Τα κατάφερε ο Ζάεφ, αφού τα 2/3 των βουλευτών ψήφισαν υπέρ

Τα 2/3 των βουλευτών ψήφισαν υπέρ της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση, οπότε πλέον αναμένονται δύο ακόμη ψηφοφορίες.

 


Article featured image
Article featured image

Αν η πρόταση περάσει και από τις επόμενες δύο ψηφοφορίες, τότε θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη διαδικασία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το βράδυ, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης του για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

H πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και αναμένονται ακόμη δύο ψηφοφορίες, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Αν η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση, όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, περάσει και από τις επόμενες ψηφοφορίες, θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη διαδικασία.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ογδόντα βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε, το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από ένα μπαράζ διαφωνιών, τρεις αναβολές και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για απειλές και απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών. Η κυβέρνηση του Ζάεφ διαψεύδει τις καταγγελίες και απειλεί ίνα απαντήσει με μηνύσεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ