Ξεχάστε τις (δωρεάν) πλαστικές σακούλες στις υπεραγορές

Θυμάσαι που κάποτε πήγαινες στην υπεραγορά και έβαζες 2 προϊόντα σε κάθε σακούλα για να πάρεις μπόλικες στο σπίτι για να έχεις spare; Ή που μαζί με τα ψώνια άρπαζες και μια ντουζίνα πλαστικά σακούλια αχρησιμοποίητα από το πλάι, για να έχεις για ώρα ανάγκης στο σπίτι; Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξεχάσεις αυτές τις (κακές) εποχές.  

 


Article featured image
Article featured image

Μια νέα κυβερνητική απόφαση έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά του Κύπριου υπέρ-καταναλωτή απαγορεύοντας τη διάθεση δωρεάν πλαστικών σακούλων στις υπεραγορές, επιβάλλοντας παράλληλα ελάχιστη χρέωση το ποσό των 5 σεντ/τεμάχιο. Μια τακτική που δεν είναι μεν πρωτόγνωρη στην κυπριακή αγορά, αφού εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια από διεθνείς αλυσίδες υπεραγορών, παρόλα αυτά άλλο είναι να υπάρχει μεμονωμένη εφαρμογή και άλλο καθολική.

Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση λοιπόν, όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιούν για τα ψώνια τους τις κοινές πλαστικές σακούλες, πρέπει να τις αγοράζουν. Με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση στοχεύει κυρίως στη μείωση χρήση της βλαβερής για το περιβάλλον πλαστικής σακούλας και την προώθηση της χρήσης επαναχρησιμοποιημένων σακούλων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12 Ιουλίου στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι έχει καθοριστεί η 1η Ιανουαρίου 2018 ως ημερομηνία έναρξης του μέτρου για απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης των σακουλιών και χρέωσης τους με 5 σεντ ανά τεμάχιο, ενώ όσο αφορά τα έσοδα από τη χρέωση αυτά θα πηγαίνουν στους λιανέμπορους.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος παρόλα αυτά κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να μελετήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ταμείου συγκέντρωσης του ποσού χρέωσης των σακούλων και το ποσό αυτό να χρησιμοποιείται για περιβαλλοντικούς σκοπούς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ