Τι είναι αυτά τα περίεργα σχήματα που βρέθηκαν σε λίμνες στην περιοχή Κόσιη;

Στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν κάποιο περίεργο γραφικό ή κάτι που χύθηκε στο νερό και δημιούργησε όλα αυτά τα περίεργα αλλά και εντυπωσιακά σχήματα μέσα στη λίμνη.

 


Article featured image
Article featured image

Τίποτα όμως από τα πιο πάνω δεν ίσχυε, αφού αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι ένα  απόλυτο φυσικό αποτέλεσμα, το οποίο προέρχεται από αυγά φρύνου τα οποία βρίσκονται στα τεχνικά λίμνια τα οποία κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της δράσης του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE – FOR BIRDS.  

Η αναπαραγωγή των φρύνων ή βατράχων, ξεκινά περίπου τον Μάρτη όταν και βγαίνουν από την χειμερία νάρκη.

Οι αρσενικοί ελκύουν τις θηλυκές, φωνάζοντας, ενώ στηρίζονται στα μπροστινά τους πόδια.

Το αρσενικό αγκαλιάζει το θηλυκό και το ζευγάρι κολυμπά, έως ότου το θηλυκό να έλθει σε επαφή με μερικά φύκια. Αρχίζει τότε η ωοτοκία.

 



Το θηλυκό γεννά τα αυγά του υπό μορφή μακρού κορδονιού, ενώ το αρσενικό εκτοξεύει το σπέρμα πάνω τους. Αυτό συνεχίζεται, κατά διαστήματα, για αρκετές ώρες. Το θηλυκό κολυμπά, ταυτόχρονα, γύρω - γύρω, έτσι ώστε το κορδόνι των αυγών που φθάνει σε μήκος τα 2 έως 3 μέτρα περίπου, να τυλιχτεί γύρω από τα φύκια. Αποθέτει, έτσι, συνολικά, 4.000 ως 5.000 αυγά. Οι γυρίνοι εκκολάπτονται μετά από 12 μέρες, αλλά ο χρόνος που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να ενηλικιωθούν, ποικίλλει αξιόλογα, ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε για να κατασκευαστούν τα συγκεκριμένα λίμνια, λόγω ότι είναι η ξηρότερη δασική περιοχή της Κύπρου, οι οικότοποί της έχουν αλλοιωθεί από τη φύτευση ξενικών δασικών ειδών, υπάρχει παντελής έλλειψη οπορωφόρων δέντρων στην ευρύτερη περιοχή, και τα περισσότερα από τα επιλεγμένα είδη πουλιών είναι παρόντα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ