Κοντά σε πολυσύχναστο παραλιακό μέτωπο «ζουν» βρόμικα νερά και κουνούπια

Μπορεί να μην αφορά το νερό της θάλασσας, εντούτοις το να συντηρείται μια τέτοια κατάσταση κοντά στο πολυσύχναστο παραλιακό μέτωπο της περιοχής είναι τουλάχιστον άσχημο και ανθυγιεινό.

 


Το πρόβλημα γνωστοποίησε με επιστολή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έπειτα από καταγγελίες που έλαβε από πολίτες, για την τρομερή οσμορύπανση λόγω λιμνάζοντων ομβρίων υδάτων που συσσωρεύονται δίπλα σε κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στα κοινοτικά όρια Ορόκλινης και Πύλας και τα συνεπαγόμενα προβλήματα με σμήνη κουνουπιών που αναπαράγονται υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Το πλέον ανησυχητικό, αναφέρει η επιστολή, είναι τα αποτελέσματα σχετικών εργαστηριακών αναλύσεων των λιμνάζοντων νερών. Η χημική ανάλυση που έγινε στο κανάλι Βερκί έδειξε αυξημένες τιμές BOD’s και COD, που υποδεικνύει οργανικό φορτίο στο νερό. Οι δε μικροβιολογικές αναλύσεις έδωσαν ψηλές ενδείξεις κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκου και παρουσία εντερικών κολοβακτηριδίων.

«Με βάση την έρευνα που έχουμε κάνει, ευθύνη για την ποιότητα των επιφανειακών νερών έχει το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης, Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Αλλά ευθύνη για την υγειονομική προστασία των κατοίκων (αντιμετώπιση κουνουπιών) έχει η αρμόδια τοπική αρχή, στην περίπτωση αυτή η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας εκ μέρους της κοινότητας Ορόκλινης. Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο γιατί φαίνεται πως το αυξημένο οργανικό φορτίο προκύπτει από παρείσφρηση στο δίκτυο διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων προς το κανάλι Βερκί και υγρών αποβλήτων από σηπτικούς λάκκους παρακείμενων οικιών», συνεχίζει το Κίνημα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ