Ο Δαίδαλος έρχεται και φέρνει μαζί του πολλές βροχές και χιόνια

Το όνομα Δαίδαλος το έχει πάρει λόγω των έντονων και -πιθανόν- ακραίων φαινομένων που αναμένονται, κυρίως λόγω πολύ μεγάλων ποσοτήτων βροχής σε μεγάλη έκταση.

 


Article featured image
Article featured image

Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό της παρατεταμένης περιόδου με συχνές κυκλογενέσεις (δημιουργία-ενίσχυση βαρομετρικών χαμηλών), στο οποίο είχαμε εισέλθει, έχει κινηθεί ανατολικά. Αυτή η διαταραχή ήταν εξασθενημένη, αλλά κατάφερε να δώσει τοπικού χαρακτήρα βροχές/καταιγίδες και λίγα χιόνια στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους χθες Κυριακή.

Νέο, πολύ πιο υποσχόμενο βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Δαίδαλος, αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας από απόψε (Δευτέρα), για περίπου 48-54 ώρες.

Το όνομα Δαίδαλος το έχει πάρει μετά από ψηφοφορία της ομάδας των Καιροφίλων Κύπρου, αφού κρίθηκε αναγκαίο λόγω των έντονων και -πιθανόν- ακραίων φαινομένων που αναμένονται, κυρίως λόγω πολύ μεγάλων ποσοτήτων βροχής σε μεγάλη έκταση. Πιθανές ποσότητες βροχής από 15 έως 80 χιλιοστά.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε σε χάρτη την πορεία του Δαίδαλου!

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκληθεί πανικός, απλά συστήνουμε να είστε καλά ενημερωμένοι για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στις περιοχές σας, τόσο μέσα από τις συχνές προγνώσεις αλλά και από ενημερώσεις στη σελίδα μας στο Facebook», αναφέρει το Kitasweather.

Την Πέμπτη ακολουθεί το τρίτο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο είναι κι αυτό πολύ υποσχόμενο όσον αφορά τις βροχές, με ενδεχόμενο να μας επηρεάσει και τέταρτο διαδοχικό βαρομετρικό χαμηλό την ημέρα των Φώτων.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και σταδιακά θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 17 έως 19 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου ο παγετός θα επιμείνει τοπικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Απόψε ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με βροχές και καταιγίδες αρχικά από τα νότια. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι πιο γενικευμένες μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις αυγινές ώρες θα πρέπει να έχουν επηρεαστεί όλες οι περιοχές. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και παρατεταμένες. Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειώνεται χιονόπτωση κατά διαστήματα από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις από τα 1700 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και αναμένονται βαριές χιονοστρώσεις. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη και κατά διαστήματα θα είναι πυκνή. Στα ορεινά από τα περίπου 1700 μέτρα και άνω αναμένεται να σχηματιστεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 13 στα παράλια και -1 στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, πρώτη του χρόνου ο καιρός συνεχίζει άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και παρατεταμένες. Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειώνεται χιονόπτωση κατά διαστήματα από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις από τα 1700 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και αναμένονται βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου ο παγετός θα επιμείνει τοπικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Την Τετάρτη ο καιρός συνεχίζει άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με χαλάζι. Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειώνεται χιονόπτωση κατά διαστήματα από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις από τα 1700 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και αναμένονται βαριές χιονοστρώσεις. Μικρή πτώση θερμοκρασίας.

Την Πέμπτη ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες ενδέχεται να είναι κατά τόπους ισχυρές με χαλάζι. Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειώνεται χιονόπτωση κατά διαστήματα από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις από τα 1700 μέτρα και άνω.

 

 

Η πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με τη Μετεορολογική Υπηρεσία Κύπρου, με ώρα έκδοσης 05:00 (31 Δεκεμβρίου).

 

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος αλλά μέχρι το απόγευμα θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος και τοπικά αναμένεται να πέσουν ελαφρές βροχές. Στα ψηλότερα ορεινά πιθανό να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 αλλά στα προσήνεμα μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη εκτός από τα δυτικά, που θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 8 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές ενώ σταδιακά αναμένονται και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά θα πέσει και χιόνι. Τα φαινόμενα τοπικά δυνατό να είναι παρατεταμένα ή και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και παροδικά στα προσήνεμα παράλια, μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά πιθανό να σχηματιστεί παγετός.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά κατά διαστήματα θα πέφτει και χιόνι ή χιονόνερο. Τα φαινόμενα τοπικά δυνατό να είναι έντονα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Τρίτη και θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα την Τετάρτη, τα οποία είναι λίγο κάτω από τους κλιματικούς μέσους όρους.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές ενώ αργά το απόγευμα και το βράδυ αναμένονται και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα πέσει και χιόνι ή χιονόνερο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο για να κυμανθεί κοντά στους κλιματικούς μέσους όρους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ