Καλό και το δικό μας Black Friday, στην Αμερική όμως... [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Η Black Friday είναι εδώ, με τους καταναλωτές να έχουν ξεχυθεί ήδη για τα ψώνια τους... με την αυγούλα.

 


Article featured image
Article featured image

Σε περίπτωση που έχεις πέσει τώρα από το διάστημα και δεν γνωρίζεις για τη Black Friday, πρόκειται για την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, η οποία χαρακτηρίζεται ως μέρα εκκίνησης της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων, εξ ου και τα καταστήματα προσφέρουν «τρελές» εκπτώσεις.

Ο θεσμός της Black Friday ξεκίνησε το 1932 από την Αμερική και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από πολλές χώρες, ενώ τελικά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Πριν από περίπου 3-4 χρόνια, μάλιστα, έφτασε και στην Κύπρο, με μερικά από τα μαγαζιά να ρίχνουν δειλά-δειλά τις τιμές τους, ενώ σήμερα τιμούν τη μέρα σχεδόν όλα τα καταστήματα του νησιού.

Εντάξει, στις πλείστες περιπτώσεις δεν έχουμε και εκπτώσεις Αμερικής, πλην όμως δεν παύει από το να είναι μια καλή ευκαιρία για αγορές!

 



Δες επίσης: Έγινε της… Black Friday από το ξημέρωμα στην Κύπρο



 

Black Friday στην Αμερική

Εκεί, οι τιμές των προϊόντων πέφτουν δραματικά (πέφτουν όμως, αφού μιλάμε για εκπτώσεις 70-80%) και σε προκαλούν!

Από νωρίς το πρωί,εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται έξω από τα μαγαζιά, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, για να μπουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να προλάβουν τις προσφορές. Κάποιοι μάλιστα κατασκηνώνουν έξω από τα μαγαζιά από το βράδυ, προκειμένου να μπουν μέσα πρώτοι.

Γίνεται στην κυριολεξία το έλα να δεις και αυτό φαίνεται και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν κάθε χρόνο στο διαδίκτυο.

 

Οι πωλήσεις στα ηλεκτρονικά, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο εκείνη την ημέρα. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Avionos για τις αγοραστικές εμπειρίες και τάσεις των καταναλωτών στην Αμερική, σχεδόν τα 2/3 των καταναλωτών προτιμούν να αγοράζουν ακριβά προϊόντα, όπως είναι τα ηλεκτρονικά είδη.

 

Η ιστορία της συγκεκριμένης ημέρας

Στους δρόμους της Αμερικής, στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, υπήρχαν πολλές παρελάσεις με θέμα τον Άγιο Βασίλη αλλά και τη Γιορτή των Ευχαριστιών.

Οι παρελάσεις συνήθως διοργανώνονταν από τα καταστήματα της περιοχής, για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Σιγά-σιγά έγινε άγραφος κανόνας πως κανένα κατάστημα δεν θα έκανε χριστουγεννιάτικες προσφορές πριν τη συγκεκριμένη παρέλαση.

Αν και ο κόσμος και τα καταστήματα είχαν μάθει ως Ημέρα Έναρξης Προσφορών την ημέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστών, το 1939 προέκυψε ένα ημερολογιακό πρόβλημα.

 

 

Η Παρασκευή θα ήταν η 1η Δεκεμβρίου, δίνοντας μόνο 24 στο σύνολο ημέρες για τους καταστηματάρχες, όσο αφορά στην εορταστική περίοδο.

Έτσι, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Franklin D. Roosevelt, άλλαξε την ημερομηνία της γιορτής των Ευχαριστιών, από την τελευταία Πέμπτη, στην δεύτερη από το τέλος του Νοέμβρη.

Αυτό δημιούργησε νέα προβλήματα στα επόμενα έτη ενώ ήταν πολλοί αυτοί που γιόρταζαν σε διαφορετικές ημερομηνίες τη Γιορτή των Ευχαριστιών.

Το 1941 το Κογκρέσο έδωσε τη λύση, ορίζοντας την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη ως τη μέρα των Ευχαριστιών με την επόμενη να είναι η Black Friday.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ