Τι ακριβώς συμβαίνει με την Ηριάννα;

Είναι αρκετό ένα υποθετικό σενάριο της Αντιτρομοκρατικής να στιγματίσει τη ζωή και την υπόληψη ενός ατόμου σε πρώτη φάση, και ακολούθως να το οδηγήσει στη φυλακή, χωρίς καν την ύπαρξη ελαφρυντικών;

 


Article featured image
Article featured image

Από τις αρχές Ιουνίου η Ελλάδα ασχολείται με την άδικη, όπως τη χαρακτηρίζει η πλειοψηφία, απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να καταδικάσει μια διδακτορική φοιτήτρια σε 13 χρόνια φυλάκιση με μοναδικό στοιχείο ένα δείγμα DNA, το οποίο ήταν και ο μοναδικός «μάρτυρας» κατηγορίας στην όλη διαδικασία.

Η υπόθεση παρότι τρέχει από το 2011, κατέληξε μόλις πριν μερικές εβδομάδες και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου 2017, με την απόφαση καταπέλτη εναντίον της φοιτήτριας, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση μέρους του ελληνικού καλλιτεχνικού κόσμου, αλλά και μεγάλης μερίδας πολιτών οι οποίοι με διάφορες ενέργειες προσπαθούν να ανατρέψουν την αμείλικτη αυτή απόφαση. «Μια νέα γυναίκα έχει οδηγηθεί στη φυλακή καταδικασμένη σε 13χρόνια κάθειρξη, με μοναδικό τεκμήριο τις προσωπικές της διασυνδέσεις με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και την εύκολη ρετσινιά των «Πυρήνων της Φωτιάς», αναφέρει σε ένα από τα κείμενα του το Luben.tv, το οποίο ασχολήθηκε εκτενώς με την πρωτοφανή αυτή απόφαση.

Η πρώτη σκέψη που ενδεχομένως κάνουν κάποιοι είναι πως για να καταλήξει το δικαστήριο σε μια τέτοια καταδικαστική απόφαση, σίγουρα κάποιο λόγο θα είχε. Ότι δεν είναι δυνατόν να καταδικάσει έτσι έναν αθώο άνθρωπο βασισμένο μόνο σε αποχρώσεις ενδείξεις και την ανάγκη να κλείσει μια υπόθεση για να ικανοποιήσει τη δίψα μέρους της κοινωνίας για αίμα και τιμωρία. Εντούτοις, αν κατέχεις έστω και τα στοιχειώδη από ποινικό δίκαιο, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι βασικό στοιχείο μιας υπόθεσης που πάει στα δικαστήρια, είναι η παρουσία μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν εφαρμόστηκε. Ή τουλάχιστον, όχι έτσι όπως προστάζει το γράμμα του νόμου.

«H ιστορία της Ηριάννας δείχνει την εξαιρετικά προβληματική περίοδο που διανύει ο θεσμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς καταστρέφονται οι ζωές και οι υπολήψεις ανθρώπων με ελάχιστα πλέον στοιχεία, αποδείξεις και μάρτυρες. Τα οποία ταυτόχρονα είναι και μια πολύ κακή παρακαταθήκη νομικά για το μέλλον», συνεχίζει στο άρθρο του το Luben.tv.



 



Ο υπερβάλλων ζήλος μιας «περίεργης» δικαιοσύνης (τα γεγονότα)

Τον Μάρτιο του 2011 η Ηριάννα, φοιτήτρια φιλοσοφικής, κοιμόταν στο σπίτι του επίσης φοιτητή και φίλου της Κωνσταντίνου, ο οποίος φερόταν να είχε φιλικές σχέσεις με άτομα που κατηγορήθηκαν ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνες της Φωτιάς». Λόγω αυτών των πληροφοριών, η Αντιτρομοκρατική εισβάλλει στο σπίτι του Κωνσταντίνου για έλεγχο. Η Ηριάννα δίνει δείγμα DNA οικειοθελώς και κάπως έτσι ξεκινά ο κυκεώνας της.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της αντιεξουσιαστικής οργάνωσης «Πυρήνες της Φωτιάς», επειδή διατηρούσε φιλικές σχέσεις με δύο μέλη από τα μέλη των Πυρήνων. Ο τότε εισαγγελέας Σωτήρης Μπάγιας προτείνει την αθώωσή του με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να τον αθωώνει λόγω έλλειψης στοιχείων. Ο φάκελος της Ηριάννας όμως είχε αρχίσει να φτιάχνεται, χωρίς όμως να γίνει γνωστό με ποια στοιχεία και ποιου την εντολή. Δύο χρόνια μετά και η Ηριάννα συλλαμβάνεται, με μοναδικό στοιχείο την ταυτοποίηση του δείγματος DNA που είχε δώσει το 2011, σε ένα γεμιστήρα (εκτός όπλου) που είχε βρεθεί επίσης το 2011 σε ένα κουτί με άλλα όπλα στην Πολυτεχνειούπολη. Η έρευνα που έγινε στο σπίτι και στο αυτοκίνητο της, δεν απέφερε καρπούς αφού δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο, αναφέρει η δημοσιογράφος Άντα Ψαρρά σε κείμενο της στην ιστοσελίδα efsyn.gr.

Η Ηριάννα αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι όμως στην πορεία αίρονται με την φοιτήτρια να ταξιδεύει στο εξωτερικά για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της. Στη συγκεκριμένη δίκη, κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε ο συγκάτοικος του Κωνσταντίνου, επίσης χωρίς μάρτυρες κατηγορίας.  

Το δείγμα DNA, σύμφωνα με τον διορισμένο πραγματογνώμονα Γεώργιο Φιτσιάλο, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA που προσέλαβαν οι γονείς της, δε θα μπορούσε να ταυτοποιηθεί με αυτό που βρέθηκε στο γεμιστήρα, αφού όπως υποστήριξε ο καθηγητής, το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ.

 

Για το δικαστήριο το κακής ποιότητας DNA ήταν αρκετό

«Για την ταυτοποίηση ενός ατόμου πέρα από κάθε λογική αμφιβολία, απαιτείται είτε πλήρης ταυτοποίηση του ατόμου (16 γενετικοί δείκτες) είτε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα που να αποδεικνύει τη μοναδικότητα του γενετικού προφίλ, στην προκειμένη περίπτωση ούτε πλήρης γενετική ταυτοποίηση υπάρχει (πέντε {5} γενετικοί δείκτες δεν ταυτοποιούνται έως και αποκλείονται και τρεις {3} γενετικοί δείκτες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα), ενώ δεν υπάρχει στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα που να αποδεικνύει τη μοναδικότητα του γενετικού μου προφίλ. Δέον να σημειωθεί ότι το στατιστικό αποτέλεσμα στο οποίο καταλήγουν οι εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης των κρατικών εργαστηρίων είναι επισφαλές, αβάσιμο και επιστημονικώς μη αποδεκτό καθώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί η πληθυσμιακή βάση δεδομένων η οποία προτείνεται από τον κατασκευαστή του αναγνωρισμένου διεθνώς συστήματος και η οποία χρησιμοποιείται διεθνώς, αλλά μια άλλη, παντελώς άγνωστη βάση δεδομένων», αναφέρει μεταξύ άλλων η κατηγορούμενη Ηριάννα στους ισχυρισμούς του δικαστηρίου.

Παρόλαυτα και παρά την ανυπαρξία μαρτύρων, την κατάθεση του καθηγητή πραγματογνώμονα και τις καταθέσεις των κατηγορούμενων και των μαρτύρων υπεράσπισης, η Ηριάννα καταδικάζεται τελικά την 1η Ιουνίου 2017 σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά και παραπέμπεται στις φυλακές της Θήβας.







 

Οι αντιδράσεις των «Ποιητών» και το ψήφισμα για την αθώωσή της

Αυτή η κατάφορη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κακό προηγούμενο που δημιούργησε η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και η αδικία που διενεργήθηκε εις βάρος της Ηριάννας, ξεσήκωσε αντιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών, ενώ και μεγάλη μερίδα του κόσμου ξεκίνησε μια ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών, για την απελευθέρωση της.

Αρχικά ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του, δημοσίευσε επιστολή (διαβάστε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ), στην ιστοσελίδα tvxs.gr με τον τίτλο «Αφήστε την Ηριάννα ελεύθερη», παίρνοντας ανοιχτά θέση για το ζήτημα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ποτέ δεν είχα αυταπάτες για το πόσο ταξική είναι η θεσμοθετημένη δικαιοσύνη αλλά και πόσο χώρο αφήνουν οι νόμοι στις προσωπικές πεποιθήσεις του κάθε δικαστή. Είμαι σίγουρος ότι και σήμερα υπάρχουν δικαστές που διαχειρίζονται, με αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση, τα ψήγματα ελευθερίας κινήσεων που τους παρέχουν οι ερμηνείες των νόμων. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Δικαστές, που τηρώντας - και καλά - το γράμμα του νόμου, άτεγκτοι και μικροί θεοί, καταστρέφουν ζωές, αθέλητα ή και ηθελημένα κάποιες φορές. Τα τελευταία χρόνια τροχίζουν τη ρομφαία τους και σε ένα καινούργιο ακονιστήρι, που λέγεται ‘εξέταση DNA’. Η υφαρπαγή δεκατριών χρόνων από την ελεύθερη ζωή της Ηριάννας δεν μπορεί να στηριχθεί σε μια αμφισβητούμενη εξέταση DNA».

 



Θέση υπέρ της αθώωσης της Ηριάννας πήραν και 31 Έλληνες ποιητές οι οποίοι με επιστολή τους που δημοσιεύθηκε επίσης στην ιστοσελίδα tvxs.gr, κάνουν λόγω για μια απόφαση που στην ουσία στοχοποιεί και καταδικάζει κάθε είδους φιλικές και προσωπικές σχέσεις. «Ως ποιητές/ποιήτριες - χρήστες μιας γλώσσας όπου οι λέξεις μοιάζουν να έχουν χάσει το νόημά τους,  αλλά κυρίως ως πολίτες, δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοιες υποθέσεις στη σιωπή, δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση στο πλευρό της Ηριάννας. Είμαστε δίπλα της και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή της καθώς και την αθώωσή της μέσα από την δικαιοσύνη. Καλούμε κάθε καλλιτέχνη, κάθε ποιητή και συγγραφέα και ακόμα περισσότερο κάθε πολίτη να σταθεί στο πλευρό της Ηριάννας».



Θέση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, πήρε και ο Γιάννης Αγελάκας (διαβάστε την επιστολή ΕΔΩ) γράφοντας μεταξύ άλλων «Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το μαντήλι που δήθεν φοράει στα μάτια της η θεά της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Είναι διάτρητο και λοξοκοιτάει απ’ τη μια προστατευτικά προς τους πολιτικούς και οικονομικούς άρχοντές μας (δύο πολιτικοί όλοι κι όλοι μπήκαν στη φυλακή για καταχρήσεις δισεκατομμυρίων που γινόταν εις βάρος μας τόσα χρόνια και είναι και οι δύο ελεύθεροι πια) κι απ’ την άλλη απειλητικά και καχύποπτα προς όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς και βουβοί την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, δικαιοσύνης και απλής λογικής στον τόπο μας».

 



 

Η αντίδραση των πολιτών ήταν σχεδόν άμεση, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού ψηφίσματος στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz.org, με τίτλο «Λευτεριά στην Ηριάννα» στο οποίο ήδη έχουν υπογράψει πέραν των 18.000 ατόμων. Μπορείτε να ψηφίσετε πατώντας ΕΔΩ.

 

Χωρίς να θέλουμε να πάρουμε θέση, παραθέτουμε απλά ένα ακόμη απόσπασμα από την επιστολή των Ποιητών: «Η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος της και με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό και αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, είναι άνευ προηγουμένου. Η λογική πίσω από την απόφαση φαίνεται να είναι πολιτική και στόχος της η ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων. Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καθιστούν ποινικά κολάσιμη την κάθε συναναστροφή, τη φιλία, την ηλικία και την οποιαδήποτε επιλογή. Ανεξάρτητα από απόψεις και πράξεις, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις. Είμαστε όλοι ένοχοι μέχρι να αποδείξουμε το αντίθετο. Αλλά ακόμα και αν το αποδείξουμε λίγη σημασία θα έχει».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ