Και γιατί να μη σκοτώσουμε όλη την πανίδα του τόπου αφού μπορούμε;

Αφού αυτά δεν φέρνουν λεφτά στον τόπο. 

 


Article featured image
Article featured image

Εμείς έχουμε τα ξενοδοχεία μας, τους τουρίστες μας και την ανάπτυξη που μας χτυπάει την πόρτα. Βέβαια το θέμα είναι τι από όλα τα πιο πάνω θα εξακολουθήσει να ισχύει όταν η Κύπρος μετατραπεί σε τόπο ερημικό, χωρίς ίχνος πανίδας και χλωρίδας. Αλλά μέχρι τότε έχει ο Θεός, σωστά;

Την Δευτέρα 12/2, το διαδίκτυο είχε γεμίσει με τις φωτογραφίες μίας απαγχονισμένης αλεπούς που βρέθηκε σε χωριό της επαρχίας Πάφου. Ένας σχετικός ντόρος, ένα νεκρό σώμα ζώου για νεκροψία και η ζωή συνεχίζεται.

Ούτε τρεις μέρες μετά το πιο πάνω περιστατικό, η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας μάς ενημέρωσε με ανακοίνωσή της, ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2018, μέλη της εντόπισαν νεκρά, ένα νεαρό σπιζαετό του είδους Aquila fasciata και αριθμό κορακοειδών, σε χωράφι στην περιοχή του χωριού Μεννόγεια της επαρχίας Λάρνακας.

 



 

Κοντά στα νεκρά πτηνά εντοπίστηκαν νεκρά χοιρίδια και εκ πρώτης όψεως η αιτία θανάτου φαίνεται να ήταν η δηλητηρίαση αφού τα πτηνά  δεν είχαν εμφανή τραύματα ενώ υπήρχαν και νεκρά έντομα πάνω στα χοιρίδια κάτι που συνήθως αποτελεί την πρώτη ένδειξη δηλητηρίασης. 

Ο νεκρός αετός, δεν έφερε εξωτερικά τραύματα και  μεταφέρθηκε στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για περεταίρω εξετάσεις. Δείγματα στομαχικού περιεχομένου και ιστού έχουν διατηρηθεί για να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για απομόνωση της ουσίας η οποία δυνατό να προκάλεσε το θάνατό του.

Σημειώνεται ότι το πιο πάνω περιστατικό είναι το 2ο παρόμοιο περιστατικό στην επαρχία Λάρνακας εντός τεσσάρων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι, αρχές Σεπτεμβρίου 2017 είχαν εντοπιστεί σε περιοχή του χωριού Μαρόνι νεκροί 3 Τσίφτηδες (μεταναστευτικά αρπαχτικά πτηνά).

Η δηλητηρίαση είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου αρπαχτικών πτηνών, χωρίς να είναι οι στόχοι των δηλητηρίων, αφού στόχος αυτών που τοποθετούν δηλητήρια είναι σαρκοφάγα θηλαστικά όπως αλεπούδες και αδέσποτοι σκύλοι. 

Δυστυχώς η δηλητηρίαση είναι μια από τις κυρίες αιτίες μείωσης του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα στην Κύπρο ( η δηλητηρίαση ήταν η αιτία θανάτου επτά (7) γυπών την περίοδο 2015-2016) και μια από τις αιτίες εξαφάνισης του Μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδους, ενώ αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα. Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να αγνοείται ότι η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς και αγρινά. 

Η θανάτωση ειδών της άγριας πανίδας με την τοποθέτηση δηλητηρίων είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στην ανθρώπινη υγεία. Κανένας δεν νομιμοποιείται να τοποθετεί δηλητηριασμένα δολώματα στη φύση για οποιοδήποτε λόγο.  Η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών κατά τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ