Περίεργα
Αυτά είναι μερικά από τα πιο ασυνήθιστα πρωτοχρονιάτικα έθιμα που έχουν στον κόσμο
Από τις φακές που δίνουν δώρο στην Ιταλία, μέχρι τις πατάτες που ρίχνουν κάτω από το κρεβάτι στο Περού.
Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά περισσότερο από κάθε άλλη γιορτή. Παρόλο που αυτή η μέρα μας ενώνει, όλοι τη γιορτάζουμε με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο με αποτέλεσμα σε μερικά μέρη του πλανήτη, οι άνθρωποι να καλωσορίζουν το νέο έτος με κάποια ασυνήθιστα (για εμάς) ή καλύτερα ιδιαίτερα έθιμα.
Στην Ισπανία για παράδειγμα, όταν το ρολόι κτυπήσει μεσάνυχτα οι άνθρωποι καλωσορίζουν το νέο έτος τρώγοντας 12 ρώγες σταφυλιού, ενώ στην Ιρλανδία πετάνε φέτες ψωμιού στις πόρτες και στους τοίχους.
Σύμφωνα με την κοινότητα του Student.com, της μεγαλύτερης πλατφόρμας εύρεσης φοιτητικής στέγης παγκοσμίως, αυτές είναι οι πιο «ασυνήθιστες» παραδόσεις που γιορτάζουν με το νέο έτος σε όλο τον κόσμο.
Περού
Τρώνε σταφύλι κάτω απ’ το τραπέζι και ρίχνουν πατάτες κάτω από το κρεβάτι
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η επιρροή των ισπανικών παραδόσεων εκδηλώνεται συχνά. Οι Λατίνοι λατρεύουν να παίρνουν τις ισπανικές παραδόσεις και να τις κάνουν δικές τους, διαφοροποιώντας τις αναλόγως. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι από το Περού τρώνε συνήθως ρώγες σταφυλιού όταν κτυπήσει μεσάνυχτα, όπως ακριβώς κάνουν και στην Ισπανία, με τη διαφορά ότι το κάνουν… κάτω από ένα τραπέζι.
Άλλες Περουβιανές παραδόσεις περιλαμβάνουν τη ρίψη τριών πατατών κάτω από το κρεβάτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς: μία ξεφλουδισμένη, μία μισό-ξεφλουδισμένη και μία άθικτη. Έπειτα, χωρίς να κοιτάζουν, πρέπει να σκύψουν κάτω από το κρεβάτι και να διαλέξουν την πρώτη πατάτα που θα αγγίξει το χέρι τους. Στο Περού, εάν κάποιος είναι «pelado» που σημαίνει φλούδα, αυτό σημαίνει ότι είναι "άφραγκος". Επομένως, εάν διαλέξουν τη ξεφλουδισμένη πατάτα σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες στο νέο έτος, εάν διαλέξουν την μισο-ξεφλουδισμένη θα συναντήσουν κάποια οικονομικά προβλήματα. Εάν διαλέξουν την άθικτη, σημαίνει ότι ο νέος χρόνος θα τους φέρει χρήματα.
Δανία
Σπάζουν πιάτα και πηδάνε από μια καρέκλα
Τα μεσάνυχτα, οι Δανοί σπάνε πιάτα στις εξώπορτες των φίλων τους ως ένδειξη αγάπης. Στην πραγματικότητα, με αυτή την πράξη φέρνουν στους ανθρώπους τους καλή τύχη για την καινούρια χρονιά, επομένως όσα πιο πολλά σπασμένα πιάτα βρει κάποιος στην πόρτα του, τόσο πιο τυχερός θα είναι το νέο χρόνο.
Ακόμα ένας ιδιαίτερος τρόπος για να γιορτάσουν στη Δανία, είναι να πηδάνε από μια καρέκλα για να τους φέρει καλή τύχη ο καινούριος χρόνος.
Ιταλία
Χαρίζουν φακές ως δώρο
Στο τελευταίο γεύμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι Ιταλοί συνήθως σερβίρουν φακές με χοιρινά λουκάνικα, καθώς το γεύμα αυτό θεωρείται ότι φέρνει τύχη και ευημερία για το νέο έτος. Αυτή η παράδοση προέρχεται από το ρωμαϊκό έθιμο όπου έδιναν μια «sarcella» ή αλλιώς μια δερμάτινη τσάντα γεμάτη με φακές που κατά παράδοση την έδεναν στη ζώνη τους. Στα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι οι φακές θα μετατρέπονταν σε χρυσά νομίσματα, φέρνοντάς τους πλούτο. Στο παρελθόν, οι φακές δίνονταν ως δώρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ τώρα έχουν γίνει σύμβολο καλοτυχίας και ευημερίας στην Ιταλία.
Πουέρτο Ρίκο
Ρίχνουν κάδους νερού έξω από τα παράθυρα
Στο Πουέρτο Ρίκο, πιστεύεται ότι η ρίψη ενός κουβά με νερό έξω από το παράθυρο τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου διώχνει τα «κακά πνεύματα». Μια άλλη παράδοση περιλαμβάνει το πασπάλισμα ζάχαρης στην εξώπορτα του σπιτιού για καλή τύχη, ενώ όσοι βρίσκονται κοντά σε παραλία συνηθίζουν στις 12 ακριβώς να κολυμπάνε ενάντια στα κύματα για να κρατήσουν τα κακά πνεύματα μακριά από την ακτή.
Φιλιππίνες
Άλμα για να ψηλώσεις
Κατά τη διάρκεια της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, οι Φιλιππινέζοι ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να χοροπηδάνε κατά την αλλαγής του έτους, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ανάπτυξη τους και παίρνουν ύψος. Επίσης πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται με 12 στρογγυλά φρούτα και φορούν πουά ρούχα τα οποία συμβολίζουν τα χρήματα. Συνηθίζουν επίσης με την αλλαγή τους έτους να ανοίγουν όλες τις πόρτες και τα παράθυρα για να τους επισκεφθεί η καλή τύχη.
Μεξικό
Πακετάρισμα βαλίτσας για το φανταστικό ταξίδι
Σε αυτή τη χώρα, υπάρχουν πολλές παραδόσεις που οι ντόπιοι θεωρούν ότι τους φέρνουν καλή τύχη και κάνουν τις επιθυμίες τους πραγματικότητα. Για παράδειγμα, αν η επιθυμία τους για το νέο έτος είναι να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι, ετοιμάζουν τις αποσκευές τους με αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν το είδος του ταξιδιού που θα ήθελαν να κάνουν. Μόλις είναι όλα έτοιμα, με τη βαλίτσα ανά χείρας, πραγματοποιούν βόλτες γύρω από το σπίτι τους (ή ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες) ευελπιστώντας ότι με τη νέα χρονιά θα τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, γράφουν σε ένα κομμάτι χαρτί όλα όσα θα ήθελαν να ξεχάσουν από τους προηγούμενους 12 μήνες, το ρίχνουν στη φωτιά και βλέπουν τα προβλήματα τους να εξαφανίζονται. Μόλις οι κακές αναμνήσεις τους μετατραπούν σε στάχτη, είναι έτοιμοι να υποδεχτούν το νέο έτος. Μια άλλη εκδοχή της ίδιας παράδοσης περιλαμβάνει την καύση μιας μεγάλης λούτρινης κούκλας η οποία αντιπροσωπεύει το «παλιό έτος», απαλλάσσοντας έτσι τους ανθρώπους από οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια εξακολουθεί να υπάρχει από το προηγούμενο έτος.
Τσεχία
Ρίχνουν παπούτσια για να παντρευτούν
Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στην Τσεχία πολύ παρόμοια με κάποιες άλλες παραδόσεις που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο - με φίλους και συγγενείς σε πάρτι, παμπ, συναυλίες. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που κάνουν οι γυναίκες εκείνη τη νύχτα: ρίχνουν ένα παπούτσι πάνω από τον ώμο τους με κατεύθυνση μια πόρτα. Εάν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη να δείχνει προς την πόρτα, πιστεύεται ότι θα παντρευτούν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Ελλάδα
Στόλισμα Καραβιού
Εκτός από τη Βασιλόπιτα, η οποία υπάρχει σαν έθιμο και στην Κύπρο και κόβεται αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου φέρνοντας τύχη σε αυτόν που θα πάρει το φλουρί, υπάρχει αρκετός κόσμος στην Ελλάδα που στολίζει παραδοσιακά. Αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο λοιπόν, οι Έλληνες στολίζουν ένα πλοίο!
Ηνωμένο Βασίλειο
Τραγουδούν σε κύκλο με ένα ψηλό άντρα με μαύρα μαλλιά στη μέση
Στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζεύονται όλοι σε κύκλο, τοποθετώντας έναν ψηλό άντρα με μαύρα μαλλιά στη μέση για να τους φέρει τύχη και γιορτάζουν τραγουδώντας. Στη συνέχεια, μόλις το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, οι άνθρωποι βγαίνουν από τα σπίτια τους, ενώνουν τα χέρια τους σε έναν κύκλο και τραγουδούν το «Auld Lang Syne», ένα παραδοσιακό Σκωτσέζικο τραγούδι. Το τραγούδι αυτό θεωρείται τραγούδι επανένωσης και συμφιλίωσης, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να συλλογιστούν το παρελθόν και να προχωρήσουν μαζί στο μέλλον.
Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, πιστεύουν ότι το πρώτο πρόσωπο που θα εισέλθει στο σπίτι την Πρωτοχρονιά θα είναι ο αυτός/ή που θα φέρει καλή τύχη για το επόμενο έτος. Στην πραγματικότητα, οι ψηλοί άντρες με σκουρόχρωμα μαλλιά θεωρούνται οι πιο τυχεροί, ενώ οι γυναίκες και οι άντρες με ανοιχτόχρωμα μαλλιά σε ορισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται πως είναι άτυχοι. Επίσης, το πρόσωπο που θα μπει πρώτο στο σπίτι φέρνει συνήθως ένα δώρο, όπως ένα νόμισμα για οικονομική ευημερία, ψωμί για φαγητό, αλάτι για γεύση, κάρβουνο για ζεστασιά ή ένα ποτό για ευθυμία.