Έτυχε να σου χρεώσουν τη συνταγή του γιατρού στο φαρμακείο;

Τι ακριβώς ισχύει στην Κύπρο;

 


Article featured image
Article featured image

Πρόσφατα, κυκλοφορούσε στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια απόδειξη από ένα φαρμακείο στην Κύπρο στο οποίο φαινόταν πως ο φαρμακοποιός χρέωσε τον ασθενή για τη συνταγή του γιατρού.

Συγκεκριμένα, ο πελάτης του φαρμακείου χρεώθηκε το ποσό του 1.19 ευρώ (€1 συν Φ.Π.Α.), επειδή πήγε στον φαρμακοποιό με τη συνταγή του γιατρού έτσι ώστε να πάρει το φάρμακό του .

Στα σχόλια που έκαναν οι χρήστες του διαδικτύου, κάτω από τη φωτογραφία, κάποιοι έγραφαν πως τους έτυχε σε κάποιες περιπτώσεις να τους χρεώσουν για τη συνταγή του γιατρού και κάποιες όχι.

Τι ισχύει τελικά;

Η CITY επικοινώνησε με φαρμακοποιό έτσι ώστε να μάθουμε ποιο είναι το status των χρεώσεων σε σχέση με τις συνταγές γιατρών στα φαρμακεία.

Μάθαμε πως οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να χρεώνουν τους πελάτες τους το ποσό του 1.19 ευρώ ανά συνταγή γιατρού.

Σε περίπτωση, όμως, που για τα φάρμακα που πρέπει να πάρει ο πελάτης δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή για να χορηγηθούν, όπως για παράδειγμα τα παυσίπονα, τότε ο φαρμακοποιός δεν θα χρεώσει τη συνταγή.

Ωστόσο, αν τα φάρμακα που θα πάρει ο ασθενής δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, τότε τα φαρμακεία είναι αναγκασμένα να χρεώσουν τη συνταγή με το προαναφρθέν ποσό.

Ο (συγκεκριμένος) Περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) Νόμος ΚΔΠ 18/2013 είναι σε ισχύ εδώ και 4 χρόνια, όπως μάθαμε από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ