Γιατί όλοι κάνουν «αλλαγή φύλου» στο Facebook;

Ρωτήσαμε 9 άτομα (που έκαναν το κουίζ) κατά πόσο θα ήθελαν όντως να έχουν την εμπειρία του αντίθετου φύλου.

 


Article featured image
Article featured image

«What Would You Look Like As The Opposite Gender? Shocking! Click here and see YOUR opposite version». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το app που τις τελευταίες μέρες έγινε ανάρπαστο στο Facebook και το οποίο ουκ ολίγοι χρησιμοποίησαν για να δουν πώς ενδεχομένως θα έμοιαζαν αν είχαν γεννηθεί στο αντίθετο φύλο.

Εμείς, ως συνήθως, το κάναμε λάστιχο και αποφασίσαμε να το πάρουμε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας από κόσμο που έκανε το κουίζ να μας πει:

-Γιατί έκανε το κουίζ.

-Αν θα ήθελε όντως να έχει την εμπειρία του αντίθετου φύλου.

-Αν ναι, για ποιο λόγο.

 

Ποιο κάτω οι απαντήσεις που πήραμε, κάποιες από τις οποίες λιτές κι απέριττες και άλλες με περεταίρω ανάλυση.

 

Ο λόγος που το έκανα ήταν για να επιβεβαιώσω ότι είμαι πιο ωραίος ως άντρας. Αλλά, σίγουρα, δεν θα μπορούσα να ζήσω ως γυναίκα ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Φοβάμαι την περίοδο.

Σωκράτης

 

 

Βασικά, το έκανα από περιέργεια. Ήθελα να δω πώς θα έμοιαζα ως άντρας. Σίγουρα, όμως, δεν θα ήθελα ποτέ να ήμουν άντρας. Μπα.

Σαββίνα

 

 

Το έκανα γιατί είχε πλάκα και επειδή είδα ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά πετυχημένο. Πάντως, θα ήθελα να ήμουν άντρας για λίγες ημέρες, απλώς και μόνο για να δω πόσο διαφορετική θα ήταν η αντιμετώπιση από τον περίγυρό μου. Επίσης, δεν θα με πείραζε να απολάμβανα τα πλεονεκτήματα που έχει ένας άντρας σε κοινωνίες όπως η δική μας που είναι κατ’ εξοχήν φαλλοκρατικές.

Άρτεμις

 

 

Το έκανα για πλάκα. Πρέπει να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Ωστόσο, θα ήθελα να γινόμουν άντρας για μία μέρα, έτσι για να δω πώς σκέφτονται και πώς βλέπουν τον κόσμο. Βασικά, θα ήθελα να καταλάβω όλα όσα δεν μπορώ να εξηγήσω για τους άντρες, με το γυναικείο μου μυαλό.

Ελένη

 

 

Το έκανα για να δω αν μοιάζω στον μπαμπά μου... Θα ήθελα να ήμουν άνδρας γενικά... σίγουρα για ένα μήνα, για να μην αντιμετωπίζω όλα όσα περνάω τώρα.

Σύλια

 

 

Δεν θα ήθελα να ζήσω εμπειρία σαν άντρας. Το έκανα απλά επειδή πετάχτηκε μπροστά μου... όπως έκανα και το «από τι πέθανα σε προηγούμενη ζωή», «ποια χώρα θα με κάνει χαρούμενη το 2018» και «ποια μαλλιά μου πάνε».

Άρτεμις

 

 

Δεν θα ήθελα με τίποτα να περάσω ότι περνούν οι γυναίκες μια φορά το μήνα. Και ειδικά το καλοκαίρι.

Σκεύος

 

 

Ο πρώτος λόγος που το έκανα ήταν διότι δεν έχω γνωρίσει ποτέ τον πραγματικό μου πατέρα, αφού μεγάλωσα με θετούς γονείς, και ήθελα να δω πως μοιάζει ο βιολογικός μου πατέρας.

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί θεωρώ ότι η μια πλευρά του εαυτού μου είναι άντρας. Πιστεύω ότι και ο πιο τέλεια αρρενωπός άνδρας κλείνει μέσα του κάτι θηλυκό (και γνωρίζουμε ότι οι πολύ αρρενωποί άνδρες έχουν προσεκτικά φυλαγμένη και κρυμμένη μια πολύ τρυφερή συναισθηματική ζωή που συχνά περιγράφουμε σαν «θηλυκή») ενώ και η πιο θηλυκή γυναίκα κρύβει μέσα της έναν άντρα (σαν μία εσωτερική μορφή της ψυχής της). Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ασυνείδητο του άντρα υπάρχει κληροδοτημένη μια ομαδική εικόνα γυναίκας με τη βοήθεια της οποίας ο άνδρας κατανοεί τη γυναικεία φύση, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει για τη γυναίκα.

Ανεξαρτήτως του γένους και του προσανατολισμού ή των σεξουαλικών προτιμήσεων, όλοι έχουμε πρόσβαση σε κάποια υπέροχη αρσενική και θηλυκή δημιουργική δυνατότητα, που κλίνουμε περισσότερο.

Όλη η ζωή έχει δημιουργηθεί από την ένωση δύο βασικών αρχών. Της αρσενικής και της θηλυκής. Αυτές οι δύο αρχές συνυπάρχουν μέσα στη δομή ολόκληρου του σύμπαντος.

Αυτές οι δύο πλευρές χρειάζεται να βρίσκονται σε ισορροπία μέσα στον καθένα από εμάς αν θέλουμε να φτάσουμε στην ύψιστη προοπτική ατομικά και συλλογικά, για την εξέλιξη όλης της ανθρωπότητας.

Αυτή είναι η άποψή μου, ότι στην ουσία όλοι μέσα μας έχουμε και τις δύο πλευρές, τις έχω αναγνωρίσει και γουστάρω που τις έχω!

Σταυρούλα

 

 

Ο αρχικός λόγος που δοκίμασα την εφαρμογή ήταν για να δω πώς ενδεχομένως θα δείχνει η κόρη μου όταν μεγαλώσει καθώς μου μοιάζει πολύ. Στη συνέχεια, παρατηρώντας το φωτογραφικό ενδεχόμενο του πώς θα έμοιαζα ως γυναίκα, αντιλήφθηκα ότι το φύλο δεν αναδεικνύει το ποιοι είμαστε, δεν μας διαμορφώνει σαν χαρακτήρες, απλά αλλάζει τις υλικές και εγωιστικές ανάγκες μας, χωρίς όμως να αλλοιώνει πραγματικά τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν τις οντότητες μας στο σύνολό τους.

Οπότε, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδιαίτερη περιέργεια για το πώς θα ένοιωθα σαν γυναίκα γιατί ξέρω πώς νοιώθω ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Με λίγα λόγια, δεν είναι το φύλο που μας προσδιορίζει, αλλά οι βάσεις που έχει ο καθένας από εμάς μέσα του.

Δημήτρης


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ