Τι μου θυμίζει την Κύπρο στη χώρα του εξωτερικού που ζω

5 Κύπριοι που ζουν στο εξωτερικό μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν κατά πόσο υπάρχει κάτι στην πόλη που ζουν το οποίο τους θυμίζει (έντονα) την πατρίδας μας και αν ναι, τι είναι αυτό ή αυτά.

 


Article featured image
Article featured image

Στη CITY, έχουμε 3 μεγάλες αγάπες: την Κύπρο, τους ανθρώπους και τα ταξίδια! Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να ψάξουμε να βρούμε το κοινό σημείο των 3. Ως εκ τούτου, σκεφτήκαμε να ζητήσουμε από φίλους που ζουν στο εξωτερικό να μας πουν τι τους θυμίζει την Κύπρο στη χώρα-πόλη που διαμένουν.

Άμα το σκεφτείς, είναι και αυτός ένας τρόπος να ανακαλύπτουμε -ταξιδεύοντας- την Κύπρο, εκτός Κύπρου. Μέσα από τα μάτια ανθρώπων που ζουν μια διαφορετική, ίσως πιο κοσμοπολίτικη και γρήγορη σε ρυθμούς ζωή. Κάποιες φορές, σε μεγαλουπόλεις και παγκόσμια οικονομικά κέντρα, άλλες σε μικρότερες μεν αλλά πολύ περισσότερο ανεπτυγμένες σε υπηρεσίες και κοινωνική πολιτική σε σχέση με το νησί μας… Γιατί; Γιατί φιλοδοξούμε αυτήν την ενότητα να την συνεχίσουμε και να παρουσιάζουμε από καιρού εις καιρόν την Κύπρο του κόσμου. Γιατί η ψυχή του νησιού δεν περιορίζεται γεωγραφικά, τη βρίσκεις και στα πρόσωπα των ανθρώπων που φτιάχνουν την τύχη τους μακριά από αυτό.

Γι’ αυτό, αν διαβάζεις αυτό το κείμενο και ζεις στο εξωτερικό, μοιράσου μαζί μας αν θες ό,τι σου θυμίζει την Κύπρο εκεί που βρίσκεσαι αλλά και τον λόγο για τον οποίο σου τη θυμίζει, στέλνοντας μήνυμα στη σελίδα της CITY FREE PRESS στο facebook!

 

Το ταξίδι ξεκινά λοιπόν με στάσεις σε Σουηδία, Νέα Υόρκη, New Jersey και Άμστερνταμ!



 

Αλεξάνδρα Μαρκίδου

Στοκχόλμη, Σουηδία


Η γειτονική μου πλατεία Sjövikstorget, στην περιοχή Årstadal της επαρχίας Liljeholmen (νότια Στοκχόλμη) και συγκεκριμένα το λιμάνι στην πλατεία αυτή, θυμίζει αρκετά τον Εναέριο της Λεμεσού.


Σουηδία και Κύπρος είναι δύο εντελώς διαφορετικές χώρες, μοναδικές. Αν και μου λείπουν πολλά πράγματα από την Κύπρο, όπως το παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, τα ποιοτικά ζουμερά λαχανικά (συγκεκριμένα του χωριού μου Αγρού) και οι βουτιές στη θάλασσα, εντούτοις, κάποια πράγματα μου θυμίζουν πατρίδα! Για παράδειγμα, οι περιηγήσεις στα σοκάκια του «Gamla Stan» (=παλιά πόλη) της πρωτεύουσας Στοκχόλμης, μου θυμίζουν ενίοτε περιηγήσεις μου εντός των τειχών της παλιάς Λευκωσίας. Λιθόστρωτα σοκάκια, στενοί δρόμοι, γραφικές γειτονιές με αρχοντικά, μικρές αγορές και μικρά καταστήματα. Όπως η παλιά Λευκωσία έτσι και το Gamla Stan, παρά τον εκμοντερνισμό τους, διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και αποτελούν πηγή τοπικής ιστορίας. Επίσης, η γειτονική μου πλατεία Sjövikstorget στην περιοχή Årstadal της επαρχίας Liljeholmen (νότια Στοκχόλμη) και συγκεκριμένα το λιμάνι στην πλατεία αυτή, θυμίζει αρκετά τον Εναέριο της Λεμεσού. Η ξύλινη αποβάθρα, τα εστιατόρια που εφάπτονται της λίμνης Mälaren η δυνατότητα για ποδηλασία και περπάτημα ή απλά η δυνατότητα να απολαύσεις την απέραντη θέα της λίμνης είναι μερικά στοιχεία που θα έλεγα ότι μου θυμίζουν την περιοχή. Οι δύο περιοχές πίσω από την σημερινή τους εικόνα κρύβουν ένα ενδιαφέρον παρελθόν στο οποίο μπορεί κανείς να ανατρέξει, το οποίο σχετίζεται εντελώς συμπτωματικά με την δημιουργία σιδηρόδρομων και την ίδρυση ιστορικών εταιρειών και επιχειρήσεων.

 



 

Γιώργος Μανούρης

Αστόρια, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α

Τι πεθυμώ απ’ την Κύπρο; Πολλά! Την οικογένειά μου κυρίως, τα αρώματα, τη θάλασσα, το φαγητό, τη φύση, τους ανθρώπους… Είναι τόσα μα τόσα πολλά! Όμως, όταν επισκέπτομαι ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, την ταβέρνα «Ζήνων» στην περιοχή μας, είναι σα να κάνω ένα μικρό… ταξιδιωτικό διάλειμμα στην Κύπρο! Καλό φαγητό, σπιτικό και εμπνευσμένο, με παραδοσιακά πιάτα της κυπριακής και της ελληνικής κουζίνας.


Όταν επισκέπτομαι ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, την ταβέρνα «Ζήνων» στην περιοχή μας, είναι σα να κάνω ένα μικρό… ταξιδιωτικό διάλειμμα στην Κύπρο! 


 



 

Στέφανος Κωνσταντίνου

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Υπάρχουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στις 2 χώρες και αυτό είναι λογικό. Όμως, στην αναζήτησή μου για πράγματα που μου θυμίζουν την Κύπρο, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο καφέ «Morena» το οποίο είναι και το μόνο μέρος στο Άμστερνταμ που σερβίρει halloumi sandwich. Ανήκει σε 2 Ελληνίδες και κάθε φορά, νιώθουμε λες και είμαστε σπίτι μας! Επίσης, αν έχεις σύνδρομο στέρησης από ελληνική μουσική, τότε μπορείς να πας στο theme party 'Kalinichta' (σωστά διάβασες). Σ’ αυτό θα δεις άτομα με καταγωγή από την Σλοβενία μέχρι το Λίβανο και από τα Βαλκάνια μέχρι την Κύπρο να χορεύουν σε ανατολίτικα beats και φυσικά, ελληνική μουσική! Οι Ολλανδοί δεν το ‘χουν πολύ με τον παγωμένο καφέ γι’ αυτό αν θες ένα κυπριακότατο (γέλια) freddo capuccino τότε θα πρέπει να το ψάξεις, όπως επίσης και τα κυπριακά προϊόντα. Είμαι τυχερός να έχω τέτοιο καφέ και τέτοιο κατάστημα στη γωνιά της περιοχής μου.


 Οι Ολλανδοί δεν το ‘χουν πολύ με τον παγωμένο καφέ γι’ αυτό αν θες ένα κυπριακότατο (γέλια) freddo capuccino τότε θα πρέπει να το ψάξεις, όπως επίσης και τα κυπριακά προϊόντα.




 

 

Πόπη Φωτίου

New Jersey, Η.Π.Α


Κάθε χρόνο, διοργανώνεται μια χοροεσπερίδα από την Cyprus Society of Greater Philadelphia, συνήθως στο εστιατόριο Adelphia που ανήκει σε ελληνική οικογένεια και γλεντάμε… κυπριακά υπό τους ήχους της ελληνικής μπάντας Andama.


H πολιτεία έχει το προσωνύμιο «The Garden State» και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές γεωργικές εκτάσεις, ειδικά στα νότια. Αυτό μου θυμίζει την Κύπρο λόγω των αγροτών, μάλιστα η οικογένεια μου είναι από το Αυγόρου και ασχολείται με την αγροτική καλλιέργεια! Στο NJ θα βρεις Κύπριους σε 3 περιοχές. Στο Νιου Τζέρσεϋ, στο Ντέλαγουερ και στην περιοχή της Φιλαδέλφειας. Κάθε χρόνο, διοργανώνεται μια χοροεσπερίδα από την Cyprus Society of Greater Philadelphia, συνήθως στο εστιατόριο Adelphia που ανήκει σε ελληνική οικογένεια και γλεντάμε… κυπριακά υπό τους ήχους της ελληνικής μπάντας Andama. Μου λείπουν όμως οι κυπριακές γεύσεις. Μπορείς να βρεις χαλούμι, πλιγούρι και άλλα προϊόντα, αλλά κατάστημα ειδικά για κυπριακά, δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως για ελληνική, ενώ αν πας μέχρι την Φιλαδέλφια, ψάξε το εστιατόριο «Kanella», το οποίο ανήκει σε κάποιο Κύπριο άνδρα που μεγάλωσε στην Αγγλία. Είναι ένα εστιατόριο υψηλής ποιότητας, με κυπριακά πιάτα προσαρμοσμένα στον αμερικανικό ουρανίσκο!



 

 

Eλένη Σταυρινίδου

Στοκχόλμη, Σουηδία

Αυτό που μου έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι το χαλούμι! Εδώ, στη Σουηδία είναι πολύ διαδεδομένο, το βρίσκεις σε όλα τα σουπερμάρκετ και είναι αγαπημένη επιλογή των Σουηδών ως vegetarian burger! Γι’ αυτό και μπορείς να το βρεις σε όλα τα burgerάδικα, υπάρχει ως επιλογή halloumi burger! Στη Σουηδία εισάγουν επίσης κουμανταρία. Το αλκοόλ είναι δύσκολο να το αγοράσεις εδώ αφού μπορείς να το πάρεις μόνο από συγκεκριμένα μαγαζιά, κάτω από την ομπρέλα του systembolaget το οποίο ελέγχεται από το κράτος. Ούτε στις υπεραγορές μπορείς να βρεις αλκοόλ. Μόνο μπίρες με 2%, δεν πουλάνε καν κρασί. Έτσι είναι ωραία έκπληξη όταν βρίσκεις κουμανταρία στο systembolaget.

Σε όλα τα burgerάδικα υπάρχει ως επιλογή το halloumi burger! Στη Σουηδία εισάγουν επίσης κουμανταρία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ