Γίνεται χορτοφαγικό μπέικον; [κι όμως γίνεται]

Πλέον το χοιρινό, δεν είναι η μόνη επιλογή!

 


Article featured image
Article featured image

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού vegan, αφού σύμφωνα με μια επιστημονική ομάδα στην Αμερική, ανακαλύφθηκε μία νέα πηγή πρώτης ύλης η οποία παρομοιάζει με το αγαπημένο σε όλους μπέικον, αλλά δεν είναι από κρέας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Όρεγκον (OSU) ανακάλυψαν ένα φύκι που έχει ίδια γεύση με το μπέικον. Το υπό εξέταση φύκι είναι ένα συγκεκριμένο στέλεχος της οικογένειας dulse, που είναι δημοφιλές για περισσότερο από μια χιλιετία για την πλούσια πικάντικη γεύση του. Στην κλασσική μορφή του, το dulse (a.k.a. dillisk) έχει ποιότητα ουμάμι (σημ. καλή γεύση ή νοστιμιά, στα ιαπωνικά), χάρη στην παρουσία του γλουταμινικού οξέος. Επίσης, τυχαίνει να είναι ασφυκτικά γεμάτο με βιταμίνες, ανόργανα άλατα και πρωτεΐνη - ένας από τους λόγους που είναι δημοφιλές και η αγαπημένη υγιεινή τροφή εδώ και δεκαετίες.

 Σύμφωνα με το «The Oregonian», όλα άρχισαν πριν από 18 χρόνια όταν ο καθηγητής Chris Langdon του OSU καλλιέργησε ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο στέλεχος dulse για να ταΐσει αλιωτίδες (αμπαλόνε). Η ιδέα ήταν να καλλιεργήσει ένα φυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει την αμμωνία και το CO2, που παρήγαγαν τα σαλιγκάρια της θάλασσας, σε πρωτεΐνη πριν να γίνει το ίδιο τροφή για τα σαλιγκάρια.

Ο Langdon τερμάτισε το πρόγραμμα για τις αλιωτίδες καιρό πριν, αλλά συνέχισε να καλλιεργεί το dulse. Έκπληκτος ανακάλυψε ότι όταν το τηγάνιζε, ή το έκανε καπνιστό, το φύκι του είχε γεύση μπέικον.

Πέρα από την ιδιαιτέρως επιθυμητή γεύση του, το φύκι έχει τεράστιες δυνατότητες, διότι αναπτύσσεται γρήγορα. Ο Michael Morrissey, διευθυντής του Food Innovation Center του OSU, δήλωσε στο «The Oregonian» ότι το dulse θα μπορούσε να πουληθεί έναντι 110 ευρώ το κιλό.

Επιπλέον, το Τμήμα Γεωργίας του Όρεγκον ενέκρινε επιχορήγηση για τους ερευνητές του OSU προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανές εφαρμογές στα τρόφιμα. Αυτοί οι ερευνητές ήρθαν σε επαφή με τον Jason Ball, πρώην δόκιμο στο Nordic Food Lab (NFL) του René Redzepi, ο οποίος έχει εμπειρία στο να δουλεύει με ποικιλία φυκιών.

 Ενώ όλα τα φύκια που χρησιμοποιούνται στο NFL στην Κοπεγχάγη είναι πάντα προϊόν συγκομιδής, το dulse με γεύση μπέικον καλλιεργείται. Αυτό όχι μόνο αποτρέπει τη ζημία σε εύθραυστα παλιρροιακά οικοσυστήματα, αλλά διασφαλίζει τη σταθερή ποιότητα του προϊόντος. 

Ο Ball πειραματίστηκε, χρησιμοποιώντας το φύκι με γεύση μπέικον σε ράμεν στιγμής, χορτοφαγικά μπιφτέκια, σνακ για πεζοπόρους και ορειβάτες, υποκατάστατα αλατιού, ακόμα και σε μπύρα. Αλλά, από μόνο του το dulse θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό υποκατάστατο του αληθινού μπέικον. «Τηγανητό, το dulse μπορεί να είναι ελαφρύ και τραγανό, με μια πικάντικη αλμυρή γεύση, σαν το μπέικον», είπε ο Ball σε ανακοίνωση του OSU.


MUNCHIES

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ