Πρόστιμο και άλλες ποινές σε όσα ΜΜΕ προωθούν ρητορικές μίσους;

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να κινείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασε αριθμός Ευρωβουλευτών, σχετικά με δημοσιεύματα που προωθούν τη ρητορική μίσους και τις ψευδείς ειδήσεις, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 


Article featured image
Article featured image

Σε συζήτηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη 5 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο, ακούστηκαν διάφοροι προβληματισμοί, ενώ κατατέθηκαν και εισηγήσεις για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, εντούτοις όμως φαίνεται πώς δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς την αντιμετώπιση του θέματος.

Οι εισηγήσεις που ακούστηκαν περιλαμβάνουν την αφαίρεση του ψευδούς και συκοφαντικού περιεχομένου, επιβάλλοντας πρόστιμα σε μη συνεργάσιμες επιχειρήσεις και προωθώντας το γραμματισμό στα ΜΜΕ.

Πολλοί ομιλητές ζήτησαν παράλληλα από εταιρείες Διαδικτύου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι το ψευδές και δυσφημιστικό περιεχόμενο θα αφαιρείται γρήγορα.

Κάποιοι ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει το ενδεχόμενο να προτείνει νέα νομοθεσία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Υπήρξαν όμως και προειδοποιήσεις κατά της λογοκρισίας και του δημόσιου ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

 

Αρκετοί ευρωβουλευτές ανέφεραν επίσης ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί ο γραμματισμός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταξύ των πολιτών, ιδιαίτερα στους νέους, δεδομένου ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον η κύρια πηγή πληροφοριών για πολλούς από αυτούς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ