Κάποιος πρότεινε τον Donald Trump ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης

Και μας έκαψε κάθε εγκεφαλικό κύτταρο.

 


Article featured image
Article featured image

Φήμες λένε ότι στη λίστα με τις υποψηφιότητες έπαιξαν και τα ονόματα των Κιμ Γιόνκγ Ουν και Ρετζέπ Ταγίπ Έρτογαν, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος κέρδισε την υποψηφιότητα με το σπαθί του ή καλύτερα με το όπλο του.

Οκ, μπορεί το πιο πάνω να μην ισχύει, αλλά το γεγονός ότι το νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ έλαβε επιστολή η οποία πρότεινε τον Donald Trump ως υποψήφιο για Νόμπελ Ειρήνης, είναι γεγονός.

Μάλιστα το Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως κατέθεσε μήνυση, αφού όπως υποστηρίζει η εν λόγω επιστολή μάλλον είναι πλαστή. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μια υποψηφιότητα που λάβαμε και αφορά τον Τραμπ είναι πλαστή», γράφει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ Όλαφ Νγιόλσταντ. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες, αφήνοντας τη νορβηγική αστυνομία να ρίξει φως στην υπόθεση.

Όπως κάθε χρόνο, οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης πρέπει να κατατίθενται πριν από την 31η Ιανουαρίου∙ μόνο ορισμένες προσωπικότητες να μπορούν να προτείνουν ένα όνομα (βουλευτές, υπουργοί, πρώην τιμηθέντες με το βραβείο, ορισμένοι καθηγητές πανεπιστημίου...).

Παρότι η λίστα με τις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης παραμένει μυστική επί τουλάχιστον 50 χρόνια, το Ινστιτούτο Έρευνας της Ειρήνης του ’Οσλο (Prio) έκανε γνωστό στην αρχή του μήνα ότι ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.

Ως επιβράβευση της «ιδεολογίας του για την επίτευξη της ειρήνης μέσω της ισχύος» ο Τραμπ φέρεται, όπως πέρυσι, να προτείνεται από έναν Αμερικανό που δεν ήθελε να δηλώσει δημόσια την ταυτότητά του, εκτιμά το Prio, ανεξάρτητο όργανο του ομίλου Νόμπελ που όμως παρακολουθεί τα θέματα αυτά από πολύ κοντά καταγράφοντας κυρίως τις υποψηφιότητες που ανακοινώνονται δημόσια.

Όλα δείχνουν πλέον ότι η υποψηφιότητα αυτή κατατέθηκε από ένα πρόσωπο που σφετερίστηκε μια ταυτότητα για να παρουσιάσει μια φαινομενική νομιμότητα.

Το Ινστιτούτο διευκρίνισε ότι έλαβε φέτος 329 υποψηφιότητες ―έγκυρες― για το Νόμπελ Ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρότειναν τα πέντε μέλη της επιτροπής η οποία δίνει το βραβείο, καθώς και τα μέλη αυτά μπορούν να προτείνουν ονόματα κατά τη διάρκεια της πρώτης ετήσιας συνεδρίασης του που διεξήχθη τη Δευτέρα.

Το όνομα ή τα ονόματα των βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ