Το ρομαντικό αριστούργημα του Mozart «Η Απαγωγή από το Σεράι» στο 19ο Pafos Aphrodite Festival

Με ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του οπερατικού ρεπερτορίου το ρομαντικό αριστούργημα του W. A. Mozart, «Die Entführung aus dem Serail» (Η Απαγωγή από το Σεράι), ανοίγει αυλαία το 19o Pafos Aphrodite Festival στις 1, 2 και 3 Σεπτεμβρίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου. 

 


Article featured image
Article featured image

Οι λάτρεις της όπερας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα κορυφαία και πολύ αγαπημένα έργα του μεγάλου μουσουργού, μέσα από τις ερμηνείες καταξιωμένων καλλιτεχνών της λυρικής σκηνής, σε μια συμπαραγωγή του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C. και του Θεάτρου της Πίζας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Η επίσημη εξαγγελία του19oυ Pafos Aphrodite Festival έγινε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη στη Λευκωσία και στην έναρξη οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω γιγαντοοθόνης το μήνυμα της Αμερικανίδας σκηνοθέτιδας της φετινής παραγωγής Leigh Holman, καταξιωμένης στο χώρο της όπερας και του Θεάτρου, η οποία αναφέρθηκε στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του έργου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για γερμανικό λιμπρέτο από τον Κρίστοφ Φρίντριχ Μπρέτζνερ με παραλλαγές του Γκότλιμπ Στέφανι.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus και Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε, ότι η διοργάνωση της όπερας αποτελεί μια από τις κύριες εκδηλώσεις του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Πάφος2017 και η ανάγκη για αρτιότητα του θεσμού, τόσο από καλλιτεχνικής όσο και από οργανωτικής άποψης, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Ο μαγευτικός χώρος της πλατείας του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου πρόσθεσε, θα αποτελέσει ένα μοναδικό σκηνικό, αντάξιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αλλά και αντάξιο των υψηλών απαιτήσεων του αριστουργήματος του μεγάλου μουσουργού Wolfgang Amadeus Mozart. Το Pafos Aphrodite Festival, ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου, θα φιλοξενήσει στη σκηνή του μια ιταλική παραγωγή με καταξιωμένους και έμπειρους συντελεστές. Αυτές οι συνεργασίες που αναπτύσσονται μέσω του πολιτισμού, σημείωσε, ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Κύπρου και δείχνουν ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των φορέων των δύο χωρών στον τομέα της τέχνης και του πολιτισμού. Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα χαρίσει στο κοινό μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής δεξιότητας, τόνισε ότι καινοτομία της φετινής παραγωγής, αποτελεί η συμμετοχή κυπρίων χορωδών, οι οποίοι θα πλαισιώνουν την ιταλική χορωδία.

Ο Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 σε ομιλία που ανέγνωσε ο κ. Ανδρέας Χατζηθωμάς μέλος του Οργανισμού, τόνισε ότι το εμβληματικό σλόγκαν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017, «Συνδέοντας Ηπείρους - Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς» αντανακλάται μέσα από το έργο του Wolfgang Amadeus Mozart, αφού γράφτηκε σε μια περίοδο όπου οι προκαταλήψεις προς τις διαφορετικές θρησκείες και τους πολιτισμούς υποχωρούν, ανοίγοντας δρόμους επικοινωνίας και συναντίληψης μέσα από τις τέχνες. Όπως το έργο εξήγησε, που γράφτηκε την περίοδο του διαφωτισμού και παρά το κωμικό του στοιχείο,  αναδεικνύει πέραν από τον έρωτα και θέματα ελευθερίας, θάρρους αλλά και συγχώρεσης, έτσι και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κτίζει και προβάλλει μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό, τις γέφυρες που δημιουργούνται ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς. Η Πάφος υπογράμμισε ο Δρ. Πατσαλίδης, αναγεννάται και ο σύγχρονος πολιτισμός της, μέρος του οποίου θεωρούμε ότι είναι επάξια και ο ετήσιος θεσμός της όπερας, ενδυναμώνεται και εμπλουτίζεται καθημερινά.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστας Καδής, αναφέρθηκε στα οφέλη που έχουν προκύψει μέσα από την 19ετή πορεία του θεσμού, σημειώνοντας ως κυριότερα την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό, τη σύσφιγξη των πολιτιστικών της σχέσεων με άλλες χώρες, την καλλιέργεια μουσικής παιδείας, τον εμπλουτισμό του ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και την αξιοποίηση Κυπρίων καλλιτεχνών. Το Pafos Aphrodite Festival υπογράμμισε, συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού στο νησί μας και στη διαμόρφωση ενός κοινού με υψηλά κριτήρια αισθητικής απόλαυσης και εκτίμησης. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διαβεβαίωσε ο Υπουργός, θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια που προάγει την ποιοτική δημιουργία, την καλαισθησία, την παιδεία και τον πολιτισμό.

O Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Guido Cerboni, εξέφρασε τα συγχαρητήρια και τη βαθιά ικανοποίηση της Ιταλικής Κυβέρνησης για την επιτυχή συνεργασία του ιταλικού οργανισμού Parma Opera Organization C.E.F.A.C., του Θεάτρου της Πίζας, και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, επισημαίνοντας ότι πάντοτε ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τέτοιου είδους καλλιτεχνικές συνεργασίες. Η Κύπρος πρόσθεσε, έχει αγκαλιάσει την όπερα και είμαι πάντα ευχάριστα έκπληκτος είπε, που βλέπω πόσοι Κύπριοι αγαπούν αυτή την ιδιαίτερη μορφή μουσικής τέχνης η οποία γεννήθηκε στην Ιταλία γύρω στο 1600 και που εδώ και αιώνες έχει γίνει μια πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρου του κόσμου. Η όπερα επεσήμανε ο Ιταλός Πρέσβης, έφερε κοντά καλλιτέχνες από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, εκφράζοντας πάθη, ιδανικά και αξίες που κάθε άνθρωπος εύκολα μπορεί να καταλάβει και να μοιραστεί.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου κα Αίγλη Παντελάκη, τόνισε ότι τέτοιες διοργανώσεις ευρύτερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, διαδραματίζουν παράλληλα με τον καλλιτεχνικό τους ρόλο και ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Συμβάλλουν σημείωσε, στην καλλιέργεια κουλτούρας δημιουργικότητας και αναπτύσσουν το πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο. Φέτος ανέφερε η κα Παντελάκη, είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συμμετέχει στο Φεστιβάλ καλύπτοντας το ορχηστρικό μέρος των παραστάσεων. Θεωρούμε είπε, ότι αυτή η συμμετοχή, καθώς και η συμμετοχή αριθμού χορωδών από την Κύπρο είναι ουσιώδους σημασίας για την πορεία του θεσμού.

 Η κα Ξένια Λοϊζίδου, Μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, επεσήμανε ότι η Κύπρος κατάφερε να έχει τη θέση της στο διεθνή πολιτιστικό χάρτη με ένα θεσμό διεθνούς πλέον εμβέλειας που διαφημίζει την Πάφο ως τον πλέον διακεκριμένο προορισμό στο Νησί μας για τους φίλους της κλασικής μουσικής. Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ανέφερε, έχει θέσει τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού στις προτεραιότητες του και σαν τέτοιο τον προωθεί. Ένα μέρος των κονδυλίων μας, σημείωσε η κα Λοϊζίδου, διατίθεται σταθερά στη στήριξη μεγάλων εκδηλώσεων με τουριστικό ενδιαφέρον, με πρωταρχική τη διοργάνωση της όπερας στην Πάφο, αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν το προϊόν μας και κάνουν την Κύπρο ακόμα πιο γνωστή στο ταξιδιωτικό κοινό, που την κατατάσσει στις προτεραιότητες του.

Ο Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ, Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου, που είναι ο Μέγας Χορηγός της διοργάνωσης, ανέφερε ότι το Premier Club της Τράπεζας Κύπρου, στηρίζει τον πολιτισμό ως μέγας χορηγός του Pafos Aphrodite Festival. Χορηγεί, είπε τη σημαντική αυτή εκδήλωση στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας Κύπρου στον τόπο μας. Η Τράπεζα Κύπρου, κατέληξε θα παραμείνει αρωγός στις πολιτιστικές δραστηριότητες συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και προαγωγή της Κυπριακής κουλτούρας, κληρονομιάς και ταυτότητας.

Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνιζε η Διευθύντρια του Pafos Aphrodite Festival Cyprus κα Στέλλα Σιέπη, η οποία ανέφερε ότι ο Wolfgang Amadeus Mozart ήταν μόλις 25 ετών το 1782 όταν έκανε πρεμιέρα η όπερα στην Βιέννη, στο Burgtheater.  Το ακροατήριο, είπε, είχε κατενθουσιαστεί και η όπερα έλαβε εξαίσιες κριτικές. Η Απαγωγή από το Σεράι, εξήγησε, ανήκει στο είδος της γερμανικής κωμικής όπερας singspiel, η οποία περιλαμβάνει μουσικά μέρη και πεζούς διαλόγους. Το έργο, επεσήμανε, αναδεικνύει τον έρωτα και θέματα ελευθερίας, θάρρους και συγχώρεσης, τον σεβασμό και αποδοχή διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού.

 



Προπώληση Εισιτηρίων

Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Pafos Aphrodite Festival Cyprus, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pafc.com.cy και οι τιμές ανέρχονται στα €25, €40, €50 και €70. Το κοινό μπορεί επίσης να εξασφαλίσει εισιτήρια και μέσω της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Cyprus επικοινωνώντας με το τηλ. 26822218. Και στις τρεις παραστάσεις θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα μέσω υποτίτλων.

Θεσμικοί Χορηγοί του Pafos Aphrodite Festival 2017 είναι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού. Μέγας Χορηγός της φετινής διοργάνωσης η Τράπεζα Κύπρου μέσω του Premier Club. Υποστηρικτής My Guide Cyprus. Χορηγός Φιλοξενίας Kanika Hotels and Resorts.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ