Έρχεται ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Αυγούστου

Στις 21 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη του ηλίου, η οποία θα είναι αόρατη από την Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου των Φροντιστηρίων Φάκα.

 


Article featured image
Article featured image

Η έκλειψη αρχίζει στις 18ω 46λ 42δ και τελειώνει στις 24ω 04λ 24δ.

Η έκλειψη θα είναι αόρατη από την Κύπρο. 

Θα είναι ορατή από ολόκληρη τη βόρειο Αμερική, Βραζιλία, Ατλαντικό Ωκεανό, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία και μέρος της Δυτικής Αφρικής.

Ήδη η ΝΑΣΑ και οι πολιτείες των Η.Π.Α. -από  όπου θα είναι ορατή-, άρχισαν τις προετοιμασίες για την παρατήρηση του φαινομένου, αφού έχει αρκετά χρόνια να παρατηρηθεί η εν λόγω ολική έκλειψη.

Του Χρύσανθου Φάκα

Έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή. 

Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική «σύμπτωση» του Ηλιακού μας συστήματος.

Η σύμπτωση αυτή είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια.

Στις Ηλιακές εκλείψεις η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ των σωμάτων Ηλίου και Γη, (Ήλιος – Σελήνη – Γη) και πρακτικά η Γη μπαίνει  στην σκιά της Σελήνης.

Στην Ολική Έκλειψη ο δίσκος της Σελήνης επικαλύπτει πλήρως τον δίσκο του ηλίου και έτσι έχουμε την Ολική Έκλειψη.

Η Ολική Έκλειψη είναι η σημαντικότερη και συγκλονιστικότερη  από τις υπόλοιπες ηλιακές εκλείψεις (ολική, μερική, δακτυλιοειδή) αφού κατά την διάρκεια της σκοτεινιάζει ο ουρανός και επίσης γίνονται πολλές παρατηρήσεις.

Η σπουδαιότερη είναι επιβεβαίωση των θεωριών της Σχετικότητας του Αϊνστάιν περί καμπυλότητας του χώρου  που έγινε κατά την διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ