«Το ‘απορριπτικό μέτωπο’ έχασε» [Τ/κ σχολιάζουν τις Προεδρικές]

Ο ενθουσιασμός για τον αποκλεισμό των δυνάμεων του Κέντρου στον Β' γύρο και η απογοήτευση για τα υψηλά ποσοστά του ΕΛΑΜ, ήταν δύο από τα βασικά στοιχεία που χρωμάτισαν τις αντιδράσεις της Τ/κ κοινότητας την επομένη των εκλογών.

 


Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: The Guardian

 

Στην πλειοψηφία τους, τα σχόλια που έπαιξαν στα social media και στα τ/κ Μέσα, εξυμνούσαν την πρόκριση του Σταύρου Μαλά μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη, αφού και οι δύο, όπως αναφέρουν, είναι υποστηρικτές της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Διαβάζοντας πάντως τίτλους εφημερίδων και σχόλια χρηστών στα social media, μπορείς να αντιληφθείς το πόσο σημαντικό αποτελεί για την Τ/κ κοινότητα η εκλογή Προέδρου υπέρμαχου της λύσης, και πόσο έντονα τους προβληματίζει η στροφή των ψηφοφόρων προς ακραίες εθνικιστικές ιδεολογίες. 

 

Η εφημερίδα «Afrika»: Τα αποτελέσματα των Προεδρικών εκλογών της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελεί νίκη όσων υποστηρίζουν την ειρήνη και την ένωση της Κύπρου. Οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι δεν επέτρεψαν στον σωβινισμό να περάσει στο δεύτερο γύρο, αποκλείοντας των Νικόλα Παπαδόπουλο από την πρώτη Κυριακή.

Ένας πολύ γνωστός Τ/κ αρθρογράφος, ο Hasan Hasturer έγραψε: Ο Παπαδόπουλος, στάθηκε έντονα απέναντι σε μια ομοσπονδιακή λύση. Το ‘απορριπτικό μέτωπο’ έχασε τις εκλογές. Και παρόλο που η αξιοπιστία του Νίκου Αναστασιάδη αμφισβητήθηκε, εξακολουθεί να υποστηρίζει μια ομοσπονδιακή λύση, και είναι γνωστό ότι έχει αποδεχτεί συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων, ο Σταύρος Μαλάς αποτελούσε την καλύτερη επιλογή ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς, εμποτισμένος με την πολιτική γραμμή του Γιώργου Βασιλείου.

 



Εφημερίδα «Yeniduzen»: Η ομοσπονδιακή Κύπρος τα κατάφερε στο δεύτερο γύρο.

Ο Τ/κ δημοσιογράφος Kemal Baykalli, λίγες ώρες μετά το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης απευθυνόμενος και στους δύο υποψηφίους είπε «Μην αφήσετε κανέναν που είναι ενάντια στη λύση να σας ξεγελάσει με φτηνά κόλπα. Υπάρχει λόγος που τα καταφέρατε και οι δύο στο δεύτερο γύρο. Ρισκάρετε να χάσετε στο δεύτερο γύρο αν πρέπει. Δεν θα είστε ο πρώτος που χάνει. Μα μην προδώσετε τις αρχές σας. Κρατήστε μια ξεκάθαρη και σταθερή θέση υπέρ της λύσης. Φανείτε ηγέτες. Δείξτε εμπιστοσύνη στη κοινή λογική των ψηφοφόρων. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

 

Σχόλια χρηστών στο Facebook:

«Ακόμα και να εκλεγεί ο Μαλάς, δεν θα κάνει διαφορά. Κανένας πρόεδρος δεν θα μπορέσει να πείσει τον κόσμο για πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους»

«Το ΕΛΑΜ αύξησε τις ψήφους του από 13,000 στις 20,000. Ποιες είναι οι πραγματικές ελπίδες για επανένωση, όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν αυτούς;»

«Όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται για την άνοδο του ΕΛΑΜ στο Νότο, δεν γνωρίζουν ότι οι ψήφοι της αριστεράς στον Βορρά έπεσαν στο 29%;»


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ