Απόψε το πρώτο καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο του 2017

Η πιο δημοφιλής πανσέληνος του έτους θα σκιαστεί απόψε μερικώς όταν θα εισέλθει στη σκιά του πλανήτη μας σ’ ένα φαινόμενο που ονομάζεται μερική έκλειψη σελήνης.

 


Article featured image
Article featured image

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος αναμένεται να καλυφθεί από τη σκιά της Γης κατά 25%.

Η συγκεκριμένη έκλειψη είναι ιδιαίτερη καθώς με την ανατολή της σελήνης στις 20.25 το φαινόμενο θα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί γύρω στις 21.20

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, είπε ότι απόψε θα έχουμε το πρώτο καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο  του 2017, τη Μερική Έκλειψη της Σελήνης, η οποία και θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Κύπρου μετά τη δύση του Ηλίου.

«Κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από τη Σελήνη, δηλαδή η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης» είπε.

 

Είσοδος στη σκιά της Γης: 19ω 22λ 18δ (έναρξη αλλαγής χρώματος)

Μέγιστο της έκλειψης: 20ω 20λ 30δ

Έξοδος εκ της σκιάς της Γης: 21ω 18λ 48δ (έναρξη επαναφοράς Σελήνης στο αρχικό της χρώμα)

 

*Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα προσκαλούν το κοινό στο Αστεροσκοπείο τους, στη Λεωφόρο Λάρνακος 78, στη Λευκωσία, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έκλειψη Σελήνης δια τηλεσκοπίου καθώς και  τους πλανήτες Δία και Κρόνο που αυτές τις μέρες κοσμούν τον ουρανό.

*Το Κίτιον Πλανητάριο και Αστεροσκοπείο διοργανώνει εκδήλωση για το κοινό.

*Το Σπίτι της Επιστήμης με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού διοργανώνει εκδήλωση για το φαινόμενο που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ στο Μόλο Λεμεσού. `


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ