Εγκαίνια σήμερα για μια πολύ δυνατή έκθεση ζωγραφικής στην Αποκάλυψη

Πέντε καλλιτέχνες που έχουν πολλά στοιχεία σύνδεσης αλλά και πολλά στοιχεία που τους κάνει να διαφέρουν, συναντιόνται στην γκαλερί Αποκάλυψη, στο πλαίσιο της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Συγκλίσεις - Αποκλίσεις».

 


Article featured image
Article featured image

Μία δυναμική έκθεση γεμάτη πολυφωνία, διάφορες θεματικές και τεχνοτροπίες.

Οι Άννα Βασιλείου, Βάσω Θούπου, Πόπη Νικολάου και Σοφία Σοφοκλέους, αλλά και ο μοναδικός άνδρας της παρέας, Βαρνάβας Βαρνάβα, παρουσιάζουν τα έργα τους για μερικές μέρες, έχοντας ο καθένας τη δική του ταυτότητα, τη δική του προσωπική σφραγίδα και την προσωπική πορεία στον καλλιτεχνικό στίβο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στις 19:30, από τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στανισλάβ Οσάτσι.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

 

 

Ο Βαρνάβας Βαρνάβα παρουσιάζει μια σειρά από δυναμικά έργα ανθρωποκεντρικά με πρωταγωνιστές άνδρες, γυναίκες και ανθρωπόμορφα ζώα. Το έργο του κινείται στη σφαίρα του φανταστικού με διάθεση κριτικής και σαρκασμού για τα συμβαίνοντα.Ο Βαρνάβας γεννήθηκε στην κατεχόμενη Κυθρέα τον Νοέμβριο του 1971. Μεγάλωσε σε προσφυγικούς συνοικισμούς νιώθοντας πάντα θυμό όταν αγνάντευε τον Πενταδάκτυλο και εντόπιζε την τούρκικη σημαία να τον λερώνει. Κατά τα άλλα, δεν έχει κανένα πρόβλημα με το κόκκινο χρώμα, απεναντίας το λατρεύει όπως όλα τα υπόλοιπα χρώματα.Θεωρούσε από παιδί τεράστιο προνόμιο να είναι κανείς ζωγράφος γι’ αυτό και δεν πίστευε ότι θα γινόταν ποτέ ο ίδιος. Τελικά εισήχθη στη σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. το 2000 με δάσκαλο τον Μάκη Θεοφυλακτόπουλο και αποφοίτησε με άριστα το 2006. Πραγματοποίησε δύο ατομικές εκθέσεις το 2007 και το 2011 ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έργα του φιλοξενούνται σε δημόσιους οργανισμούς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο, Ελλάδα, στη Μεγάλη Βρετανία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Το Έργο του με τον τίτλο Ποδόσφαιρο φιλοτεχνεί το βιβλίο της Β΄ Γυμνασίου «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας».

Αναφέρθηκαν γραπτώς στο Έργο του ο Κυριάκος Καντζουράκης Εικαστικός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ,ο Αντρέας Φαρμακάς, Εικαστικός, πρώην προεδρος του ΕΚΑΤΕ, ο Βασίλης Σιββάς Εικαστικός και η Μαρίνα Σχίζα, πρώην αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

 

Η Άννα Βασιλείου ζωγραφίζει κυρίως γυναικείες φιγούρες μέσα από μια εντελώς προσωπική φιλοσοφία και προσέγγιση. Είναι μία καλλιτεχνική πράξη που περιγράφει στιγμές καθημερινότητας μέσα από συμπλέγματα , φιγούρων μέσα από περιπλεκόμενα αντικείμενα  χώρου και αγαπημένα κατοικίδια.  Συνθέτει υπέροχα τα ανθρώπινα συναισθήματα μέσα από περιπλεγμένες χειρονομίες και στάσεις μέσα σε υπαρκτούς χώρους με φανταστική διακόσμηση.  Το άλογο αποτελεί μια δεύτερη υπογραφή για την Άννα. Γεννήθηκε στην Λάρνακα. Σπούδασε τέχνη στην Αμερική στο Western Kentucky University, 2002-2003. Bowling Green Kentucky όπου πήρε το Master in Art, 1998 – 2001: BA in Fine Art and Art Teacher Secondary Spalding University,

Louisville, Kentucky, Αμερική. Το 2015 διακρίθηκε το έργο της σε διεθνή διαγωνισμό ζωγραφικής Art Olympia Ιαπωνία. Φιναλίστ και νικήτρια πρώτου γύρου στην Ευρώπη. 2018 – Συμμετοχή σε 5η Διεθνή Τριενάλε Χαρακτικής στο Τόκιο, Ιαπωνία. Φιναλίστ 1ου γύρου, συμμετοχή σε έκθεση στο Μουσείο και παραμονή του έργου σε μόνιμη συλλογή. 2018 – Συμμετοχή 18η Ασιατική Μπιενάλε Τέχνης της Μπαγκλαντές θα πραγματοποιηθεί στην Ντάκα, Μπαγκλαντές.

 

Η Πόπη Νικολάου έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση με άξονα τον άνθρωπο με εύθραυστες οικείες ελεύθερες αληθινές μορφές. Η Πόπη τελείωσε το Λύκειο στην Λεμεσό  και  φοίτησε  στην Central Academy of fine arts Πεκίνου  στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών από το 1987 έως το 1991. Το 1986 πήρε πτυχίο κινέζικης γλώσσας   από το International Language Institute του Πεκίνου. Από το 1993-1995 έκανε  μεταπτυχιακό   στο Πανεπιστήμιο Νέο Δελχί  στη Ινδία στο τμήμα εικαστικών τεχνών.

Το 2010 έλαβε μέρος στο διεθνές συμπόσιο Τέχνης στην Τυνησία .Το 2014 έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής «εναντιοδρομίες» στο Παρίσι, Γαλλία. To 2004 και 2016 πήρε μέρος στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Πεκίνου στην Κίνα. Την ίδια χρονιά πήρε το Βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη μαζί με τους μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λούκα  με το έργο “Μεταναστες”,και τα δύο πρώτα διεθνή βραβεία της Gallery Saatchi του Λονδίνου. Το 2018 πήρε μέρος στην 18 Μπιενάλε Ασίας στο Μπαγκλαντές. Έλαβε μέρος την ίδια χρόνια στο διεθνή συμπόσιο Τέχνης στο Anhui ,Κίνα.

 

Η Βάσω Θούπου παράγει εικόνες εξωτικών τοπίων με εσωτερικότητα και μυστικιστική ατμόσφαιρα. Ενωμένες με συμμετρικό δέσιμο οι απρόσωπες φιγούρες της ποζάρουν μες στο λιγοστό φώς της νύκτας.

Η Βάσω τελείωσε το Λύκειο στην Αθήνα και  φοίτησε  στo Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών από το 1997 έως το 2002.  Το 2004 πήρε πτυχίο γλώσσας και κουλτούρας από το πανεπιστήμιο Σαλαμάνκας και το 2005 έκανε  μεταπτυχιακό  στη Γλυπτική κεραμική στο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Λιμόζ. Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα πάνω στις πειραματικές τεχνικές της κεραμικής στη σχολή κεραμικής La Bisbal  στην Ισπανία. Το 2014 έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής «εναντιοδρομίες» στο Παρίσι, Γαλλία. To 2015 πήρε μέρος στην Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Πεκίνου στην Κίνα. Το 2017 πήρε μέρος στην παρουσίαση έργων τέχνης της UNESCO «τρόποι και μετατροπίες» του λευκαρίτικου κεντήματος στο Στρασβούργο. Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε συμπόσιο ζωγραφικής στο Σάμοκοβ της Βουλγαρίας. Το 2018 πήρε μέρος στην 18 Μπιενάλε Ασιας στο Μπαγκλαντές. Την ίδια χρονιά η Saatchi Galery στο Λονδίνο επέλεξε έργο της για να εκθέσει στην online Galery της.  Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ισπανία. 2018-Τέταρτη ατομική έκθεση εικαστικού έργου με τίτλο «αναζήτηση ταυτότητας»

 

Η Σοφία Σοφοκλέους κινείται σε ρυθμούς αφηρημένου εξπρεσιονισμού με ελευθερία στις χειρονομίες με τολμηρές πινελιές με πλατιές φόρμες ειδικά στα έργα με τοπία.  Επικρατούν τα έντονα λαμπερά χρώματα.

Η Σοφία γεννήθηκε το 1978 στη Λευκωσία.  Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης από το 1998 εώς το 2003 με κατεύθυνση ζωγραφική στο εργαστήρι του Μ. Θεοφυλακτόπουλου και επιλογή σκηνογραφία με το θεατρικών σπουδών.  Το 2004 έκανε την πρώτης της ατομική έκθεση στην Αθήνα και το 2005 παρουσίασε το εικαστικό της έργο στην Λευκωσία.  Έλαβε μέρος σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.  Εργάστηκε ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο θέατρο.  Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σκηνογράφος και καλλιτεχνικός επιμελητής σε σειρές στην Ελληνική και Κυπριακή τηλεόραση.  Είναι μέλος του Ε.Κ.Α.Τ.Ε, του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Σκηνογράφων Κύπρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ