Το βραβείο του Harvard σε Κύπρια ερευνήτρια

Η Αργυρώ Νικολάου τιμήθηκε με το βραβείο Bowdoin του πανεπιστημίου Harvard και φυσικά μάς έκανε πολύ περήφανους.

 


Article featured image
Article featured image

«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα το βραβείο Bowdoin, όχι μόνο για τη διάκριση της συγκεκριμένης εργασίας, αλλά και για το γεγονός ότι το βραβείο αυτό έχει απονεμηθεί σε συγγραφείς που θαυμάζω ιδιαίτερα», σημειώνει η Αργυρώ.

Η Κύπρια ερευνήτρια και σκηνοθέτης, τιμήθηκε με το βραβείο Bowdoin του πανεπιστημίου Harvard για την εργασία της «Τώρα που Έγινε ο Κόσμος ένα Απέραντο Ξενοδοχείο»: Αφηγήσεις Ευρωπαίων Προσφύγων στη Μέση Ανατολή Κατά τη Διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.»

Η βραβευμένη εργασία πραγματεύεται μαρτυρίες Ευρωπαίων προσφύγων στη Μέση Ανατολή – ανάμεσά τους κι ο Γιώργος Σεφέρης – κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αντλώντας από ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα, η εργασία φέρνει στο προσκήνιο μια πτυχή της ιστορίας της Ευρώπης που υπονομεύει τα σύγχρονα στερεότυπα γύρω από τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση.

«Πιστεύω ακράδαντα πως οι ιστορίες, τα αφηγήματα, κι οι μυθολογίες που βρίσκει κανείς στα έργα λογοτεχνίας αλλά και σε άλλες τέχνες, έχουν τρομερή επιρροή στο πώς αντιλαμβανόμαστε την ιστορία, την πολιτική, αλλά και το ρόλο μας σαν πολίτες. Η διάκριση αυτή σε μια εποχή πολιτικής κρίσης κι αβεβαιότητας ανά το παγκόσμιο, αποδεικνύει ότι τα καλλιτεχνικά και πολιτισμικά έργα μπορούν και πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές μας συζητήσεις.»

Η κ. Νικολάου αποφοίτησε από το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του University of Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2011, κι εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις Η.Π.Α. Είναι υπότροφος του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra (Πανεπιστήμιο Harvard) κι έχει επιλεχθεί σαν Harvard Horizon Scholar για το έτος 2018.

Τα βραβεία Bowdoin, από τα παλαιότερα και πλέον περίβλεπτα φοιτητικά βραβεία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έχουν στόχο να αναγνωρίζουν εργασίες υψηλής λογοτεχνικής αξίας και πρωτότυπων ιδεών, γραμμένες με τρόπο που να απευθύνονται σε ευρύ αναγνωστικό κοινό. Καθιερώθηκαν το 1791, κι έχουν απονεμηθεί σε πολλούς αξιόλογους απόφοιτους του Χάρβαρντ, όπως τον Αμερικάνο φιλόσοφο Ralph Waldo Emerson, τους προέδρους του Χάρβαρντ Charles Eliot και Nathan Pusey, και τον συγγραφέα John Updike. Φέρουν το όνομα του James Bowdoin, Αμερικανού διανοούμενου, πολιτικού, και κυβερνήτη της Μασαχουσέτης μεταξύ 1785 – 1788, και συνοδεύονται από το ποσό των 10,000 δολαρίων.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ