«Όσο οδηγώ τη Vespa μου, τόσο πιο πολύ ερωτεύομαι τη ζωή»

Φτάνοντας τα 8,033 km μέσα σε 31 ημέρες, έχω περάσει ήδη από 12 χώρες, καλύπτοντας τη μισή απόσταση που προβλέπει το «Vespassion Tour 2017». Με μια λέξη: ΕΥΤΥΧΙΑ!

 


Article featured image
Article featured image

Ο Κυριάκος Τσιηφτές έχει σκοπό να κάνει ένα ταξίδι, το οποίο θα διαρκέσει συνολικά 59 ημέρες, ενώ με τη Vespa του θα καλύψει μια διαδρομή περίπου 15,000 km, περνώντας από 16 ευρωπαϊκές χώρες και 131 πόλεις.

Αναζητώντας τα πιο γοητευτικά σημεία της Ευρώπης, συνεχίζει τη περιπλάνηση του στη Ευρώπη ο κύπριος Κυριάκος Τσιηφτές, οδηγώντας μια Vespa Gts250.

Το ταξίδι που ξεκίνησε τέλος Μαΐου από την Ελλάδα, πέρασε ήδη από τη Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Ακολουθώντας βασικά τρεις ευρωπαϊκές συναντήσεις φίλων της Vespa, παρευρέθηκε στο Serbia Vespa Days στη πόλη Zlatibor (9-11/6), στο Vespa-Alp-Days στο Zell am See της Αυστρίας (15-18/6) και στο σημαντικότερο γεγονός για τους λάτρεις των Vespa, το Vespa World Days στη πόλη Celle της Γερμανίας από 22-25 Ιουνίου.

Είναι απόλαυση να οδηγείς μια Vespa!

Παρόλο που ακούγοντας τη λέξη VESPA έρχεται στο μυαλό μας ένα κλασικό σκουτεράκι πόλης, εντούτοις η Vespa είναι φτιαγμένες για μεγάλες συγκινήσεις και ατελείωτες αποστάσεις! Ειδικότερα τα σύγχρονα σκούτερ (τύπος GTS) προσφέρουν μια απολαυστική διαδρομή εκτός πόλης που συνδυάζει άνεση στην οδήγηση, απόλαυση της φύσης και αμέτρητες ώρες ευτυχίας, δίνοντας εξαιρετική σταθερότητα και την αναγκαία ιπποδύναμη, ώστε να μπορείς να ακούς ακόμα και τα πουλιά που κελαηδούν στο γειτονικό δάσος.

«Ο Μινώταυρος, όπως ονόμασα τη δική μου Vespa, είναι απολαυστικά ισχυρός και γαλήνιος, ώστε να με οδηγήσει χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα στις πιο απίστευτες διαδρομές της Ευρώπης! Αρχίζοντας από την ανάβαση στο παγετώνα Grossglockner της Αυστρίας, που ο κάθε λάτρης των γρήγορων μηχανών θα ήθελε να πραγματοποιήσει, αφού είναι το πιο γνωστό και σημαντικό πέρασμα στην Ευρώπη, αλλά και εντός των αστικών κέντρων που έχουμε ταξιδέψει. Μαζί έχουμε περάσει μέσα από καταιγίδες, ανέμους, αφόρητη ζέστη. Ο σωστός προγραμματισμός όμως, με το κατάλληλο εξοπλισμό και τη τεχνική υποστήριξη της εταιρείας Top Marques Motors, τον επίσημο αντιπρόσωπο του ομίλου Piacio στη Κύπρο, έχω καλύψει πέραν των 8,000 km χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ιδιαίτερα απολαυστική είναι η διαδρομή μέσα από τα βουνά και τους κάμπους της κεντρικής Ευρώπης, όπου η συνεχές εναλλαγή υψομέτρου με τις αμέτρητες στροφές, δεν άφησαν σε καμία περίπτωση αμφιβολία πως κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Είναι αλήθεια πως η διαδρομή πραγματοποιείται με πλήρες αποσκευές, οι οποίες όμως δεν παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα αστάθειας στη Vespa, εκτός στις περιπτώσεις πλευρικών ανέμων. Η ιπποδύναμη του “Μινώταυρου” είναι ικανή να ισορροπήσει μια απολαυστική διαδρομή στους περιφερειακούς δρόμους της Ευρώπης, που κινείται το «Vespassion Tour 2017».

Βουλγαρία - Σερβία: τα δύο πρόσωπα των Βαλκανίων (6-12 Ιουνίου)

Ο δρόμος από τις Σέρρες με οδηγεί στο Σαντάσκι Βουλγαρίας, από εκεί στη Σοφία και ακολούθως στη Σερβία με προορισμό τη πρώτη ευρωπαϊκή διοργάνωση Vespa, και συγκεκριμένα το 1st Serbia Vespa Days, 9-11/6 που πραγματοποιήθηκε στο Ζλάντιπορ.

Βουλγαρία#3

Στην Βουλγαρία είχα ταξιδέψει δεκαετίες πριν, μάλλον το 1990-91, με θύμισες που έχουν ήδη ξεθωριάσει, άρα θα ξαναγνώριζα τη χώρα από την αρχή. Από την άλλη, προσωπικά είχα ενδιαφέρον να γνωρίσω τη χώρα ως μέλος της ΕΕ, με ότι συνεπάγεται από αυτό. Οι περιφερειακοί δρόμοι της Βουλγαρίας, προς Σαντάσκι, Σόφια και μέχρι τα σύνορα της Σερβίας είναι σε αρκετά άσχημη κατάσταση με κακό οδόστρωμα και ελάχιστα ερείσματα, με αρκετά φορτηγά και άσχημα προσπεράσματα! Παρόλα ταύτα, το τοπίο είναι εξαιρετικό και μπορείς να θαυμάσεις αρκετά σημεία της διαδρομής. Στην χώρα κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων της σοβιετικής εποχής, ενώ τα σύγχρονα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση! Υπάρχει μια σχετική καλή οδική σήμανση, παρόλο που δεν είναι σαφές ο διαχωρισμός του ορίου ταχύτητας, αφού συναντήσαμε στενούς δρόμους για μεγάλες ταχύτητες, όπου η συνύπαρξη με τα φορτηγά μας προσθέτει άγχος!

Το Σαντάσκι δίκαια χαρακτηρίζεται ως ένας ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός, αφού εύκολα μπορεί να σε κερδίσει με τις φυσικές ομορφιές του και τα ιαματικά λουτρά. Οι άνθρωποι εδώ έχουν μια ενδιαφέρουσα ηρεμία στην ομιλία τους που μάλλον πηγάζει από τους απολαυστικούς και χαλαρούς ρυθμούς της πόλης. Παράλληλα με το ποτάμι συναντάμε όμορφα εστιατόρια με αρκετό κόσμο να χαλαρώνει υπό τους ήχους γνωστών ελληνικών ασμάτων, καθώς ο κεντρικός πεζόδρομος είναι γεμάτος με εστιατόρια, μπαράκια και μικρά καταστήματα. Φτάνοντας όμως στη Σόφια, θα θυμηθείς την εποχή του ‘90, αφού εκεί σταμάτησε ο χρόνος, στα κτήρια, στους δρόμους, μάλλον και στους ανθρώπους! Τα κτήρια γενικά δεν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ μόλις βγεις έξω από τη Σόφια είναι έκδηλη η φτώχεια της χώρας, τα σπίτια είναι σε κακή κατάσταση, ενώ το μόνο πράγμα που θυμίζει ΕΕ είναι κάποιες σκόρπιες ευρωπαϊκές σημαίες, καθώς και η σήμανση των οχημάτων.

Ξεκινώντας από τη Σόφια προς τα σύνορα της Σερβίας θα μας πιάσουν βροχές και αναγκαστικά θα χρησιμοποιήσουμε μέρος της εθνικής οδού, αφού έκρινα πως ήταν ποιο ασφαλές η οδήγηση εκεί παρά στο περιφερειακό δρόμο, πληρώνοντας τα τελευταία διόδια του ταξιδιού. Ο σωστός εξοπλισμός για προστασία μας από τις βροχές μας οδηγεί με ασφάλεια, κατά ανάγκη για καύσιμα, στο χωριό Slivnitsa, όπου για να βρεις το βενζινάδικο είναι τελικά μεγάλη υπόθεση! Στο χωριό αυτό συναντήσαμε ανθρώπους που η δυνατότητα να μιλήσουν δύο λόγια στα αγγλικά ήταν αρκετή για να δεις χαμογελαστά πρόσωπο, ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της χώρας.

Ο δρόμος προς τα σύνορα της Σερβία μας οδηγεί σε όμορφα περάσματα μέσα στο δάσος, παράλληλα με το ποτάμι σε μια διαδρομή που τα βράχια και δέντρα φτάνουν μέχρι το δρόμο, χωρίς να υπάρχει σημείο στάσης έκτακτης ανάγκης για μεγάλη απόσταση.

Σερβία#4

Πρώτος σταθμός με διανυκτέρευση η πόλη Pirot, μια καλά οργανωμένη πόλη, με πεζόδρομους και καφετέριες στο κέντρο της, όμως το βροχερό σκηνικό μας αναγκάζει να βρούμε καταφύγιο από νωρίς στο εστιατόριο Kraliev, ένα αρκετά φιλόξενο χώρο με υπέροχο φαγητό και παγωμένες τις μπύρες του, “τσακρί” όπως στην Κύπρο! Οι βροχές συνεχίζουν και την επόμενη μέρα με μεγαλύτερη ένταση, όπου εκ νέου θα χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι της υπό κατασκευής νέα εθνική οδό. Ο δρόμος μας οδηγεί σιγά σιγά μέσα από μια εξαιρετική διαδρομή προς την πόλη Nis, τη τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Μια ωραία πόλη με αρκετή ομορφιά και το υπέροχο επιβλητικό κάστρο της. 

Ακολουθώντας το περιφερειακό δρόμο, φτάνω στο Krusevats, όπου η φυσική ομορφιά εναλλάσσεται με μικρές περιόδους ηλιοφάνειας. Τα σπίτια στα περίχωρα της πόλης είναι εντυπωσιακά, όμορφα και καλοφτιαγμένα, δίνοντας μία επιπλέον ομορφιά στο τι ακολουθεί! Γοητευτική πόλη το Krusevats, με αρκετό κόσμο να βολτάρει στις κεντρικές οδούς, οι οποίες είναι γεμάτες με πολύχρωμα λουλούδια.

Καθοδόν προς την έξοδο από τη πόλη του Krusevats, συναντάμε την πρώτη ελληνική ομάδα για το Serbia Vespa Days, από το Vespa Club of Trikala με τους οποίους συνταξιδεύουμε μέχρι τον επόμενο μας σταθμό, τη πόλη Κράλιεβο.

Η διαδρομή προς το Krusevats είναι εκπληκτική, ειδικά πλησιάζοντας στη πόλη, με τα εντυπωσιακά σπιτάκια των Σέρβων. Μικρά, καλοφτιαγμένα με υπέροχους καταπράσινους κήπους. Είναι εμφανές πως το επίπεδο ζωής στα προάστια και ύπαιθρο της Σερβίας είναι αρκετά ψηλό σε αυτή τη περιοχή, από ότι τις προηγούμενες μέρες.

Η κεντρική πλατεία στο Κρούσεβατς είναι κυκλικού τύπου με πολυάριθμα περιμετρικά καφέ, και συνδέεται με δύο μεγάλους πεζόδρομους με πολυάριθμα καταστήματα, καφετέριες και μπαράκια. Στη πλατεία μπορείς να απολαύσεις την απογευματινή σου μπύρα μέχρι και φρέντο εσπρέσο (αφού δώσαμε συνταγή!) ακούγοντας κάποιο βιολιστή να παίζει γνωστούς ήχους των Βαλκανίων, μέχρι και συρτάκι! Το σκηνικό αλλάζει σιγά σιγά το βραδάκι με πολυάριθμες οικογένειες να βολτάρουν ανέμελα στο πεζόδρομο και ευτυχισμένα παιδιά να παίζουν. Χωρίς υπερβολή, η κεντρική οδός στο σημείο της πλατείας σου δίνει μια άνεση και ασφάλεια τις βραδινές ώρες, όπου τα πάντα μετατρέπονται με ένα ένα τεράστιο παιχνιδότοπο, σε απόλυτο οικογενειακό κλίμα!

Όσο διασχίζεις τη Σερβία όμως, τόσο ποιο πολύ την ερωτεύεσαι! Είναι μεγάλη έκπληξη η ομορφιά της, που την βλέπεις περνώντας μέσα από τα χωριά και τις πόλεις της. Ένας υπέροχος συνδυασμός καταπράσινων κάμπων και ατελείωτων δασών που εναλλάσσεται με πανέμορφα πολύχρωμα σπιτάκια και μεγάλες αυλές. Είναι άξιο θαυμασμού η καθαριότητα στους δρόμους αλλά και πόσο εύκολα βλέπεις τους ανθρώπους να χαμογελούν.

Ανεβαίνοντας προς το Zlatibor, περνάμε από μια εκπληκτική διαδρομή παράλληλα με τη λίμνη Meduvrsko Jezero η οποία είναι γεμάτη με πολυάριθμα σπιτάκια και εστιατόρια, καθώς και αμέτρητα σημεία εξαιρετικής θέασης, με αρκετή δυσκολία όμως στο να σταματήσεις, λόγω της υπερβολικά ψηλής επιτρεπόμενης ταχύτητας.

Το Serbia Vespa Days είναι η πρώτη προσπάθεια πραγματοποίηση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης στη χώρα, και πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Το Zlatibor που φιλοξενεί την εκδήλωση είναι ένας καταπράσινος προορισμός, από τα πιο γνωστά μέρη της Σερβίας για χειμερινό και καλοκαιρινό τουρισμό, διαθέτει σύγχρονες υποδομές για να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Το χιονοδρομικό κέντρο Tornik, σε υψόμετρο 1,496μ αποτελεί το καμάρι της πόλης και της οροσειράς των Δειναρικών Άλπεων, όπου στη διαδρομή εύκολα θα συναντήσεις αγριόχοιρους να διασχίζουν το δρόμο.

«Το να βρίσκεσαι στην ώρα σου σε ένα ραντεβού είναι πάνω από όλα σεβασμός προς τους ανθρώπους που σε περιμένουν. Η ώρα 14:00 αρχίζει η εγγραφή στο 1st Serbia Vespa Days, και παρά την απόσταση που κάλυψα, ήταν μεγάλη η χαρά να με υποσχεθεί ο Μάρκος (πρόεδρος του Vespa Club of Serbia) ως το πρώτο συμμετάσχοντα».

Σιγά σιγά μαζευόμαστε στην εκδήλωση και είναι έκπληξη ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών από Ελλάδα. Πάνω από όλα όμως είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να συναντήσω γνωστούς από τη Γαλλία και Ελλάδα που ξαναβρεθήκαμε σε άλλες διοργανώσεις ή μέσω Facebook.

Η όλη εκδήλωση περιλαμβάνει αρκετές δραστηριότητες, με κυριότερη τη επιβίβαση όλων μας σε ένα καλά συντηρημένο σιδηροδρομικό τραίνο για μια απίστευτη βόλτα στις βόρειες Δειναρικές Άλπεις, ακολουθώντας τη διαδρομή μεταφοράς κάρβουνου και άλλων αγαθών στο τέλος του 18ου αιώνα. Η διαδρομή του τραίνου “Τσίρα” το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί με κάρβουνο, περνά μέσα από τούνελ και το δάσος και περιλαμβάνει ξενάγηση σε διάφορες θεματικές στάσεις, Είναι εκπληκτική, τόσο η διαδρομή, αλλά ειδικότερα η έμπνευση συντήρησης αυτούς του θεαματικού πάρκου που σε μεταφέρει σε άλλες εποχές.

Κατεβαίνοντας από τα καταπράσινα βουνά του Ζλάντιπορ, βρίσκουμε τελικά την ευκαιρία να σταματήσουμε σε ένα από τα εστιατόρια της λίμνης Meduvrsko Jezero, όπου, εκτός από την ομορφιά και ηρεμία της συναντάμε κυπριακό καφέ, μέχρι και φραπέ!!!!

Φτάνοντας στο Βελιγράδι μας περιμένει μια "ευχάριστη" έκπληξη, αφού το δωμάτιο που κλείσαμε δεν ήταν παρά μόνο ένα κατάστημα σε πολυσύχναστο δρόμο που έχει μετατραπεί σε δωμάτιο - τρόγλη βασικά, χωρίς αερισμό, με δωμάτιο χωρίς παράθυρα και..άσε καλύτερα να μην τα πούμε όλα! Ευτυχώς η απόφαση για αλλαγή ήταν άμεση και βρήκαμε ξενοδοχείο εντός του μπάτζετ με μεγάλη ευκολία.

Το Βελιγράδι είναι πανέμορφο το βράδυ. Η οδός Skadarska σου προσφέρει μια εναλλακτική χαλάρωση με τα πολυάριθμα πολύχρωμα εστιατόριά της με τους οργανοπαίκτες να σε ταξιδεύουν στον προηγούμενο αιώνα. Ακολούθως ο δρόμος μας βγάζει στο Zumen, στο νέο Βελιγράδι με τις παραλιακές καφετέριες και μπαράκια. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, συναντάμε στο δρόμο (πόσο μικρός μπορεί να είναι ο κόσμος τελικά) το πρόεδρο του Vespa Club of Serbia, ο οποίος μας έχει συνοδεύσει στο ξενοδοχείο για τους τελευταίους αποχαιρετισμούς. Τελικά μας συνάντησε πρώτους στην εγγραφή και μας αποχαιρέτισε τελευταίους.

«Η Σερβία μας πρόσφερε αρκετές υπέροχες στιγμές και μια απέραντη ηρεμία. Είναι μια αξιοθαύμαστη χώρα την οποία σίγουρα θα συνεχίσω να εξερευνώ σε επόμενη επίσκεψη μου. Οι άνθρωποι της είναι χαμογελαστοί και ευκολοσχέτιστει με το ελληνικό στοιχείο. Μια αξιοπρεπές χώρα με περήφανους ανθρώπους».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ