Ο Δήμαρχος Αθηένου εξηγεί γιατί θέλει επιτακτικά τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου

Ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά με την υπόθεση Σιούφτα.

 


Article featured image
Article featured image

Παρότι το αίτημα του Δήμου Αθηένου για διάνοιξη της διόδου Πυροΐου έχει τεθεί επί τάπητος εδώ και αρκετά χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση για το αν και για το πότε τελικά θα ανοίξει.

Ένα αίτημα το οποίο επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας, με τον Δήμαρχο Αθηένου κ. Κυριάκο Καρεκλά να δηλώνει πως οι Αθηενήτες δεν πρόκειται να δεχτούν τη διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων, εάν δεν περιλαμβάνεται και η δίοδος Πυροΐου μέσα σε αυτά.

Μία στάση, στην οποία για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε συνηθίσει καθώς μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια διάνοιξης οδοφραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης και τις τελευταίας, συνοδεύονταν με αρνητικές αντιδράσεις και φωνές απορριπτικές.

 

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που σύσσωμος ο Δήμος Αθηένου επιθυμεί επιτακτικά τη διάνοιξη της διόδου;

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Καρεκλά, το πρώτο πράγμα που φρόντισε να μας ξεκαθαρίσει ήταν πως το Πυρόι δεν τίθεται θέμα διάνοιξης οδοφράγματος, αλλά διόδου. «Πρόκειται επί της ουσίας για τον παλιό δρόμο Λάρνακας –Λευκωσίας. Εκτός από 2 χιλιόμετρα που βρίσκονται υπό τουρκικό έλεγχο, ο υπόλοιπος δρόμος είναι νεκρή ζώνη στον οποίο περιπολούν τα Η.Ε και ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση», σημειώνει ο Δήμαρχος.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αθηένου πυροΐου



Ο κύριος Καρεκλάς τονίζει ότι η Αθηένου εδώ και 44 χρόνια έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, με αποτέλεσμα αυτό να έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την πρόοδό του. «Με τη διάνοιξη της διόδου, η απόσταση μεταξύ Αθηένου – Λευκωσίας θα μειωθεί στα 10 λεπτά, από τα 45 που χρειάζονται σήμερα. Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία. Επίσης οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια. Την ίδια ώρα, με τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, αφού οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής ελεύθερης περιοχής της Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο, αποσυμφορώντας την υφιστάμενη είσοδο της Λευκωσίας. Επίσης, δεν θα κινδυνεύουν ζωές κατοίκων που μεταφέρονται με νοσοκομειακά οχήματα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας σε 45’ – 60’ , αντί σε 10’ μέσω της διόδου Πυροΐου.  Παράλληλα πολλοί Αθηενίτες, για να μην υφίστανται την ταλαιπωρία της απόστασης, διαμένουν στη Λευκωσία αντί στην Αθηένου». 

 



Χάρτης της περιοχής

 



Όπως ξεκαθαρίζει, ο Δήμαρχος Αθηένου, αυτή δεν είναι μια προσωπική του επιθυμία, αλλά μία επιθυμία που εκφράζει και στηρίζει σύσσωμος ο Δήμος, αφού αναμφίβολα μια τέτοια εξέλιξη μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί. «Ως περιοχή το δηλώσαμε και το ξαναλέμε. Δεν θα δεχθούμε τη διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος, αν δεν περιλαμβάνεται πρώτα η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου», καταλήγει.

 

Η υπόθεση Σιούφτα

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας, ζητήσαμε από τον κ. Καρεκλά να σχολιάσει το περιστατικό με την εκπαιδευτικό η οποία την 28η Οκτωβρίου ανέγνωσε εντός της Εκκλησίας, μία ομιλία που δίχασε λόγω του περιεχομένου της.

- Πώς γίνεται να λέτε ότι σύσσωμος ο Δήμος Αθηένου στηρίζει τη διάνοιξη της διόδου όταν υπάρχουν αυτές οι απόψεις, οι οποίες μάλιστα στηρίζονται από την τοπική θρησκευτική Αρχή;

Έχω ερωτηθεί αρκετές φορές για το ζήτημα και επέλεξα να μην απαντήσω και να σχολιάσω. Η εν λόγο εκπαιδευτικός ήταν καθαρά επιλογή της εκκλησίας Ο Δήμος Αθηένου δεν είχε καμία σχέση ούτε με την επιλογή του συγκεκριμένου ατόμου ούτε με τα όσα ειπώθηκαν εκείνη την ημέρα. Θα προτιμήσω, λοιπόν, να μην σχολιάσω περαιτέρω το περιστατικό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ