Όλη η αλήθεια για το κύρτωμα-διάβαση στο Βουνί

Μια διάβαση σε κύρτωμα οδοστρώματος, στο γραφικό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, ήταν η αφορμή για να «παίξουν», από τη μια σοβαρά δημοσιεύματα στον Τύπο και από την άλλη καυστικά-χιουμοριστικά σχόλια και memes στο Facebook.

 


Article featured image
Article featured image

Τα δεύτερα, πάντως, ήταν σαφώς πολύ περισσότερα.

Τι συμβαίνει τελικά με τη διάβαση σε κύρτωμα στο Βουνί, στη μια πλευρά της οποίας υπάρχει ένας ψηλός τοίχος;

Όχι πως αυτό είναι το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί σήμερα την κυπριακή κοινωνία, δόθηκε όμως σε αυτό μεγάλη έκταση και ως εκ τούτου είπαμε να σηκώσουμε το ακουστικό και να ρωτήσουμε για να μάθουμε τι ακριβώς παίζει.

Ως εκ τούτου, η CITY επικοινώνησε με τον Κοινοτάρχη του χωριού, κύριο Ματθαίο Πρωτοπαπά (ο οποίος αναφέρει πώς κανείς δεν τον πήρε για εξηγήσεις), αλλά και με τον Επαρχιακό Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, κύριο Θράσο Αφάμη, έτσι ώστε να ρωτήσει τα πώς, τι και γιατί για ένα κύρτωμα του οποίου οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν μαζικά στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Κοινοτάρχης μάς ανέφερε ότι στα αριστερά της φωτογραφίας (στο σημείο της διάβασης που είναι το κάγκελο) υπάρχει ιατρείο, στο οποίο μια φορά τη βδομάδα έρχεται γιατρός και το οποίο επισκέπτονται μεταξύ άλλων και αρκετοί ηλικιωμένοι. Άρα, η ανάγκη για τη δημιουργία διάβασης σε οδόστρωμα ήταν επιτακτική, τόσο για να αναγκάζονται να ελαττώνουν ταχύτητα τα διερχόμενα αυτοκίνητα όσο και για να μπορούν να διασταυρώσουν με ασφάλεια οι πεζοί.

Όσο για το πού καταλήγει η διάβαση (βλέπε τοίχος), εξ όσων μας πληροφόρησε ο κύριος Αφάμης, εντός των 2-3 επόμενων ημερών, θα γίνει αναβάθμιση τόσο της σήμανσης όσο και της σηματοδότησης του σημείου, αφού θα προστεθούν πινακίδες για στένωμα δρόμου, γραμμές και πασσαλάκια. Πάντως, ο δρόμος για τα οχήματα δεν εκτείνεται ως το σημείο του τοίχου.

Λόγω του ότι ο δρόμος βρίσκεται σε χωριό και άρα γενικότερα είναι στενός (όπως στα πλείστα χωριά της υπαίθρου), είναι αδύνατο να φτιαχτεί πεζοδρόμιο στο σημείο (εξάλλου, πολύ σπάνια βρίσκεις πεζοδρόμιο σε χωριά), οπότε θα γίνει ότι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των πεζών όσο και των οδηγών.

Πάντως, απ’ ότι μας ενημέρωσε ο κύριος Αφάμης, η διάβαση σε κύρτωμα ήταν αίτημα και του προηγούμενου κοινοτάρχη του Βουνιού, ενώ για τη δημιουργία του δόθηκε το «ok» από τον Κεντρικό Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων, στον οποίο συμμετέχουν το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η Αστυνομία, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, αλλά και ο Έπαρχος/Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Όπως και να ‘χει, πέραν από τη σοβαρότητα του ζητήματος αφού αφορά στην οδική ασφάλεια, η πρώτη ανάγνωση της συγκεκριμένης φωτογραφίας εξακολουθεί να δίνει την αφορμή σε πολύ κόσμο να πει και να γράψει τα δικά του, όπως για παράδειγμα η σελίδα Τριβιτζιάζουμαι που με δόση χιούμορ έδωσε τη δική της εκδοχή για τη «λύση» στο «πρόβλημα» με τον τοίχο:

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ