Δένουν σε κρεβάτια άτομα με αυτισμό

Αποτροπιασμό και θυμό, προκαλούν οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και μαρτυρούν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ατόμων με αυτισμό σε ακατάλληλες δομές.  

 


Article featured image
Article featured image

Το περιστατικό, το οποίο δεν απέχει πολύ από τις συνθήκες που επικρατούν για παράδειγμα στο Ψυχιατρείο της Αθαλάσσας, τουλάχιστον όσο αφορά τις εγκαταστάσεις, σημειώθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πρώην Λοιμωδών όπου πρόσφατα μεταφέρθηκαν εκεί 30 άτομα τα οποία πάσχουν από αυτισμό.

Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης, νομικός εκπρόσωπος του Συλλόγου «Οικογένεια» των Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Παθήσεις του Θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, κατήγγειλε πως 30 άτομα με αυτισμό που μέχρι πρότινος νοσηλεύονταν στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά, πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλες ακατάλληλες δομές με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.   Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άτομα αυτά φιλοξενούνταν από το 2009 στο κτήριο του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά, αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί σε άλλες κλινικές.   

Η πλειονότητα των 30 ατόμων που είχαν παραμείνει στο θεραπευτήριο Σκαραμαγκά μεταφέρθηκε στο πρώην Λοιμωδών, στο παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρθηκε σε άλλη παρόμοια ακατάλληλη δομή.

 



«Τα παιδιά αυτά χρειάζονται κυρίως στοργή και προσωπική επαφή με τον νοσηλευτή. Ειδικοί λένε ότι η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος οδηγεί σε κατάπτωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας και τελικά στο θάνατο», τονίζει ο κ. Μπαλακτάρης.   

Στις νέες δομές φιλοξενούνται άποροι και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ειδικές ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Έτσι εφαρμόζονται μέθοδοι προηγούμενων δεκαετιών όπως φαίνεται στις φωτογραφίες-σοκ που δείχνουν παιδιά να δένονται σε κρεβάτια.  

Κατά τις ίδιες καταγγελίες ο λόγος για την έξωση των ατόμων αυτών ήταν γιατί σκέφτονται να μεταβιβάσουν το χώρο του θεραπευτηρίου Σκαραμαγκά στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.

 

Πηγή: LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ