Η έκθεση της WWF για την επίδραση του ανθρώπου πάνω στην πανίδα που σοκάρει

Δεν κάναμε και τίποτα, εξαφανίσαμε μόλις το 60% των ειδών σε 44 χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Από το 1970 ο άνθρωπος έχει εξαφανίσει αμέτρητα άλλα είδη με τα οποία μοιραζόταν ως τότε τη Γη από την αυγή του Πολιτισμού. Και όμως υπάρχει, λένε, ελπίδα, μια «ευκαιρία» για να διορθώσουμε τη βλάβη που προκαλέσαμε.

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό», προειδοποίησε η WWF στην ετήσια έκθεσή της, τονίζοντας ότι ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε κατά 60% σε διάστημα 44 ετών, δηλαδή σε διάρκεια μιας ή το πολύ δύο γενιών του ανθρώπινου είδους!

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να σωθεί η φύση δεν αρκούν και χρειάζεται «μια παγκόσμια συμφωνία», κατά το πρότυπο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, προκειμένου να επιβιώσει ο πλανήτης μας, τονίζει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση στην έκθεσή του «Living Planet», την οποία συνέταξε σε συνεργασία με τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

  

Ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων και των ψαριών μειώθηκε κατά 60% από το 1970 ως το 2014, τονίζει η οργάνωση στην δωδέκατη, ετήσια έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε με τη συνεργασία της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και βασίζεται στην παρακολούθηση 16.700 πληθυσμών (4.000 ειδών).

Η περιοχή της Καραϊβικής-Λατινικής Αμερικής εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα με την εξαφάνιση του 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 44 ετών. Η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία είναι στην καλύτερη κατάσταση με μόλις το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Η περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31%.

 Η πρώτη εξήγηση για τη δραματική μείωση των πληθυσμών των άγριων ζώων είναι η απώλεια του φυσικού τους περιβάλλοντος, η εκτεταμένη γεωργία, οι εξορύξεις, η αστικοποίηση, ενέργειες που ενισχύουν την αποψίλωση των δασών και μολύνουν το έδαφος.

Στη Βραζιλία, η οποία μόλις εξέλεξε πρόεδρο τον Ζαΐχ Μπολσονάρο ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν αναφέρθηκε ούτε στην κλιματική αλλαγή ούτε στην αποψίλωση των δασών, το δάσος του Αμαζονίου συρρικνώνεται συνεχώς, όπως και η σαβάνα του Σεράντου, καθώς επεκτείνεται η καλλιέργεια της σόγιας και η εκτροφή βοοειδών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 25% των εδαφών έχει γλιτώσει από το αποτύπωμα του ανθρώπου, το 2050 θα έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%. Σε αυτό προστίθενται η υπεραλιεία, η μόλυνση, η λαθροθηρία, οι ασθένειες, η κλιματική απορρύθμιση.

Προκειμένου να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα της Γης για τις επόμενες γενιές η WWF ζήτησε να υπάρξει μια παγκόσμια δέσμευση που θα στηρίζεται από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. «Χρειαζόμαστε μια νέα διεθνή συμφωνία, μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φύση προκειμένου να βοηθήσουμε τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις ρίζες του προβλήματος», τόνισε ο Τόνι Τζούνιπερ εκτελεστικός διευθυντής της WWF. Η έκθεση της WWF και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου μπορεί -παραδόξως- να θεωρηθεί και αισιόδοξη. Οπως σημειώνει ο Guardian, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο κόσμος ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της έκτης μαζικής εξαφάνισης, της πρώτης που προκλήθηκε από ένα είδος, τον Homo Sapiens.

Πρόσφατες αναλύσεις έχουν υποδείξει ότι η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει το 83% των θηλαστικών και τα μισά φυτά από την αυγή του πολιτισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν η καταστροφή σταματούσε τώρα, θα χρειαζόμασταν πέντε με επτά εκατομμύρια χρόνια για να επανέλθει η Φύση στην αρχική της ισορροπία.

 

Πηγή: Protagon.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ