Βροχές, καταιγίδες και χιόνια ξεκινούν από απόψε στην Κύπρο

Λίγο πριν έρθει η άνοιξη, ο χειμώνας μάς δείχνει τα δόντια του.

 


Article featured image
Article featured image

Χθες Παρασκευή σημειώθηκαν βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές κυρίως στα βορειοανατολικά ¾ του νησιού. Οι καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν έντονες με χαλάζι. Στο Τρόοδος πάνω από 1700 μέτρα χιονόνερο εναλλασσόταν με χιόνι χωρίς χιονόστρωση.

Απόψε Σάββατο, η περιοχή μας αναμένεται να επηρεαστεί από ψυχρό μέτωπο που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό με επίκεντρο τη δυτική Τουρκία και σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα από τα δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του kitasweather.

Αναμένεται σταδιακή αύξηση των νεφώσεων από τα δυτικά νωρίς το βράδυ και μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να αρχίσουν να παρατηρούνται βροχές/καταιγίδες οι οποίες προοδευτικά θα κινηθούν προς ανατολικά.

Ο καιρός σημειώνει σταδιακή σημαντική βελτίωση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Οι βροχές θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή και ολόκληρο.

Ο κύριος όγκος των βροχών αναμένεται στο δυτικό μισό του νησιού με πιθανές ποσότητες από 3 έως 20 χιλιοστά και στο ανατολικό μισό του νησιού από 0 έως 7 χιλιοστά. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα σημειωθεί χιονόστρωση με ελαφριά χιονόστρωση τα ξημερώματα της Κυριακής. Παρόμοια καιρική εξέλιξη αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά αναμένονται πιο πολλές και πιο έντονες βροχές και αναμένεται να επηρεαστεί όλο το νησί. Οι μέχρι στιγμής συνολικές ποσότητες βροχής φαίνεται να κυμαίνονται κυρίως από περίπου 5 έως 45 χιλιοστά, με τα πιο πολλά και πάλι να σημειώνονται στο δυτικό μισό του νησιού.

 

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και εσωτερικό όπου αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20-21 βαθμούς Κελσίου τόσο στο εσωτερικό όσο και στα παράλια και 7 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε αναμένεται σταδιακή αύξηση των νεφώσεων από τα δυτικά και μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να αρχίσουν να παρατηρούνται τοπικές βροχές/καταιγίδες, οι οποίες προοδευτικά θα κινηθούν προς ανατολικά και αναμένεται να επηρεάσουν αρκετές περιοχές.

Στο δυτικό μισό του νησιού οι βροχές/καταιγίδες θα είναι πιο γενικευμένες, συχνές και έντονες σε σχέση με το ανατολικό μισό. Στο Τρόοδος πάνω από 1700 μέτρα αναμένεται χιονόπτωση με ελαφριά χιονόστρωση (1-3cm) από τα 1750 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ σε περιοχές των καταιγίδων. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 13 στα παράλια και 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Αύριο Κυριακή αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές/καταιγίδες αλλά πολύ σύντομα ο καιρός βελτιώνεται, με τις βροχές να γίνονται πιο τοπικές και να περιορίζονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και βορειοδυτικά τμήματα του νησιού μέχρι το απόγευμα.

Τη Δευτέρα αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Στο Τρόοδος πάνω από 1700 μέτρα αναμένεται χιονόπτωση με ελαφριά χιονόστρωση (1-3cm) από τα 1750 μέτρα και άνω. Πτώση θερμοκρασίας.

Το βράδυ της Δευτέρας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση. Ο καιρός σύντομα βελτιώνεται, με τις βροχές να γίνονται πιο τοπικές και να περιορίζονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και βορειοδυτικά τμήματα του νησιού μέχρι το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

Την Τετάρτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο. Από την Πέμπτη μέχρι και το Σαββατοκύριακο αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός και περεταίρω άνοδος θερμοκρασίας.

 

 

Η επίσημη πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου 

Σήµερα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, αλλά σταδιακά θα καταστεί µερικώς συννεφιασµένος και το απόγευµα πιθανόν να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται στο εσωτερικό και µεµονωµένη καταιγίδα. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί αρχικά ασθενείς, 3 µποφόρ και αργότερα ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 12 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι αρχικά µερικώς συννεφιασµένος, ενώ αργότερα θα καταστεί κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες.

Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και αργότερα µέτριοι, 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και αργότερα στα προσήνεµα παράλια µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 8 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και στους 3 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά ενδέχεται να σχηµατιστεί παγετός.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος και ενδέχεται να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές. Η θερµοκρασία δεν αναµένεται να σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε µεµονωµένες βροχές χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόµενο καταιγίδας. Το βράδυ αναµένεται να σηµειωθούν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, ενώ αργότερα αναµένεται να βελτιωθεί. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει άνοδο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ