Από σήμερα μπορούμε να ψωνίζουμε online χωρίς περιορισμούς

Τέρμα, πλέον, στο geoblocking.

 


Όσοι ψωνίζετε online, σίγουρα θα έχετε βρει μπροστά σας τους γεωγραφικούς περιορισμούς οι οποίοι δεν σας επέτρεπαν να πληρώσετε για το προϊόν που επιθυμούσατε αφού χώρα παραγωγής του ήταν διαφορετική από την δική σας.

Ένας περιορισμός, που από σήμερα παύει να ισχύει με την ΕΕ να καταργεί το geoblocking. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι ιστότοποι δεν θα ανακατευθύνουν ή αρνούνται την πρόσβαση σε Ευρωπαίους, μόνο και μόνο, επειδή οι ίδιοι ή η πιστωτική τους κάρτα προέρχονται από διαφορετική χώρα από την έδρα του ιστότοπου. Όπου και αν είναι στην ΕΕ, θα έχουν πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες στο διαδίκτυο, επισημαίνει η Κομισιόν.

Στη παραπάνω υπενθύμιση προέβη την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Άντρους Άνσιπ από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι «το 2015, το 63% των ιστότοπων δεν επέτρεψε αγορές από άλλη χώρα της ΕΕ και ως εκ τούτου, σχεδόν τα δύο τρίτα των καταναλωτών που επιθυμούσαν να ψωνίσουν στο εξωτερικό εμπόδισαν να το κάνουν. σε αυτήν την πρακτική».

«Μαζί με τον τερματισμό των τελών περιαγωγής, οι νέοι κανόνες για την προστασία των δεδομένων και τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν με το διαδικτυακό τους περιεχόμενο, το τέλος άλλης μιας αδικαιολόγητης περιπλοκής είναι μια άλλη ουσιαστική πρωτοβουλία που καθιστά την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά πραγματικότητα για όλους. τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», τονίζει ο Αντιπρόεδρος.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να έχουν ευρύτερη επιλογή προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές και κατά συνέπεια καλύτερες προσφορές, σύμφωνα με την Κομισιόν. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα δουν την πελατειακή τους βάση να διευρύνεται πέρα με χαμηλότερες συναλλαγές και διοικητικές δαπάνες. Ο κανονισμός αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την τόνωση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ενιαία αγορά, η οποία περιλαμβάνει μέτρα για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο, τη διασφάλιση πιο προσιτής διασυνοριακής παράδοσης δεμάτων και την απλούστευση των κανόνων ΦΠΑ για να διευκολυνθεί η αγορά και πώληση αγαθών ‘online’.

«Ζητάμε τώρα από όλα τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών των κανόνων και να πράξουν ό, τι είναι στην εξουσία τους, ώστε να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού από την πρώτη μέρα», σημειώνει ο Αντιπρόεδρος εκ μέρους της Κομισιόν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ