Μήπως φταίει η Ελβετία;

Το δείπνο στήθηκε, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ετοιμάστηκαν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σαν έτοιμος από καιρό, φάνηκε πως επέστρεψε στο Κραν Μοντάνα για να φέρει αποτέλεσμα.

 


Article featured image
Article featured image

Μα το πλοίο για ακόμη μια φορά οδηγήθηκε στο παγόβουνο και έπειτα σε ναυάγιο, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να δηλώνει πως οι συνομιλίες κατέρρευσαν ένεκα της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς σε θέματα εγγυήσεων, αλλά και εδαφικού.

Από τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης έως τις 3:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής έπειτα από μια μακρά μέρα διαβουλεύσεων και διπλωματικού παρασκηνίου, με αποκορύφωμα το δείπνο εργασίας, η τουρκική πλευρά επέμενε στις αρχικές της θέσεις, με την ελληνική και την ε/κ πλευρά να απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις προτάσεις.

Συγκεκριμένα η τουρκική πλευρά ζητούσε σχετικά με τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα, επανεξέταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα, ενώ επί του εδαφικού αποδέχονταν μόνο μέρος της Μόρφου.

Η διαδικασία πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο, κάτι που παραδέχθηκε με δήλωση του ο ΓΓ ΟΗΕ μετά δείπνο εργασίας. Οι αντιπροσωπείες αναχωρούν σήμερα από το Crans – Montana για τη Γενεύη, για να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

Μήπως τελικά να φταίει το κλίμα της Ελβετίας;

 

*Για συνεχή ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στο sigmalive.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ