15 λέξεις που αγαπάμε να προφέρουμε λάθος στην Κύπρο

Κάθε φορά που ένας Κύπριος οδηγός διπλοκάμπινου στην ορεινή Κύπρο αναφέρει στον ασφαλιστή του ότι το αυτοκίνητό του είναι… Τουότα, ένα λήμμα μέσα στο λεξικό του Μπαμπινιώτη παθαίνει αυτανάφλεξη.

 


Article featured image
Article featured image

Όχι, ούτε το κατακρίνουμε ούτε το κοροϊδεύουμε. Πολύ απλά γιατί όλοι το κάνουμε.

Κι αν θεωρείς πως υπερβάλλουμε, τσέκαρε παρακάτω και θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε.

Ok, μπορεί το Τουότα να το λες σωστά (αλήθεια, ποιο είναι το σωστό;), για σκέψου όμως σε πόσες λέξεις καταπίνουμε αμάσητα σύμφωνα ή φωνήεντα, ή και σε πόσες λέξεις προσθέτουμε άλλα τόσα…

Εμείς, τουλάχιστον, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με όσους λένε Πισφίξ το Speed Fix, Αροπλάνο το Αεροπλάνο ή Λαβάς Τυρί το La Vache qui rit. Αν μη τι άλλο, οι λέξεις αυτές και χαριτωμένες είναι και στην ντοπιολαλιά μας τείνουν να ενσωματωθούν -αν δεν το έχουν κάνει ήδη δηλαδή. Πρόβλημα, έχουμε με όσους ξερόλες «προκαλούν», σπεύδοντας ενίοτε να μας διορθώσουν. Όπως πολύ εύστοχα είπε και ο Μπαμπινιώτης, άλλωστε, είναι τουλάχιστον αγένεια να διορθώνεις τον συνομιλητή σου όταν αυτός κάνει κάποιο λάθος.

Και έτσι για σπάσιμο, μαζέψαμε 15 λέξεις που αγαπάμε να προφέρουμε λάθος (στην Κύπρο) με σκοπό να τις αναδείξουμε όπως πραγματικά τους αξίζει!

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Εκόλλησα μες στην κίνηση, αλλά ευτυχώς εβρέθηκε που το πουθενά μια άμπουλα τζαι εμπήκα πίσω της!

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Πόθθεν μπαίνεις ίντερνετ στο γραφείο, που κινητό ή που ντέξτοπ; (ή απλώς πες σε 10 άτομα στη δουλειά να σου που desktop)

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Ειδικά τα μωρά, τρών’ το πολλά το λαβάς τυρί.

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Παιθκιά, έσιει κάποιος πισφίξ, θέλω να κολλήσω κάτι.

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Άμα επεινούσαμε στον στρατό, ανοίαμεν ένα πόλιπιφ τζαι εκάμναμε την αμπέλι.



Διάβασε ακόμα: Αλήθεια, από τι είναι φτιαγμένο ένα «πόλιπιφ»;

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Έλα ρε κουμπάρε, μεν έσιεις ένοιαν είπα σου, φορεί καμπόσα η κάσια του Τουότα.

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Μιας τζαι άνοιξα το, εν να σου αλλάξω τζαι το καρπουλατέρ, €120 συν ΦΠΑ.

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Φίλε, κάμε μου ένα σάντουιτς τριάρα τζαι δώσ’ μου τζαι μια κόακολα.

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Εμείναμε μες στο τσιατίρι εψές τζαι ήταν ψόφος. Πάλε καλά που έκοψε ο νους μας τζαι επιάσαμε μαζί μας το σλίππι μπακ.

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Κύριε Κύπρο εμείναν κάποιοι μες στο ανσανσέρ, τι να κάμουμε;

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Αν δεν φάω τα κκόφλεξ μου το πρωί, ως τις 9 μάξιμουμ ξεκινά να διαμαρτύρεται το στομάσιη μου.

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Είμαι πολλά αγχωμένη, εν ξέρω με τι συνδυάσω το μαύρο το στράμπλεξ που έπιασα για τον γάμο…

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Δώσ’ μου πλις τζαι ένα μάλμπορο κόκκινο!

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Κλείσ’ την του ‘ν’ την παλιοτηληόραση τζαι κανεί, ούλλο πελλάρες δείχνει.

 

Αν θεωρείς ότι είμαστε υπερβολικοί, δοκίμασε να σκεφτείς πως θα έλεγε κάποιος: Εκάτσαμε μπίζινες τζαι επαραγγέλναμε κρασιά που την άκρα. Μεν σου τα πολλυλλοώ, εκάμαμεν το αροπλάνο δικό μας!

 

Ok, σε κάποια μπορεί να υπερβάλλουμε λίγο. Λίγο όμως.

 

Διάβασε ακόμα: Οι αγγλικές λέξεις όπως θα έπρεπε να είναι


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ