Εσύ σε ποιον εξωπλανήτη θα μετακομίσεις;

Με 7.000 υποψήφιους και επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες και με τους 40 απ' αυτούς να βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη, μάλλον είναι καιρός να πάρουμε τα μπογαλάκια μας και να ανηφορήσουμε σε άλλη εξωπλανητική παραλία.

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια νέα αποκάλυψη προέβη πρόσφατα η ΝΑΣΑ, όταν επιβεβαίωσε την ύπαρξη ακόμη 219 εξωπλανητών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σχεδόν στις 7.000.

Αυτή τη στιγμή είναι επιβεβαιωμένοι μόνο 2.000 πλανήτες που βρίσκονται εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος, ενώ ένας αριθμός της τάξης των 4,496 θεωρούνται υποψήφιοι εξωπλανήτες.

Η ανακοίνωση έγινε από επιστήμονες της αποστολής Κέπλερ της ΝΑΣΑ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της εβδομάδας εξωπλανητών.

Η ΝΑΣΑ χρησιμοποιεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ από το 2009 για τον εντοπισμό εξωπλανητών. Από τους εξωπλανήτες που ανακάλυψε μέχρι στιγμής η αποστολή Κέπλερ, οι 30 έχουν περίπου το μέγεθος της Γης και βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη.

Κατοικήσιμη ζώνη όπως εξηγούν οι επιστήμονες, θεωρείται η περιοχή εκείνη ανάμεσα στον εξωπλανήτη και το άστρο του (τον ήλιο του) που μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ύπαρξη νερού και άρα ίσως και ζωής.

Από τους 219 νέους εξωπλανήτες που ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ, δέκα εξ αυτών είναι πολύ πιθανών να έχουν τη στερεότητα της Γης και να βρίσκονται σε κατοικήσιμη ζώνη. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει στρέψει την προσοχή του σε μια περιοχή του γαλαξία μας η οποία ωστόσο αποτελεί μόνο το 0,25% του συνόλου. Μόνο σε αυτή την περιοχή οι επιβεβαιωμένοι και πιθανοί εξωπλανήτες από το Κέπλερ είναι μέχρι στιγμής 6,900.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο ορατό σύμπαν. Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει ζωή στους εξωπλανήτες, οι επιστήμονες ανέφεραν «Θα δούμε. Αυτό θα διαφανεί με τα τηλεσκόπια νέας γενιάς».

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αναμένεται να εκτοξευθεί το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Space Telescope το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα που θα μπορούν να εντοπίσουν βιοσημάδια στους εξωπλανήτες. Το νέο τηλεσκόπιο θα είναι κατά πολύ ισχυρότερο από το Hubble (θα βλέπει 100 φορές πιο μακριά), θα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που θα λειτουργεί στο διάστημα και θα συλλέγει υπέρυθρη ακτινοβολία που είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση του σύμπαντος.

 

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ