Τι θα έλεγες να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα με πλοίο;

Όπως παλιά, που τα αεροπλάνα ήταν πολυτέλεια για τους λίγους και τα ταξίδια με το πλοίο ήταν το βασικό μέσο σύνδεσης με άλλες χώρες. Τότε που δεν βιαζόσουν να φτάσεις στον προορισμό σου, αλλά απολάμβανες το ταξίδι, τη θέα από το κατάστρωμα, την μυρωδιά της θάλασσας και γιατί όχι, τα σόου από τα κιτς μπαλέτα που ήταν υπεύθυνα για την ψυχαγωγία των επιβατών το βράδυ.

 


Article featured image
Article featured image

Δεν είναι η πρώτη φορά που θίγεται το θέμα της απουσίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, αντίθετα εδώ και αρκετό καιρό «τρέχει» στο διαδίκτυο ένα ψήφισμα μέσω της Avaaz,, το οποίο ζητά να ξαναρχίσουν τα τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια που να συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο.

Η τελευταία φορά που υπήρχε τακτικό δρομολόγιο ήταν το 1998, όπου και σταμάτησε επειδή θεωρήθηκε ασύμφορο οικονομικά, αφού ένεκα της απόστασης (πέραν των 30 ωρών ταξίδι Λεμεσός – Πειραιάς), οι επιβάτες προτιμούσαν το αεροπλάνο.

Παρόλα αυτά, σχεδόν μια 20ετήα μετά, φαίνεται πως υπάρχει κόσμος που επιθυμεί την επιστροφή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δύο χωρών, με το ψήφισμα αυτή τη στιγμή να έχει συλλέξει περί τις 9.652, με στόχο να αγγίξει τις 10.000.

Όπως υποστηρίζει ο δημιουργός του ψηφίσματος Γιάννης Δανιήλ, η επαναφορά τακτικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων, όχι μόνο για το λιμάνι του Πειραιά και άλλων ελληνικών νησιών, αλλά και για άλλα λιμάνια της Μεσογείου, θα επιφέρει σημαντικά έσοδα από τον τομέα του τουρισμού στην Κύπρο, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στην ουσία αποκλεισμένη σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, συνεχίζει, η επιλογή της ακτοπλοϊκής μεταφοράς θα ωφελήσει και τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού αφού το κόστος του εισιτηρίου θα είναι αισθητά φθηνότερο από ένα αεροπορικό.  

Αν επιθυμείτε κι εσείς να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, μπορείτε να ψηφίσετε ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ