Λίγο πριν μπούμε στο αυτοσχέδιο γραφείο για την κουβέντα μας, μια άγνωστη γυναίκα η οποία περίμενε υπομονετικά να τελειώσει τις συναντήσεις του, πλησιάζει τον Σερ Στέλιο Χατζηιωάννου ζητώντάς του να της αφιερώσει λίγα λεπτά. Όπως μάθαμε αργότερα, ο λόγος που ήθελε να τον συναντήσει ήταν για να του ζητήσει οικονομική βοήθεια.
- Σας συμβαίνει συχνά αυτό; Να σας πλησιάζουν άγνωστοι και να ζητάνε οικονομική βοήθεια;
- Συμβαίνει, ναι. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορείς να τους βοηθήσεις όλους.
Η κουβέντα μας κανονίστηκε με αφορμή τη δέκατη απονομή των Δικοινοτικών Βραβείων του Ιδρύματος Στέλιου Χατζηιωάννου που θα γίνει απόψε στο νέο κτήριο του ιδρύματος - ένα εξαιρετικό αποικιοκρατικό κτίσμα κοντά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Είχαμε στη διάθεσή μας, μόλις 20 λεπτά. Τι μπορείς να πεις σε τόσο λίγο χρόνο με έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Ευρώπης και ένα από τους πιο πλούσιος ανθρώπους στον κόσμο. Κι όμως.
Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων από τις δύο κοινότητες που συμβιώνουν μαζί στη ζωή είναι εξαιρετικά μικρός.
«Τέσσερα χρόνια, τόσα είχα δεσμευτεί το 2008 ότι θα διαρκούσαν τα δικοινοτικά βραβεία του Ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου. Ομολογώ ότι δεν περίμενα να κρατήσει τόσο, ούτε να έχει τέτοια ανάπτυξη και εξέλιξη. Πλέον, πιστεύω ότι αυτό το project μπορεί να κρατήσει για πάντα. Ξέρετε, είτε υπάρχει λύση πολιτικά είτε όχι, αυτό το νησί έχει 1 εκατομμύριο κατοίκους εκ των οποίων τα 2/3 είναι Ε/Κ και το 1/3 Τ/Κ. Μου φαίνεται αδιανόητο λοιπόν να απαιτείς από αυτούς τους ανθρώπους να μην έχουν επαφή.
Φέτος, δώσατε αρκετά βραβεία στην κατηγορία «Εταίροι Ζωής». Είναι ο έρωτας το συστατικό που ίσως χρειάζεται για τη λύση του Κυπριακού;
Αυτή η κατηγορία ανεβαίνει σταθερά από την αρχή της δημιουργίας του project, αλλά φέτος είχε μια πιο δυναμική παρουσία. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι θέλουν να είναι μαζί και μπορούν να είναι μαζί αν θέλουν. Παρόλα αυτά, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων από τις δύο κοινότητες που συμβιώνουν μαζί στη ζωή είναι εξαιρετικά μικρός. Υπάρχει βέβαια το στίγμα κι εμείς προσπαθούμε να αποστιγματίσουμε αυτή την κατάσταση για να βοηθήσουμε. Ναι, ίσως ο έρωτας τελικά να μπορέσει.
Όλα αυτά που φτιάχνουμε τώρα, θα υπάρχουν και μετά από πολλά χρόνια, όταν εμείς θα είμαστε παρελθόν.
Πέραν της φιλανθρωπικής σας δράσης σε σχέση με την προώθηση της ειρήνης στο νησί, υπάρχει κάποιος άλλος ρόλος με τον οποίο μπορεί ο Στέλιος Χατζηιωάννου να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού;
Νομίζω ότι ήδη κάνω αρκετά. Αυτός είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσω τον τόπο μου.
Πολλοί αναρωτιούνται το λόγο που εμπλέκεστε τόσο πολύ στα φιλανθρωπικά. Τι όφελος έχετε;
Ξέρετε, εγώ ήμουν από τους τυχερούς γιατί είχα ένα πλούσιο μπαμπά, τον αείμνηστο Λουκά Χατζηιωάννου, ο οποίος με βοήθησε στην πορεία να ξεκινήσω την Easy Jet. Όπου και εκεί φάνηκα τυχερός αφού κατάφερα να υλοποιήσω αυτή την ιδέα μου.
Νομίζω ότι ήδη κάνω αρκετά. Αυτός είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσω τον τόπο μου.
Αυτά τα δεδομένα μου δίνουν ένα σταθερό εισόδημα κάθε χρόνο αρκετά υψηλό. Ένιωθα, λοιπόν, την ανάγκη να επιστρέψω ένας μέρος των εσόδων μου πίσω στην κοινωνία, να προσφέρω, να μοιράσω, δηλαδή, την τύχη μου σε άλλους. Γι’ αυτό και πέρσι αποφάσισα να γίνω μέλος του «Giving plegde» το οποίο μετά το θάνατό μου θα έχει τη διαχείριση του 50% της περιουσίας μου και για να τη μοιράζει για καλό σκοπό. Αυτό μου προσφέρει τη δυνατότητα να ζήσω για πάντα μέσα από το έργο μου. Όλα αυτά που φτιάχνουμε τώρα, θα υπάρχουν και μετά από πολλά χρόνια, όταν εμείς θα είμαστε παρελθόν.
Η αρχαία ελληνική υστεροφημία
Αυτό ακριβώς. Η υστεροφημία ήταν μεγάλος παράγοντας στην Αρχαία Ελλάδα και εξακολουθεί να έχει την ίδια ισχύ και σήμερα. Πολλοί με ρωτάνε αν όλο αυτό που κάνω είναι αλτρουιστικό ή αν έχω και εγωιστικά κίνητρα, μα η υστεροφημία είναι εγωιστικό κίνητρο, αλλά δεν είναι κακό. Ειδικά όταν αυτή σε ωθεί στο να δίνεις και να προσφέρεις στην κοινωνία.
Νομίζω ο Κύπριος είναι σίγουρα πιο εργατικός και πιο οργανωμένος από τον Ελλαδίτη.
Με τη Netflix τι έγινε;
Η δουλειά μου κατά το 1/3, είναι να προωθώ και να προστατεύω το Easy Family of Brands. Το ξεκίνησα με την Easy Jet 23 χρόνια πριν και πλέον έχει μεγαλώσει και έχει αναπτυχθεί σε πάρα πολλές εταιρείες με κεντρικό άξονα το «Εasy». Όταν είδα λοιπόν ότι μια αμερικάνικη εταιρεία όπως η Netflix, έκανε μία σειρά με το όνομα easy, με ενόχλησε. Το βρίσκεις στο Internet, μπερδεύει τις αναζητήσεις στο google, χρησιμοποίησαν το ίδιο χρώμα και την ίδια γραμματοσειρά, οπότε τους γράψαμε κάποια γράμματα πέρσι, τα οποία ως τυπικοί arrogant Αμερικάνοι, τα αγνόησαν. Φέτος αναγκαστήκαμε να κάνουμε αγωγή στο δικαστήριο του Λονδίνου, ώστε να αποφανθεί αν υπάρχει ή όχι σύγκρουση.
Στην Κύπρο σκέφτεστε να επεκταθείτε επιχειρηματικά;
Ίσως ναι, με κάποιες συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν να δημιουργηθεί μια πιο απτή παρουσία της Easy στην Κύπρο.
Υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό των Κυπρίων που ξεχωρίζετε ως θετικό και κάποιο που θεωρείτε αρνητικό;
Νομίζω ο Κύπριος είναι σίγουρα πιο εργατικός και πιο οργανωμένος από τον Ελλαδίτη. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτό, αλλά βλέπεται ότι στην Κύπρο βγήκαμε από το μνημόνιο σε 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κρίση. Αν τώρα πρέπει να βρω κάτι αρνητικό, αυτό θα ήταν ότι είναι πολύ πεισματάρηδες και ξεροκέφαλοι.