«Δέκα σημεία όρασης» στην Πέτρα του Ρωμιού

Το 2500 τ.μ. έργο-εγκατάσταση του γλύπτη Κώστα Τσόκλη μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τη φύση στο σημείο της Πέτρας του Ρωμιού με ένα λίγο διαφορετικό τρόπο.

 


«Θα απομονώσουμε δέκα κομμάτια φύσης, χωρίς όμως να τα αποκόψουμε από τη γενική εικόνα της (σε αντίθεση με αυτό που κάνει η φωτογραφία ή ένα παράθυρο) και θα τα ενώσουμε με κάποια γλυπτικά στοιχεία, ώστε να παραχθεί μια τρίτη πραγματικότητα» εξηγεί χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αυτό το έργο, ο καλλιτέχνης το θεωρεί φυσική συνέπεια και συνέχεια της γνωστής δουλειάς του «Η Ζωντανή Ζωγραφική» η οποία εκτέθηκε πριν από 31 χρόνια στην 42η Μπιενάλε της Βενετίας.

Όπως αποκαλύπτει ο Κ. Τσόκλης, στη Ζωντανή Ζωγραφική η φύση σε αντίθεση με τη ζωγραφική μαζί με τη γενική και ουσιαστική της εικόνα, κουβαλάει κι ένα σωρό άχρηστες και συχνά παραπλανητικές λεπτομέρειες. «Σ’ αυτό το έργο, προτείνω τις όσο πιο λιτές και ευκολοαναγνώσιμες όψεις της, ώστε το βλέμμα και η φαντασία σας να βρουν χώρο να τις πλουτίσουν με νοήματα, μετατρέποντάς σας έτσι, για λίγο, από παθητικούς θεατές σε αλάνθαστους ζωγράφους -αντιγραφείς φυσικών φαινομένων».

 Ο καλλιτέχνης δημιουργεί in situ, με τη συνεργασία  του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου και του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, το έργο «Δέκα σημεία όρασης», μια παρέμβαση που καταλαμβάνει 2500 τετραγωνικά μέτρα.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, βασικός συντονιστής του όλου εγχειρήματος, είναι υπεύθυνος για το σύνολο της διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου.

Το έργο είναι μια αφιλοκερδής προσφορά του «Μουσείου Κώστα Τσόκλη» και των συνεργατών του καλλιτέχνη και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του Κώστα Σερέζη «Πάφος, Μύθος, Ιστορία, Τοπίο».

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 30 Ιουλίου, στις 7μ.μ. στην Πέτρα του Ρωμιού.

Πληροφορίες: www.pafos2017.eu


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ