Το Λιβάδι Ακρωτηρίου έγινε κούκλα και καλωσορίζει επισκέπτες

Το έργο «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» ολοκληρώθηκε!

 


Article featured image
Article featured image

Τα πουλιά, όπως και η υπόλοιπη άγρια ζωή, εξαρτώνται από την ευαίσθητη ισορροπία των οικοσυστημάτων για την επιβίωσή τους. Η αποκατάσταση, προστασία και η σωστή διαχείριση οικοτόπων είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Το Λιβάδι Ακρωτηρίου, ένας μοναδικός υγρότοπος της Κύπρου που βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων, αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη πουλιών και φυτών. Η ομάδα του έργου μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου γιορτάζει την ολοκλήρωση του έργου με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου υπό το φως της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου). Το φετινό θέμα είναι «Βιοποικιλότητα και Βιώσιμος Τουρισμός», που ως ευχάριστη σύμπτωση αποτελεί μεγάλο μέρος των στόχων του έργου αποκατάστασης του Λιβαδιού Ακρωτηρίου.

Τις τελευταίες δεκαετίες αυτός ο σημαντικός υγρότοπος δεν έτυχε ικανοποιητικής διαχείρισης αλλά χάρη στο έργο «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» με χρηματοδότηση από το Darwin Initiative η περιοχή επωφελήθηκε από στοχευμένες δράσεις για την προστασία της άγριας ζωής που φιλοξενεί καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και δημιουργίας υποδομών για επισκέπτες.

 



Φωτογραφία: Albert Stoecker

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΔΩ: ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΛΕΜΕΣΟΥ

 

Για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης του έργου και την ανάδειξη των αποτελεσμάτων του, η ομάδα του έργου διοργανώνει εκδήλωση ανοικτή στο κοινό την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τα εγκαίνια ενός εκ των δύο πτηνοπαρατηρητηρίων (βόρεια του Λιβαδιού) στις 17:30 τα οποία έχουν κατασκευαστεί στα πλαίσια του έργου και θα περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση άγριων πουλιών τα οποία περίθαλψε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Στη συνέχεια, στις 19:00, η εκδήλωση θα συνεχίσει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου με παρουσίαση με θέμα τη διαχείριση της Χερσονήσου Ακρωτηρίου και παρουσίαση για το έργο αποκατάστασης του Λιβαδιού.

Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να γιορτάσουμε μαζί την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του Λιβαδιού και να απολαύσουμε πτηνοπαρατήρηση στις νέες υποδομές επισκεπτών του Λιβαδιού. Στην εκδήλωση θα έχετε επίσης την ευκαιρία να μάθετε για τα επιτεύγματα του έργου και το μέλλον του Λιβαδιού καθώς και για τη σημασία ολόκληρης της Χερσονήσου για την άγρια ζωή και τις προκλήσεις για τη διαχείρισή της.

Τα εγκαίνια θα τελέσουν από κοινού οι Commander of British Forces Cyprus, Major General James Illingworth OBE, ο Global Conservation Director της RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο), κος Martin Harper, και ο Πρόεδρος του Πτηνολογικού, κος Μελής Χαραλαμπίδης.

Μάθετε περισσότερα για το έργο και τις δράσεις του στο www.akrotirimarsh.org/el/home

Πρόγραμμα εκδήλωσης, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

17:30 Εγκαίνια του πτηνοπαρατηρητηρίου (βόρεια του Λιβαδιού)

19:00 Παρουσίαση με θέμα τη διαχείριση της Χερσονήσου Ακρωτηρίου και παρουσίαση για το έργο αποκατάστασης του Λιβαδιού στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου

 

Το διετές έργο (Απρίλιος 2015 μέχρι Μάρτιος 2017) με τίτλο «Αποκατάσταση Λιβαδιού Ακρωτηρίου: ένας υγρότοπος ορόσημο στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου» χρηματοδοτήθηκε από το Darwin Initiative μέσω κονδυλιών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:

Μέλπω Αποστολίδου, Συντονίστρια Έργων, 22455072 ή 96294214, melpo.apostolidou@birdlifecyprus.org.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ