Όλα όσα θα δούμε στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Όπως είχαμε αναφέρει και σε πρόσφατη ανάρτηση μας, «Ο Αύγουστος θέλει το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του», αφού εδώ και 11 χρόνια το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού έχει καθιερωθεί, αποτελώντας μια από τις σημαντικές κινηματογραφικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.

 


Article featured image
Article featured image

Από την 1η έως τις 8 Αυγούστου στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, το φεστιβάλ θα προβάλει συγκλονιστικές ιστορίες και αποκαλυπτικά θέματα ανατρεπτικών δημιουργών.

Είκοσι και πλέον ντοκιμαντέρ, όλα σε πρώτη παγκύπρια προβολή, συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα προβολών, αναδεικνύοντας κρίσιμες θεματικές, που αφορούν την τοπική κοινωνία, αλλά και τον πολίτη του κόσμου.

Ρίχνοντας φως σε ανεξερεύνητες πτυχές της πραγματικότητας, το ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικό είδος επηρεάζει τη διαμόρφωση απόψεων ενώ προωθεί τη δημιουργία μιας πιο προοδευτικής, πιο αφυπνισμένης κοινωνίας. Με το πολυδιάστατο πρόγραμμα προβολών του και μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού αναδεικνύει την τέχνη του ντοκιμαντέρ, που στην ουσία της αποτελεί κληρονομιά της ιστορίας μας και του παγκόσμιου πολιτισμού.

 

Τι θα δούμε στο φετινό 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού;

 

Τα αντιπολεμικά ντοκιμαντέρ

Το δικαίωμα σε μια ελεύθερη και ειρηνική ζωή, ουσιώδες για την ύπαρξη του ανθρώπου, καταπατάται καθημερινά σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Zaradasht Ahmed Nowhere to Hide (1ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ ΙDFA, Άμστερνταμ, 2016) καταγράφει το οδυνηρό ταξίδι στη ζωή του νοσηλευτή και πατέρα τεσσάρων παιδιών Νόρι Σαρίφ, στη διάρκεια πέντε ετών εν μέσω δραματικών αλλαγών σε μία από τις πιο επικίνδυνες και απρόσιτες περιοχές, στο «τρίγωνο του θανάτου», στο κεντρικό Ιράκ.

To ντοκιμαντέρ Hondros, του Greg Campbell ακολουθεί τον ατρόμητο πολεμικό φωτορεπόρτερ Chris Hondros, σε διάφορα ταξίδια του σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι και τον τραγικό θάνατό του στη Λιβύη το 2011. Ο Hondros χάρισε στην παγκόσμια φωτογραφική κληρονομιά μερικά από τα πιο θρυλικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από εμπόλεμες ζώνες.

 



 

Τα διερευνητικά ντοκιμαντέρ

Το διερευνητικό βλέμμα ενός ντοκιμαντερίστα πάνω σε κρίσιμα γεγονότα, και αδιαφανείς καταστάσεις μπορεί να βάλει ακόμα και τον ίδιο σε κίνδυνο. Με τόλμη και θάρρος, το ντοκιμαντέρ Shadow World, του Johan Grimonprez αποκαλύπτει την ωμή πραγματικότητα και τη διαφθορά πίσω από το διεθνές εμπόριο όπλων. To Death in the Terminal, των Tali Shemesh και Asaf Sudry είναι μια εντυπωσιακή αναπαράσταση μιας τρομοκρατικής επίθεσης σε σταθμό λεωφορείου στο Ισραήλ, η οποία αποδίδεται σε πραγματικό χρόνο, λεπτό προς λεπτό μέσα από τα μάτια μαρτύρων. To Pornocracy, της πρώην πορνοστάρ Ovidie, διερευνά τις σοκαριστικές αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία του πορνό, όταν ιστοσελίδες με ερασιτεχνικό και πειρατικό περιεχόμενο κέρδισαν έδαφος και δημιούργησαν μια σκοτεινή πολυεθνική που ελέγχει ολόκληρη τη βιομηχανία πορνό παγκοσμίως.

 

Αθέατες πτυχές της Συριακής κρίσης

«Οι λέξεις μας είναι δυνατότερες από τα όπλα τους». Στο πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Matthew Heineman, City of Ghosts, σκηνοθέτη του Cartel Land (Yποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ 2015) μια ομάδα ανταρτών με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους, δρώντας δημοσιογραφικά, παρακολουθούν και παρουσιάζουν στον υπόλοιπο κόσμο τις τραγικές συνθήκες που προκλήθηκαν από τους τρομοκράτες του ISIS. Η νικήτρια ταινία του βραβείου ντοκιμαντέρ στο φετινό φεστιβάλ Sundance, Last Men in Aleppo, των Firas Fayyad και Steen Johannessen μας μεταφέρει στην παράλογη καθημερινότητα όσων επέλεξαν να μείνουν στη Συρία εν μέσω ακατάπαυστων πολεμικών συγκρούσεων με οριακές συνθήκες διαβίωσης.

 



 

Μουσική(οί) στο σινεμά της πραγματικότητας

Η απίστευτη επιρροή της ινδιάνικης μουσικής κουλτούρας στη διαδρομή σπουδαίων μουσικών είναι η πηγή έμπνευσης του Rumble, The Indians Who Rocked The World, των Catherine Bainbridge και Alfonso Maiorana. Η ταινία αφηγείται μια ιστορία που λίγοι γνωρίζουν, γύρω από τις απίστευτες ζωές και καριέρες μουσικών θρύλων, όπως οι Link Wray, Charley Patton, Robbie Robertson, και Jimi Hendrix μεταξύ άλλων, δίνοντας έναν μοναδικό ορισμό της μουσικής «κληρονομιάς».  Οne more time with feeling, είναι ο τίτλος του rockumentary του Andrew Dominik, που αφηγείται τη διαδικασία ηχογράφησης του άλμπουμ του Nick Cave και των The Bad Seeds «Skeleton Tree», ενός δίσκου που στοιχειώθηκε από το τραγικό θάνατο του γιου του μεγάλου τραγουδοποιού.

 



 

Έναν ακόμη αγαπημένο τραγουδοποιό θα δούμε στο ντοκιμαντέρ To Stay Alive: A Method, του Erik Lieshout. O Iggy Pop πρωταγωνιστεί παρέα με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Michel Houellebecq σε μια ταινία βασισμένη στη μέθοδο του τελευταίου για το «πώς να κρατηθείς στη ζωή». Πώς επιβίωσε ο Iggy σε ένα απρόσωπο κόσμο και κατάφερε να χτίσει την καριέρα του στη ροκ μουσική; Eίναι άραγε τόσο εύκολο να σπάσεις τα δεσμά της παράνοιας και να απελευθερωθείς;

Ένα υπαρξιακό ταξίδι στον κόσμο ενός διάσημου βιολιστή, του Charlie Siem, ακολουθεί το ντοκιμαντέρ Modern Man της Eva Mulvad. Ξακουστός βιολιστής, περιζήτητο μοντέλο, ταλαντούχος και πλούσιος. Ο Charlie φαίνεται ότι τα έχει όλα, αλλά αυτό δεν τον σταματά από το να αναζητεί ακόμα περισσότερα.

 

Ταξίδια αναζήτησης - Της Τέχνης και του Έρωτα

Η Αμερικανίδα χορεύτρια Bobbi Jene πέρασε μια δεκαετία ως η διάσημη χορεύτρια της Batsheva στο Ισραήλ. Το ντοκιμαντέρ Bobbi Jene, της Elvira Lind, την ακολουθεί όταν αποφασίζει να τα παρατήσει και να μετακομίσει στην Αμερική για να συνεχίσει την καριέρα της στον χορό. Το αρχιτεκτονικό ντοκιμαντέρ Big Time, του Kaspar Astrup Schroder επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του γνωστού Δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels. Όταν ανακαλύπτει ότι υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας, έπειτα από μία διάσειση, η καριέρα του κλονίζεται ενώ ο ίδιος συνεχίζει να προσπαθεί να φτιάξει ένα καλύτερο κόσμο μέσα από την αρχιτεκτονική.

 



Τρεις πολύπλοκες ερωτικές σχέσεις ξετυλίγονται στο ποιητικό ντοκιμαντέρ της Alma Har'el Lovetrue, με πρωταγωνιστές τρία μη συμβατικά ζευγάρια σε ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού παρέα με την ανάγκη να ανακαλύψουν τον ορισμό της αγάπης. Το Graphic Means του Briar Levit, μας καλεί σε ένα ταξίδι που εξερευνά την ιστορία της γραφιστικής από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τη δεκαετία του 1990 – δηλαδή από τη χρήση του διαβήτη μέχρι την ψηφιακή επεξεργασία της φωτογραφίας και από την επικόλληση στο PDF.

 

Παιδιά που μεγαλώνουν νωρίς

Παιδιά και έφηβοι αντιμέτωποι με τη φτώχια, την προσφυγιά, την ανήλικη εργασία πρωταγωνιστούν σε ντοκιμαντέρ που αντικατοπτρίζουν ένα απάνθρωπο κόσμο, που δεν λογαριάζει ούτε την τρυφερή παιδική ηλικία. Στο 69 Minutes of 86 Days, του Egil Haaskjold Larsen, η τρίχρονη Lean και η οικογένειά της ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι από ένα κέντρο κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα μέχρι τη Σουηδία, σε μια ταινία που δείχνει το αληθινό πρόσωπο της τραγωδίας, μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού. Το The Other Side of the Wall του Pau Ortiz ακολουθεί την ιστορία δύο έφηβων αδερφιών που αναγκάζονται να αναλάβουν τη φροντίδα της οικογένειάς τους όταν η μητέρα τους καταδικάζεται σε δεκαετή φυλάκιση στο Μεξικό. Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο Machines, ο Rahul Jain μας μεταφέρει στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της Ινδίας, εκεί όπου εξαθλιωμένοι εργάτες ηλικίας από 6 μέχρι 76 ετών, δουλεύουν νυχθημερόν σε αχανή εργοστάσια ενώ κάθε ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή σβήνει ανάμεσα στους εκκωφαντικούς ήχους και τα γρανάζια των μηχανών.







Και τα εθνογραφικά 

Πλαισιωμένο από υπέροχες εικόνες στις μαγευτικές στέπες της Μογγολίας, το ντοκιμαντέρ του Αμερικανού Otto Bell, The Eagle Huntress παρακολουθεί την ιστορία της Aϊσολπάν, ενός 13άχρονου κοριτσιού που έγινε η πρώτη γυναίκα κυνηγός με αετό, κατακτώντας την κορυφή μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο για περισσότερες από 12 γενιές εδώ και αιώνες.



Anidocs: Όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από την ματιά ανεξάρτητων σκηνοθετών του σινεμά animation.

Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου Όψεις του Κόσμου και παρουσιάζουν μια σειρά από ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που έχουν γίνει με τη μέθοδο του animation. Αληθινές ιστορίες, voice overs από υπαρκτούς πρωταγωνιστές και πραγματικά σενάρια που αποδίδονται μέσα από κινούμενα σχέδια είναι το κοινό χαρακτηριστικό του προγράμματος αυτού. Το 60άλεπτο πρόγραμμα σε επιμέλεια Γιώργου Τσαγγάρη, περιλαμβάνει μια επιλογή από κορυφαίες ανεξάρτητες παραγωγές του πρωτοποριακού αυτού είδους σινεμά Animation Documentary από όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται και χρηματοδοτείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.filmfestival.com.cy

Είσοδος:
€2 ανά ταινία, €25 Κάρτα Φεστιβάλ (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ)

INFO: 99 517 910, lemesosdocs@gmail.com

Facebook: «Lemesos International Documentary Festival»

Χορηγοί Επικοινωνίας: CITY Free Press, Russian Wave

Υποστηρικτές: Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πρεσβεία Ολλανδίας, Πρεσβεία Σουηδίας, Πρεσβεία Ισραήλ, Εθελοντές Γιατροί Κύπρου, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Κυπριακό Κέντρο Διαπολιτισμικών Σπουδών, Στέγη Χορού Λεμεσού, Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού, Ένωση Συντακτών Κύπρου, Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ