Φωτιά σε κτίριο 27 ορόφων στο Λονδίνο [εικόνες & βίντεο]

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για τραυματίες αλλά και μαρτυρίες για άτομα που πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν.

 


Article featured image
Article featured image

Ο πύργος (Grenfell Tower) βρίσκεται στην αριστοκρατική περιοχή (Lancaster West Estate), στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας χτίστηκε το 1974, Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις ενοίκου του πύργου, πριν λίγους μήνες είχε γίνει ανακαίνιση κόστους 10 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών…

Σύμφωνα με τον Guardian διαθέτει 120 διαμερίσματα, αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλος και να φτάνει ακόμα και τα 216. Στον πύργο υπολογίζεται ότι κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.

Η μεγάλη φωτιά στο 27όροφο κτίριο ξέσπασε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά επεκτάθηκε από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου προς τα πάνω. Η αιτία που προκάλεσε τη φωτιά δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρία, μπορεί να ξεκίνησε από ψυγείο που εξερράγη σε διαμέρισμα του δευτέρου οφόρου. Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα στους πάνω ορόφους πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο πολλούς από τους ενοίκους.

Στο σημείο βρίσκονται 40 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 200 πυροσβέστες που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να την κατασβέσουν και να εκκενώσουν την περιοχή από κατοίκους καθώς υπάρχει κίνδυνος, αφενός από τα φλεγόμενα συντρίμμια του πύργου που πέφτουν προς τα κάτω και αφέτερου να καταρρεύσει ολόκληρο το κτίριο.

 



30 τραυματίες, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 30, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετά τις 08:30 ώρα Κύπρου. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία του Λονδίνου με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

 

ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ SIGMALIVE



Μαρτυρίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ένοικοι σε απόγνωση πηδούν από τα παράθυρα, όπως στους Δίδυμους Πύργους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν. Η Sun αναφέρει ότι η πυροσβεστική είχε βάλει από κάτω στρώματα με αφρώδες υλικό ώστε να τους σώσει.

 


 

Ούτε ο συναγερμός ούτε η πυρασφάλεια λειτούργησε

Η «Ομάδα Δράσης Grenfell» που εκπροσωπεί τους ενοίκους του κτιρίου λέει ότι προειδοποίησε αρκετές φορές στο παρελθόν τις αρχές για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. «Όλες οι προειδοποιήσεις μας έπεσαν στο κενό. Είχαμε προβλέψει ότι ήταν αναπόφευκτη μια καταστροφή σαν κι αυτή κι ήταν θέμα χρόνου»

Κάτοικος που ζει στους επάνω ορόφους του πύργου κατήγγειλε ότι δεν σήμανε συναγερμός όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

«Άκουσα το συναγερμό του γείτονά μου για καπνό να σημαίνει και σκέφτηκα ότι δεν είναι τίποτε. Μετά άκουσα έναν γείτονα να φωνάζει... Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός - πολλοί δεν έχουν βγει ακόμη απ’ το κτίριο. Έχασα όλο το βιος μου».

 



 

Ο κάτοικος κατήγγειλε ότι «ήταν αναμενόμενο να συμβεί» το κακό κι ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος στη βάση του ουρανοξύστη για να πλησιάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. «Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. Η αστυνομία δεν ήρθε να μας μιλήσει. Σε κανέναν δεν μπορέσαμε μέχρι στιγμής να δώσουμε τα ονόματά μας. Πάνε πέντε ώρες τώρα. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που δεν ξέρουν αν είναι νεκροί ή ζωντανοί οι δικοί τους».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ