Μια κυπριακή ταινία ξεχώρισε (και βραβεύτηκε) στο Λονδίνο

«Ήταν μια τεράστια πρόκληση για μένα. Όταν ολοκληρώθηκε, είδα το πιο μεγάλο μου όνειρο να πραγματοποιείται. Ένιωθα και νιώθω ανυπομονησία να μοιραστώ την ταινία μας με τους θεατές».


Article featured image
Article featured image

Η πρώτη επαγγελματική δουλειά της Δάφνης Μιλτιάδου «Σαν Άνεμος», κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 30 ταινίες, αποσπώντας το 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο 10ο London Greek Film Festival στο Λονδίνο (16 – 20/5) και αυτό δεν το λες και λίγο. Κυρίως αν συνυπολογίσεις ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν Έλληνες δημιουργοί και σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και ξένοι δημιουργοί με ταινίες που σχετίζονταν με την Ελλάδα.

Μια ταινία που υμνεί τη φιλία και την αγάπη για τη μουσική, προσπαθώντας να εξερευνήσει τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αλήθεια και την φαντασία. Ένα όνειρο της σκηνοθέτιδας, το οποίο οραματιζόταν για πολλά χρόνια και που τελικά έκανε πραγματικότητα, με φόντο τις πολύχρωμες γειτονίες της Πλάκας.

 

Πώς εμπνεύστηκες την ιστορία;  

Όσο καιρό βρισκόμουν στην Αθήνα, είχα την τύχη να εργαστώ στους διεθνείς οργανισμούς μουσικής του Grand Prix Μaria Callas, ενώ παράλληλα είχα τη θέση της βοηθού σκηνοθέτη σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Νομίζω κάπου εκεί ξεκίνησε η ανάγκη να δημιουργήσω μια ιστορία που θα αναφέρεται στη δύναμη της φιλίας, και θα εξερευνά τη λεπτή γραμμή μεταξύ αλήθειας και φαντασίας μέσα από τη μαγεία της μουσικής. Μέσω των διαγωνισμών μουσικής, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να ξεκλειδώσω τι βρίσκεται μέσα στο μυαλό αυτών των μοναδικά ταλαντούχων ανθρώπων.







Και η επιλογή της τοποθεσίας;

Ζώντας και περπατώντας την Αθήνα καθημερινά, βρέθηκα να ανακαλύπτω τη δυνατή σύνδεση των χρωμάτων και των συναισθημάτων που κρύβει αυτή η πόλη. Η ίδια η πόλη ήταν που λειτούργησε σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ συναισθήματος και χρώματος, γι’ αυτό επέλεξα να χτίσω την ταινία με καμβά τις γραφικές γειτονιές της Πλάκας. Δημιουργώντας το Σαν Άνεμος, ήθελα να μιλήσω για τη δύναμη του «ανέμου» μέσα μας και πως αυτή μας καθορίζει.

 

Πώς ήταν όταν πλέον ολοκλήρωσες την ταινία;

Ένιωσα απίστευτη συγκίνηση και χαρά που τα καταφέραμε! Η ταινία ήταν μια τεράστια πρόκληση για μένα κι έτσι όταν ολοκληρώθηκε, είδα το πιο μεγάλο μου όνειρο να πραγματοποιείται. Ένιωθα και νιώθω ανυπομονησία να μοιραστώ την ταινία με τους θεατές.

 

Και η στιγμή της βράβευσης;

Αυτό κι αν ήταν κάτι το οποίο δεν περίμενα. Όταν άκουσα το όνομα μου νόμιζα ότι έγινε λάθος. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη και ευτυχισμένη που η ταινία μας διακρίθηκε σε ένα τέτοιο φεστιβάλ, διότι ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για το οποίο δούλεψαν πολύ σκληρά και με τρομερή αφοσίωση πάρα πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι. Νιώθω πραγματικά τυχερή που είχα δίπλα μου αυτούς τους συνεργάτες.

 



 

*Mία παραγωγή του Γιώργου Ψαρά (Smile Foundation)

 

Συντελεστές:

Σενάριο και Σκηνοθεσία: Δάφνη Μιλτιάδου

Παίζουν: Χαρά Μαμαλούγκα, Νέστορας Ωρολογάς-Σταύρου, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Σπύρος Περδίου, Ίρις Πανταζάρα, Χριστίνα Κουλουμπή, Νεκτάριος Φαρμάκης, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας,  Ελένη Ζιώγα, Γρηγόρης Τουμασάτος, Άγγελος Χατζάς, Τάσος Παπαδόπουλος, Χαρά Δήμα.

Kαι η Κάρμεν Ρουγγέρη (φιλική συμμετοχή)



Boηθός Σκηνοθέτη: Xαρά Δήμα

Director of Photography: Σταμάτης Λούκος

Μοντάζ: Kυριάκος Δημητρίου

Μουσική: Δήμητρα Χριστοφίδου

Ήχος, sound design and mixing: Αντώνης Δελαπόρτας, Θωμάς Καραμαζάκης

Colour Grading & Compositing: Αντώνης Δελαπόρτας

Βοηθοί Κάμερας: Κώστας Γεωργιόπουλος, Tάσος Μωραϊτης

Χειριστής Drone: Μάνος Koκολάκης

Art Director: Aλεξάνδρα Ντότσικα

Make-up Artist: Άννα Κυράνη

Σχεδιασμός Αφίσας: Δανάη Μιχαηλίδου

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ