέθηκαν στην Ευρώπη τη Ρωσία και την Τουρκία.

Οι χώρες στις οποίες φιλοξενήθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας το 2016, σύμφωνα με το IWF 

Η Χάργκριβς υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή «πιθανόν αντικατοπτρίζει το σημαντικό έργο που επιτελείται από την αμερικανική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος» και το οποίο έχει αναγκάσει τους εγκληματίες να αναζητήσουν άλλο «χώρο» για τη διακίνηση του παράνομου περιεχομένου. Η ίδια τόνισε ότι η αλλαγή αποτελεί μία «αξιοσημείωτη ένδειξη» των μέτρων που έχουν υιοθετήσει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ΗΠΑ για τον εντοπισμό, την αφαίρεση και την αναφορά αυτού του είδους του περιεχομένου στις αρχές, δήλωσε ο Τζον Σίχαν, αντιπρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου Εξαφανισμένων και Κακοποιημένων Παιδιών (NCMEC). 

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε εικόνα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών υπάρχει πάντα ένα θύμα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Οργανισμού για την Πρόληψη της Κακοποίησης Παιδιών (NSPCC). «Κάθε φορά που κάποιος βλέπει αυτές τις φρικτές φωτογραφίες, ένα παιδί κακοποιείται ξανά. Όποιος αναζητά εσκεμμένα αυτού του είδους το περιεχόμενο είναι συνένοχος στην ανάπτυξη αυτής της απεχθούς βιομηχανίας», δήλωσε η ίδια.

ΠΗΓΗ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ