Μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι Κύπριοι οδηγοί είναι «αμπάλατοι»

Λες και δεν το ξέραμε.

 


Article featured image
Article featured image

48 νεκροί, αποτέλεσμα 45 θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων μετρά μέχρι στιγμής η «κυπριακή» άσφαλτος, ενώ μόνο μέσα στη περασμένη εβδομάδα χάθηκαν τέσσερις νέοι άνθρωποι, οι τρεις εξ αυτών κάτω των 25 χρονών.

Αριθμοί που συνεχώς αυξάνονται, όχι χρόνο με το χρόνο, αλλά μέρα με τη μέρα, αφού όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στο πλαίσιο της εκστρατείας «ΣΚΈΨΟΥ» με αντικείμενο την οδική ασφάλεια, το σημερινό προφίλ του Κύπριου οδηγού αποδεικνύει ότι είναι βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, ανεύθυνος και αγενής καθ’ όλη τη διάρκεια που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

«Μόνο μέσα από μια πολύπλευρη, ολιστική στρατηγική μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να αντιστρέψουμε τις χιλιάδες καταγγελίες που καθημερινά καταγράφονται για τροχαίες παραβάσεις και να αλλάξουμε το σημερινό προφίλ του Κύπριου οδηγού», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση της εκστρατείας «ΣΚΕΨΟΥ!» για την Οδική Ασφάλεια, τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ.

Η όλη προσπάθεια, ανάφερε ο κος Νικολάου, για καταρτισμό και υλοποίηση της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής, υπάγεται κάτω από το κεντρικό μήνυμα «ΣΚΕΨΟΥ!», το οποίο θα αποτελέσει την ομπρέλα κάτω από την οποία θα αναπτύσσονται και θα οργανώνονται όλες οι επιμέρους δράσεις της.

 

Γιατί «Σκέψου»;

Η επιλογή της λέξης «Σκέψου» έγινε με σκοπό να καθιερώσει ένα μήνυμα το οποίο θα περικλείει τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από λάθος οδική συμπεριφορά είτε για εμάς είτε τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.   

«Σκέψου προτού αφήσεις τον φίλο που ήπιε, να οδηγήσει!», «Σκέψου τι θα γίνει εάν μετά από σύγκρουση πέσεις απ’ τη μοτοσυκλέτα, χωρίς κράνος!», «Σκέψου τα δικά σου όνειρα, το μέλλον σου και ότι αυτά μπορεί να χαθούν σε μια στιγμή απερισκεψίας», «Σκέψου θα ρίσκαρες ποτέ τη ζωή των παιδιών σου;», «Σκέψου τους κινδύνους όταν οδηγείς με υπερβολική ταχύτητα», «Σκέψου αυτούς που θέλουν να σε βλέπουν ζωντανό και όχι στο instagram ενώ οδηγείς» και πολλά άλλα τα οποία μπορείς να προλάβεις, εάν σκεφτείς τη σωστή συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο κος Νικολάου, η Κυβέρνηση, με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας του Κύπριου οδηγού, πέραν της επικοινωνιακής στρατηγικής, ήδη εφαρμόζει δράσεις, όπως η εκπαίδευση των αυριανών οδηγών με τη διδασκαλία του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια, η αναβάθμιση των κριτηρίων απόκτησης άδειας οδηγού, η δημιουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών.Ανέφερε, επίσης, ότι ως Υπουργείο, διευρύνουν τους δρόμους συνεργασίας που έχουν με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Παράλληλα, είπε ο κ. Νικολάου, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα, μέχρι να εμπεδώσει ο κάθε ένας που κυκλοφορεί στον δρόμο την κοινωνική του ευθύνη.

«Η αυξημένη αστυνόμευση των δρόμων σε συνδυασμό με την επερχόμενη αύξηση των ποινών, κυρίως στις βασικές αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων και σοβαρών δυστυχημάτων, αναμένεται να συνετίσουν τους ασυνείδητους και ανεύθυνους οδηγούς που αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους», συμπλήρωσε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ