«Πολύ ωραίο νησί η Κύπρος μας, θα ήθελα όμως να φύγω στο εξωτερικό»

Θέλει να φύγει για το εξωτερικό και δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Προς το παρόν, όμως, αναμένει με αγωνία το καινούριο επεισόδιο της σειράς ζωντανά ηχογραφημένων βίντεο της Λουβάνα Δίσκοι «eleven63 Sessions», αφού πρωταγωνιστεί ο ίδιος μαζί με την μπάντα του ‘Lemesios’.

 


Article featured image
Article featured image

Λίγο πριν κυκλοφορήσουν στο κανάλι της Λουβάνα Δίσκοι στο Youtube και σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες τα βίντεο των κομματιών του «Little Boy», «Picture Perfect» και «Stepping Down», από την πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Dysphasia», κάναμε μια ωραία κουβέντα με τον Κωνσταντίνο Λεμέσιο.

 

Ένας καλλιτέχνης είτε έχει ένα κοινό της τάξεως των δύο ατόμων είτε ένα κοινό των 200 εκατομμυρίων, δεν θεωρώ ότι είναι κάτι ιδιαίτερο. Το ότι έχουμε μικρόφωνο και μιλούμε ή τραγουδάμε, δεν μας κάνει σημαντικότερους ανθρώπους. Είναι πολύ εγωιστικό να νομίζεις ότι η ειδικότητά σου ή ο τομέας σου σε κάνει κάτι. Είμαστε αυτό που είμαστε, άνθρωποι που έχουμε θέματα, με τα καλά και τα κακά μας και απλώς έτυχε να ασχολούμαστε με κάτι.

Ο κόσμος δεν είναι χαζός. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει τη δουλειά σου, γιατί π.χ. ένα πρότζεκτ μπορεί να είναι περίπλοκο, περίεργο ή είναι βαρύ, άμα νιώσει ότι αυτό είναι ειλικρινές και έβαλες την ψυχή σου θα το εκτιμήσει.

Τον Ιούλιο του 2017 κυκλοφόρησα την πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά μου «Dysphasia», σε μουσική, παραγωγή και ερμηνεία δική μου. Τους στίχους έγραψε η Qliona, ενώ συμπαραγωγός μου ήταν ο Γιώργος Σόλωνος. Για τις ανάγκες της ζωντανής παρουσίασης του δίσκου, απευθύνθηκα σε φίλους μουσικούς και δημιουργήσαμε την μπάντα Lemesios, την οποία κρατήσαμε και εκ των υστέρων, συνεχίζοντας να κάνουμε live εμφανίσεις με κυρίως δικά μου κομμάτια.

 

 

Η δουλειά αυτή ξεκαθάρισε την προσωπική μου ταυτότητα. Πριν από τον δίσκο έκανα διάφορα μουσικά πράγματα για να ζήσω, οπότε υπήρχε μια σύγχυση για το τι κάνω. Μετά τον δίσκο όμως μπήκε μια ταυτότητα σε αυτό που κάνω και επίσης μου δόθηκαν κι άλλες ευκαιρίες τόσο ως παραγωγός όσο και ως συνθέτης.

Το Dysphasia δεν είναι και ο πιο εύκολος δίσκος. Κάποιοι τον έχουν χαρακτηρίσει ως contemporary/alternative rock music, κάποιοι άλλοι ως avant garde -πράγμα πολύ τιμητικό, κάποιοι ως progressive rock. Προσωπικά, δεν είχα καμία προσδοκία. Το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στη δεύτερη έκδοση, λαμβάνοντας υπόψη την αγορά της Κύπρου, τον αγγλόφωνο στίχο, το ύφος του ίδιου του δίσκου, με κάνει χαρούμενο. Νομίζω είναι πολύ ευτυχής εξέλιξη για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την underground μουσική μας σκηνή.

Μετά τη γνωριμία μας με τα παιδιά της Λουβάνα Δίσκοι, αλλά και την εμφάνισή μας στο φεστιβάλ Φέγγαρος 2018, μας έγινε απ’ τα παιδιά πρόταση για να ηχογραφήσουμε και να βιντεογραφήσουμε live τρία από τα κομμάτια του δίσκου στο στούντιό τους. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να έχω βιντεογραφημένο live υλικό, αλλά δεν έβρισκα χρόνο να το αναλάβω. Το ήθελα κυρίως επειδή είναι ο καλύτερος τρόπος να πείσεις κάποιο φεστιβάλ στο εξωτερικό να σε καλέσει. Απ’ εκεί και πέρα, ήτανε μια καλή ευκαιρία για μια καινούρια συνεργασία, μιας και γενικά μ’ αρέσει να κάνω καινούριες συνεργασίες.

 

 

Με ενδιαφέρει πολύ το βίντεο/εικόνα. Με ενδιαφέρει έτσι κι αλλιώς επειδή γράφω κατά καιρούς μουσική και για μικρού μήκους ταινίες αλλά και επειδή θεωρώ ότι η παρουσίαση ενός μουσικού κομματιού, ενισχύεται κατά πολύ διαμέσου της εικόνας. Για παράδειγμα, πριν από 6 μήνες γυρίσαμε το πρώτο videoclip για ένα από τα κομμάτια του δίσκου «Adorine». Προσπαθήσαμε να δώσουμε κινηματογραφική αισθητική, σαν μικρή ιστορία. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το videoclip πέρασε σε 4 φεστιβάλ σε Αμερική και Αγγλία και ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του στο Aesthetica Short Film Festival που είναι αναγνωρισμένο από τα BAFTA.

 

 

Όταν γράφω μουσική για μια μικρού μήκους ταινία ή διαφήμιση μπορεί να έχω και τον ρόλο του εργαλείου. Το να δουλεύω με πολύ αυστηρά πλαίσια είναι κάτι που επίσης κάνω με ενθουσιασμό. Το βρίσκω σαν πρόκληση να μπορώ να μπω στη θέση να κατανοήσω και να συνθέσω, αυτό που θα ενισχύσει την εικόνα του σκηνοθέτη. Το ίδιο και με τις διαφημίσεις. Πάντα βρίσκεις ενδιαφέρον σε ό,τι κάνεις, επειδή μαθαίνεις. Κάθε πρότζεκτ είναι διαφορετικό. Μερικές φορές πρέπει να κάνεις και πράγματα για βιοποριστικούς λόγους.

Μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη θα είμαι σε διάφορα πρότζεκτ ως παραγωγός. Έχω ένα μικρό στούντιο στο σπίτι μου, όπου εκεί περνώ τον περισσότερο χρόνο της ημέρας.

 

 

Άμεσος στόχος είναι το καλοκαίρι να πάμε εξωτερικό σε διάφορα φεστιβάλ, για να παρουσιάσουμε τόσο τα κομμάτια του δίσκου όσο και κάποια καινούρια.

Θα ήθελα να φύγω στο εξωτερικό, ιδανικά να δουλεύω ως additional composer ή ως assistant producer σε στούντιο και παράλληλα να κάνω τη δισκογραφική μου πορεία.

Πάρα πολύ ωραίο νησί η Κύπρος μας για να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, με ήλιο, θάλασσα, και ασφάλεια. Δυστυχώς, όμως, στον δικό μου τομέα τα πράγματα είναι περιορισμένα.

 

 

INFO

Tα βίντεο των κομματιών ‘Little Boy’, ‘Picture Perfect’ και ‘Stepping Down’, θα κυκλοφορήσουν στις 3 Οκτωβρίου, στο κανάλι της Λουβάνα Δίσκοι στο Youtube και σε όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Μείνε συντονισμένος!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ