Στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχει μια λίμνη που αλλάζει χρώματα [εικόνες]

Ταξιδεύοντας νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σ’ ένα μέσο υψόμετρο 515 μέτρων, θα συναντήσεις το χωριό Ξυλιάτος. Αφήνοντας πίσω σου την κατοικημένη περιοχή θα συναντήσεις ένα πανέμορφο φυσικό σκηνικό που θα σε μαγέψει.

 


Article featured image
Article featured image

Ένας μεγάλος κρατήρας ο οποίος έχει δημιουργηθεί εξ αιτίας του μεταλλείου Μεμί (λειτουργούσε την περίοδο 1954-1971), με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού έχει γεμίσει με όμβρια ύδατα με αποτέλεσμα να δώσει μια λίμνη ιδιαίτερης ομορφιάς, η οποία περιτριγυρίζεται από βουνά.  

Τα νερά της εν λόγω λίμνης, εξαιτίας της ύπαρξης κράματος σιδηροπυρίτη στον πυθμένα και στα τοιχώματα της, αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την εποχή. Από σκούρο πράσινο τον χειμώνα, μετατρέπονται σε σ’ ένα μαγευτικό τιρκουάζ την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι, μεταβάλλονται στο βαθύ μπλε του ωκεανού, διατηρώντας στις όχθες το υπέροχο τιρκουάζ των καταγάλανων θαλασσών. Το φθινόπωρο, βρίσκει τα νερά τελείως αλλαγμένα, με ένα ανοιχτόχρωμο πράσινο να ετοιμάζονται να υποδεχθούν και πάλι το χειμωνιάτικο πράσινο των δασών.

Η λίμνη αύτη τη στιγμή είναι ένας υγιής βιότοπος με διάφορα είδη παπιών.



Φωτογραφίες: Cyprus From Air


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ