Κύπριος μαζεύει ούρα για να παράγει ενέργεια

Η καινοτόμα τεχνολογία που ανέπτυξε ο Κύπριος επιστήμονας, Γιάννης Ιερόπουλος και η ομάδα του για τροφοδοσία συσκευών με χρήση ούρων, βρέθηκε φέτος στο Glastonbury Festival, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες λάτρεις της μουσικής από όλη την Ευρώπη.

 


Η ομάδα ανέπτυξε τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία πλέον δοκιμάζεται και εξελίσσεται συνεχώς κάτω από την ονομασία  PEE POWER®. 

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία τροφοδοτείται ενέργεια από ούρα η οποία είναι αρκετή για να φορτιστεί ένα κινητό τηλέφωνο ή για να ανάψουν τα φώτα σε ένα υποστατικό.

Στο φετινό Φεστιβάλ η ομάδα του Δρ Ιερόπουλου τοποθέτησε τουαλέτες που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν 40 άτομα κάθε φορά, από τις οποίες τα ούρα συλλέγονταν και μετατρέπονταν με τη χρήση της ειδικής τεχνολογίας, σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία για πρώτη φορά παρείχε το ρεύμα για μεγάλες οθόνες που υπήρχαν στο Φεστιβάλ και μέσω των οποίων οι επισκέπτες μπορούσαν να πάρουν διάφορες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Δρ Ιερόπουλο, το έργο PEE POWER παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη ενίσχυση και προώθηση της τεχνολογίας.

Τα δημόσια ουρητήρια των 40 ατόμων είναι τα μεγαλύτερα που δημιούργησε ποτέ η ομάδα στο πλαίσιο του έργου.

Όπως εξήγησε ο Δρ Ιερόπουλος, ο ίδιος και η ομάδα των ερευνητών και επιστημόνων με την οποία εργάζεται τα τελευταία χρόνια, ευελπιστούν ότι η τεχνολογία που αναπτύσσεται για τροφοδοσία συσκευών μέσω των ανθρώπινων ούρων, θα μπορέσει να βελτιώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο ηλεκτρισμός και οι βασικές συνθήκες υγιεινής είναι πολυτέλεια.

Σε ώρες αιχμής τα ουρητήρια που έστησε η ομάδα του Δρ Ιερόπουλου συγκέντρωναν έως και 1,000 λίτρα ούρων, τα οποία μετατρέπονταν σε ενέργεια με τη χρήση μικροβιακών κυψελών καυσίμου - ΜΚΚ (Microbial Fuel Cells - MFCs).

Μια δεύτερη μονάδα στήθηκε σε άλλο σημείο του Φεστιβάλ και παρείχε ενέργεια για φόρτιση κινητών τηλεφώνων και εσωτερικό φωτισμό.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ