Η παράδοση με τις μοϊκάνες στη Σωτήρα κρατάει χρόνια

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μαζικά στο κυπριακό διαδίκτυο μια φωτογραφία όπου νεαροί από τη Σωτήρα (Αμμοχώστου) «προτάσσουν» την α λα rastafari χαίτη τους με φόντο μια παραλία της Αγίας Νάπας.

Article featured image
Article featured image

Η σχέση των νεαρών (και όχι μόνο) στα Κοκκινοχώρια με τη reggae και δη με τον Bob Marley είναι γνωστή ανά το παγκύπριο. Σχέση λατρείας!

Οπότε, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει γιατί οι πιτσιρικάδες στο μικρό διάστημα μετά το τέλος του σχολείου και λίγο πριν πάνε στρατό επιλέγουν να «αναρτήσουν» στο κεφάλι τους τη μοϊκάνα και να «τιμήσουν» έστω για λίγο, αλλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον ρασταφαριανισμό, τη θρησκεία της reggae και του Bob Marley.

Μάλιστα, για να πετύχουν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούν απ’ ότι μαθαίνουμε κόλλα (γόμα) που κανονικά χρησιμοποιείται για κάθε άλλε περίπτωση πλην του να «στήσεις» το μαλλί σου… Λίγη σημασία έχει όμως σε αυτή την περίπτωση! Ποιος θα… κολλήσει σε μια τέτοια λεπτομέρεια;

Μιλώντας με έναν ντόπιο, μάθαμε επιπλέον πως αυτή η παράδοση κρατάει χρόνια, αφού από τα 90s θυμάται, λέει, τους συγχωριανούς του να αφήνουν μοϊκάνα για την περίοδο λίγο πριν την κατάταξη στον στρατό και να κυκλοφορούν έτσι για αρκετές μέρες. Ενδεχομένως, φυσικά, να ισχύει και για άλλα χωριά της ελ. Αμμοχώστου.

Δείτε πιο κάτω μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την τήρηση του εθίμου το φετινό καλοκαίρι.

 



Το viral meme που έκαναν τα Ξεροτήανα Πάφου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ