Πόσο επικίνδυνη είναι (για την υγεία μας) η κατεδάφιση του Βερεγγάρια στη Λεμεσό;

Από το 1998 που εγκαταλείφθηκε από τις Βρετανικές Βάσεις, οι κάτοικοι και ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών κάνουν αγώνα με επιστολές και διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση για κατεδάφιση και καθαρισμό του χώρου.

 


Article featured image
Article featured image

20 χρόνια μετά, και αφού το 2012 η Κυπριακή Δημοκρατία αγόρασε την έκταση από του Βρετανούς έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκε συμφωνία για την αποψίλωση και τον πλήρη καθαρισμό του σημείου.

Κάποιοι όμως, σήμερα, προσπαθούν να βάλουν φρένο στην κατεδάφιση των κτηρίων αμιάντου και τον καθαρισμό του χώρου, χαρακτηρίζοντάς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ελλιπείς και ζημιογόνες για την υγεία των κατοίκων.


Κάποιοι από τους δημότες φαίνεται να μην πείστηκαν από τις εξηγήσεις και τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.


Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Το «Τσέρνομπιλ» της Λεμεσού, όπως έχει χαρακτηριστεί ο οικισμός Βερεγγάρια στην περιοχή των Κάτω Πολεμιδιών, διέθετε 264 κατοικίες στις οποίες κατοικούσαν οικογένειες Βρετανών στρατιωτικών. Αφότου εγκαταλείφθηκε το 1998, τα 260 στρέμματα γης ερήμωσαν, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης, ρύπανσης και πρόκλησης καρκίνου, λόγω των καλυβών αμιάντου. 

Τον Οκτώβριο του 2017, έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών, η Κυβέρνηση και το Τμήμα Δημοσίων Έργων ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με ιδιωτική εταιρία διαχείρισης αμιάντου, η οποία θα αναλάβει την κατεδάφιση των κτηρίων, την ταφή των πλακών αμιάντου και τον πλήρη καθαρισμό της έκτασης από μπάζα και σκουπίδια. 


 Οι εργασίες κατεδάφισης θα ξεκινήσουν στις 22 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν 1 χρόνο.




Όπως ενημερωθήκαμε από τον Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, οι εργασίες κατεδάφισης θα ξεκινήσουν στις 22 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν 1 χρόνο. Στο μεταξύ, έπειτα και από απαίτηση των δημοτών, ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, στις 14 Δεκεμβρίου συγκάλεσε παγκοινωτική συνέλευση προσκαλώντας την εταιρεία που ανέλαβε το project, λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Δημοσίων Έργων, για να εξηγήσουν επακριβώς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και να διαβεβαιώσουν και να καθησυχάσουν τους δημότες ότι τίποτα από όλα όσα θα γίνουν δεν θα είναι επιβλαβή για την υγεία τους. 

Παρόλα αυτά, μια δημοσίευση στα social media από την ομάδα «The NX Project» στις 29 Δεκεμβρίου, έκανε λόγω για ανεπαρκή έλεγχο στις διαδικασίες κατεδάφισης και καθαρισμού του Βερεγγάρια, οι οποίες ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία των δημοτών που διαμένουν περιμετρικά του οικισμού (κάποια σπίτια είναι μόλις 30 – 40 μέτρα μακριά από τον οικισμό). 

 



Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμο Πολεμιδιών και το Δημοτικό Γραμματέα κύριο Γιαννάκη Καλλικά, ρωτήσαμε ευθέως εάν όντως οι ανησυχίες των δημοτών της περιοχής έχουν βάση και ποια είναι η επίσημη θέση του Δήμου.

«Όπως αναφέραμε ήδη, μέσα Δεκεμβρίου οργανώσαμε μια συγκέντρωση ενημέρωσης των πολιτών, ούτως ώστε να λυθεί κάθε απορία και να εφησυχάσουμε κάθε ανησυχία. Τόσο η εταιρεία όσο και τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα που ήταν παρόντα, ήταν άκρως κατατοπιστικά, βεβαιώνοντάς μας ότι θα εφαρμοστεί πλήρως κάθε κανόνας ασφαλείας, αφού η εταιρεία που ανέλαβε, έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία χειρισμού τέτοιων λεπτών καταστάσεων. Απ’ εκεί κι έπειτα ο Δήμος δεν έχει την τεχνογνωσία ούτε να καταρρίψει τα όσα είπαν οι αρμόδιοι ούτε φυσικά και να στηρίξει πλήρως τα λεγόμενά τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Καλλικά»ς, κάποιοι από τους δημότες φαίνεται να μην πείστηκαν από τις εξηγήσεις και τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, προχωρώντας στη δημιουργία μίας επιτροπής αγώνα εναντίων της διαδικασιών κατεδάφισης.

«Η εν λόγω επιτροπή συγκάλεσε ξανά συγκέντρωση ενημέρωσης, στην οποία ήταν παρόντα και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, για να επανεξετάσουμε τις διαδικασίες και να λυθούν οι απορίες τους. Όπως και έγινε, αλλά όπως αποδείχτηκε στην πορεία και πάλι κάποιοι δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις που τους δόθηκαν, επιμένοντας μέχρι και στη μη διεξαγωγή των διαδικασιών κατεδάφισης. Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, πρώτον γιατί είναι ένας αγώνας που κερδήθηκε έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών και δεύτερο έχει υπογραφεί συμφωνία με υψηλό κόστος και η όποια καθυστέρηση θα επιβαρύνει το κράτος με πολλές χιλιάδες ευρώ επιπλέον», διευκρινίζει ο κ. Καλλικάς.

 


Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες του κόσμου και τις κατανοούμε, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή εταιρία που έχει διαχειριστεί ξανά αντίστοιχες καταστάσεις.




 

«Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες του κόσμου και τις κατανοούμε, αλλά έχουμε να κάνουμε με μια σοβαρή εταιρία που έχει διαχειριστεί ξανά αντίστοιχες καταστάσεις και δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε τις προθέσεις τους. Για παράδειγμα, στην ενημέρωση που είχαμε μάθαμε ότι οι πλάκες αμιάντου θα ποτιστούν με ειδικό σπρέι το οποίο αποτρέπει την μεταφορά σωματιδίων και ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα, ακόμη και αν υπάρχει ρωγμή ή σπάσιμο άρα δεν υπάρχει κίνδυνος εισπνοής» αναφέρει ο δημοτικός Γραμματέας.

Έπειτα από ερώτηση που θέσαμε, ενημερωθήκαμε πως όλος ο αμίαντος που θα αφαιρεθεί από τον οικισμό θα μεταφερθεί στο ομώνυμο χωρίο της Λεμεσού, κοντά στο μεταλλείο. Παράλληλα, όπως είπε στη CITY ο κ. Καλλικάς η εταιρεία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για κανένα δημότη να φύγει από το σπίτι του, καθόλη την περίοδο των εργασιών, εντούτοις η εταιρεία θα ενημερώνει από πριν για το πρόγραμμα των εργασιών ούτως ώστε αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να απουσιάζει να ξέρει πότε θα εκτελούνται οι εργασίες.

«Ο δήμος έχει ζητήσει να είναι παρατηρητής και να ενημερώνεται για την πορεία του έργου σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, ενώ να έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε πιθανές παρεκκλίσεις που θα εντοπίζει» σημειώνει ο κ. Καλλικάς.

 



 

Τα θα γίνει αφότου καθαριστεί η έκταση;

Όπως μας είπε ο κ. Καλλικάς, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, αυτή τη στιγμή τίποτα δεν συζητείται για το μέλλον της τόσο μεγάλης έκτασης γης.

«Εμείς είχαμε προτείνει ένα μέρος του να δοθεί για την οικοδόμηση κτηρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το υπόλοιπο να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πάρκο, κάτι που λείπει από τη Λεμεσό. Επίσης ζητήσαμε και λίγες σκάλες γης για να χτίσει τα γραφεία του ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει. Πρόσφατα το κτήμα είχε συμπεριληφθεί στις λίστες με τα φιλέτα που ήθελε να πουλήσει η κυβέρνηση, αλλά ευτυχώς οι αντιδράσεις του κόσμου, αναίρεσαν την απόφαση αυτή. Όπως και να έχει παρόλα αυτά, τίποτα από τα πιο πάνω δεν έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, εκτός από τον καθαρισμό».


Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις μέχρι στιγμής διαβεβαιώσεις τις εταιρείας, αντίθετα θεωρούμε ότι τηρούνται τα standards, πρέπει όμως να υπάρχει συνεχής έλεγχος.

Terra Cypria




Ποια η τοποθέτηση του MKO Terra Cypria

Παρότι δεν είναι η αρμοδιότητά μας, η διαχείριση αμιάντου, όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν και παραμένει μία ανοιχτή πληγή για την Κύπρο και ο χειρισμός του πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και αυστηρός. Οι ευαισθησίες και οι ανησυχίες του κόσμου είναι απόλυτα δικαιολογημένες και θεωρούμαι ότι τόσο ο Δήμος της περιοχής όσο και όλοι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι πρέπει να τους εξασφαλίσουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι όλες οι διαδικασίες θα τηρηθούν κατά γράμμα χωρίς αποκλίσεις και παρεκκλίσεις.

Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις μέχρι στιγμής διαβεβαιώσεις τις εταιρείας, αντίθετα θεωρούμε ότι τηρούνται τα standards, πρέπει όμως να υπάρχει συνεχής έλεγχος και επιθεωρητές του κράτους που θα επιβλέπουν και θα επεμβαίνουν όποτε χρειάζεται. Οι ευαισθησίες των κατοίκων πρέπει να καλυφθούν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ