Η ελληνική κυβέρνηση θα μοιράζει χρήματα ως δώρο μέσω κλήρωσης

1 εκατομμύριο μηνιαίως σε 1000 τυχερούς (τυπικούς) φορολογούμενους.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα πρωτότυπο σχέδιο εξετάζει του ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα από τον ερχόμενο Αύγουστο θα ξεκινήσουν μηνιαίες κληρώσεις χρηματικών ποσών ως επιβράβευση για όσους φορολογούμενους διενεργούν συναλλαγές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Το σχέδιο, που επεξεργάζεται η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου,  βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία και η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα Ιουλίου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι κάθε μήνα το Δημόσιο να μοιράζει μέσω κλήρωσης 1.000.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς, οι οποίοι θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μέσω των χρηματικών επάθλων θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο προς τους φορολογούμενους να αυξήσουν τις συναλλαγές τους μέσω του πλαστικού χρήματος και ότι αυτό με τη σειρά του θα αποτελέσει όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως και στην Πορτογαλία, όπου το μέτρο οδήγησε σε αύξηση εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Το σύστημα με τις κληρώσεις των αποδείξεων ξεκίνησε το 1950 στην Ταϊβάν και στην Ευρώπη εισήχθη από τη Μάλτα το 1997. Η Πορτογαλία το εφάρμοσε μετά την υπογραφή του δικού της μνημονίου το 2011.

 

*Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ